Am plecat într-o seară la sfârșit de noiembrie din țară. Cu puțin timp înainte să plec ninsese iar eu mă îndreptam spre Singapore unde temperatura e tot timpul peste 30 de grade. Am plecat cu un zbor Qatar Airways din Otopeni. Urma o escală de 2 ore la Doha și apoi peste vreo 15 ore în total ajungeam la Changi, aeroportul din Singapore. De obicei dorm pe avion, dar de data asta nu am prea reușit, poate și din cauza nerăbdării de a ajunge, dar zborurile au fost confortabile și filmele din belșug.

Urmau 3 zile în Singapore, 2 în Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, 3 zile la plajă în Phuket, o zi înapoi în Malaezia și apoi întoarcerea acasă.

Era ora prânzului când am ajuns în Changi, unul dintre cele mai bune și eficiente aeroporturi din lume. Aici am fost impresionat imediat de cascadele, palmierii și florile aflate în sala de bagaje. De la ieșirea din avion, multe afișe te sperie în legătura cu diferitele pedepse care se pot aplica pentru contravenienții de la legislația țării.

Singapore este un stat pe cat de bogat pe atât de strict. Câteva exemple din legislația locală: fumatul este interzis oriunde, dacă arunci gunoi pe jos amenda e 1000 S$ (1 dolar singaporez e echivalent cu 0,60 euro), dacă mănânci pe stradă amenda e 500S$, guma de mestecat este interzisă, iar pentru deținere poți fi arestat, manifestările de tandrețe în public sunt interzise, pentru o îmbrățișare se poate face închisoare, nu se poate intra în țară cu tutun sau alcool pentru care se dau amenzi uriașe, iar pentru posesie de droguri condamnarea la moarte prin spânzurare se execută în maxim o săptămână. Dinainte să ajung aici mă temeam puțin de strictețea legii și de data asta, chiar mi-am verificat minuțios bagajul înainte de a trece de securitate ca să mă asigur că nu am nimic în plus. Trec cu bine. 🙂 Hotelul rezervat era pe linia de metrou care mergea direct de la aeroport, așa că am ajuns imediat.

După câteva ore, am plecat la drum spre oraș. Aici, de la început, m-au frapat decorațiile de Crăciun aflate la tot pasul care iți luau ochii. Mai era o lună până la sărbători, dar aici parcă era orășelul lui Mos Crăciun. Motivul pentru asta nu e neapărat unul religios, ci mai degrabă comercial, singaporezii sunt înnebuniți după shopping, iar comercianții de-abia așteaptă să înceapă frenezia cât mai devreme. Pe Orchard Road, strada principală a orașului, sunt mai multe mall-uri decât în întreaga Românie, iar aici nu există magazin respectabil care să nu aibă cel puțin un brad de Crăciun (evident artificial pentru că sunt 32 de grade afară) în fața intrării și mii de ornamente strălucitoare. Mai toate marile branduri de lux din lume au magazine aici și nu duc deloc lipsa de clienți iar cozile la case sunt lungi.

Pentru că am adus vorba de temperatură, să spun mai multe despre climă. Temperatura aici este aceeași tot timpul anului, nu variază deloc. Ziua maxima trece puțin peste 30 de grade iar noaptea nu coboară mai jos de 24. Umezeala este excesivă iar conceptul folosit des pe la noi de indice de confort termic este inutil pentru că este întotdeauna depășit. Ploua aproape zilnic aici iar cantitatea totala de precipitații într-o zi foarte ploioasă e comparabilă cu totalul precipitațiilor anuale de la noi. În general totuși, ploile nu durează mult și este o placere când vin în mijlocul unei zile caniculare.

Singapore nu este deloc un oraș reprezentativ pentru Asia, centrul aduce mult cu Londra și trebuie să te abați pe străzi mărginașe ca să realizezi unde ești defapt. Singapore a obținut în anii 60 independența de sub coroana britanică, totuși tradiția englezească și-a pus amprenta definitiv pe cultura și obiceiurile țării. Sunt 4 limbi oficiale aici: engleză, mandarină, malay și tamil conforme cu cele 4 popoare care au influențat cel mai mult istoria recentă a țării. La fel, exista 4 religii oficial recunoscute, care corespund acelorași culturi – creștinism, budism, islamism și hinduism. Cu toată aceasta diversitate, localnicii conviețuiesc împreună foarte bine beneficiind de nivelul de trai extrem de ridicat.

Singapore este unul dintre orașele prospere ale lumii iar asta se datorează mai ales portului – cel mai ocupat la nivel mondial. O data cu deschiderea canalului de Suez în secolul 19, comerțul naval mondial a inflorit, iar Singapore este probabil orașul care a beneficiat cel mai mult de asta. Pe aici treceau mare parte din bunurile comercializate intre orient și occident. Acesta e motivul pentru care englezii au menținut atât de mult controlul aici pentru că portul le-a adus venituri uriașe.

Am mers seara în port și în larg vapoarele erau cu miile, le mai văzusem deja din avion când am ajuns. După lăsarea întunericului am ajuns și în orașul financiar unde impresionează multitudinea de zgârie-nori luminați care se oglindesc în râul Singapore. Cea mai renumita clădire este puțin mai departe, la malul mării. Aceasta Marina Bay Sands – cu un design impresionat, alcătuită din trei turnuri unite de un acoperiș în formă de navă – devenită una din imaginile definitorii ale orașului. Pe acoperișul hotelului este construită o piscină exclusivistă – probabil cea mai spectaculoasă infinity pool din lume. Nu am ajuns aici așa că vă dau un link să vedeți cam cum arată – Marina Bay Sands  Pe malul râului se afla Boat Quay, portul vechi unde acum se afla o multitudine de terase, restaurante și cluburi. Am luat cina aici într-un local autentic. Pentru cei mai putini sensibili la mâncăruri neobișnuite, trebuie încercat neapărat durianul – un fruct ciudat, puternic mirositor și foarte controversat. Un articol interesant – Despre Durian

Un alt hotel de lux care merita vizitat este Raffles Hotel, numit după primul guvernator britanic al orașului Sir Thomas Raffles, de drept fondatorul statul modern Singapore. Sunt renumite cocktailurile servite la barul de aici.

Ziua următoare merg direct în parcul Merlion. Aici se afla statuia simbol a orașului înfățișând o creatura cu cap de leu și corp de pește (merlion – leu de mare). Este de fapt una din cinci statui răspândite prin oraș, dar este cea mai cunoscută pentru că aici se găsește poate cea mai fotografiată priveliște din Singapore o vedere asupra râului, dar și către Marina Bay și districtul financiar.

Singapore este unul dintre cele mai „verzi” state din lume. De exemplu, taxele totale pentru a putea cumpăra și înmatricula o mașină sunt cel puțin 120% la suta din valoarea automobilului. Pentru mașini puternice sau de lux, prețul poate fi de 5-6 ori mai mare, ca exemplu un BMW care la noi costă vreo 50.000 euro aici costa cam 300.000. Despre amenzile uriașe am vorbit deja – aruncarea gunoiului pe jos, călcatul pe spațiul verde sau chiar ne-reciclarea deșeurilor sunt penalizate foarte usturător. Singapore are grijă de parcurile ei, iar acestea sunt impresionante. Două locuri care nu trebuie ratate sub orice fel aici sunt grădină zoologică și cea botanică, dar mai multe despre asta în partea a treia…

 

Sosirea la Doha

DSC09114

 

Pe drum, niște filme

DSC09115

 

Ne îmbarcăm spre Singapore

DSC09116

 

Are we there yet? 🙂

DSC09122

 

Se vede portul

DSC00041

 

Aeroportul Changi, cel mai bun aeroport din lume în 2013

DSC09125

 

Ne cazăm la hotel

DSC09134

 

Apoi la metrou…

DSC09128

 

Pentru o tură prin centru

DSC09386

 

Seamănă mult cu Londra pe-aici.. 

DSC09479

 

Începem la Infopoint

DSC09164

 

Pe Orchard Road

DSC09477

 

Vine Crăciunul

DSC09173

 

Orășelul lui Mos Crăciun

DSC09165

 

Sărbătorile înseamnă cadouri, iar pentru mall-uri înseamnă vânzări mari

DSC09144

DSC09480

 

Iar singaporezii își permit

DSC09153

DSC09147

DSC09160

 

Financial District noaptea

DSC09199

DSC09195

 

Marina Bay

DSC09196

 

O gustare tradițională

DSC09200

 

A doua zi în Marina Bay

DSC09375

 

Financial district ziua

DSC09367

 

Statuia Merlion

DSC09366

 

Opera

DSC09373

 

Podul Cavenagh

DSC09379

 

Chinatown

DSC09390

DSC09389

DSC09394

 

Hotelul Raffles

DSC09404