Europa este o zonă în care foarte multe țări se învecinează pe o arie foarte mică. Infrastructura rutieră și aeriană este foarte dezvoltată iar siguranța este bună. De la clima arctică la tropicală, de la vârfurile Alpilor la plajele Mediteranei, în Europa există un loc pentru toate gusturile. Diversitatea culturală este foarte mare, iar experiențele pot fi total diferite de la o țară la alta. Este un continent unde este foarte ușor, sigur, confortabil și ieftin să călătorești iar opțiunile pentru destinații sunt multiple. Cu alte cuvinte, Europa este un paradis turistic. Mulți ar spune că este și singura regiune care oferă atâtea opțiuni.
Ei bine de vreo zece ani, asta nu mai e adevărat. Există încă un loc la fel ușor de vizitat, în care găsim foarte multe țări pe o arie foarte mică, cu o diversitate excepțională și cu o viteză supersonică de dezvoltare în ultimii ani – acela este Asia de Sud Est!
Asia de Sud înseamnă Thailanda, Malaezia, Singapore, Indonezia, Vietnam, Cambodgia, Filipine și alte câteva țări. Este o zonă care secolul trecut a fost măcinată de multe războaie, cum este cel din Vietnam, sau de multe războaie civile sau masacre, cum ar fi războiul civil din Burma sau masacrele khmerilor roșii din Cambodgia. Regiunea a reușit să treacă peste asta și în ultimii, ani a devenit zona cea mai căutată de turiștii din întreaga lume. Mai există încă mici conflicte și sunt câteva regiuni care trebuie ocolite dar în general este foarte sigur, iar locurile care merită văzute aici sunt probabil la fel de multe ca în Europa.
Să vă ofer și câteva informații utile.
Ce merită văzut?
Aici ar fi foarte multe de scris, dar o să încerc să mă rezum la cele mai importante după părerea mea. Pentru amatorii de orașe moderne, o alegere buna ar fi Singapore și Kuala Lumpur, iar Hong Kong este foarte aproape. Tradiția și modernul sunt foarte bine îmbinate în metropole ca Bangkok, Jakarta, Manila, Hanoi sau Ho Chi Min. Plajele sunt printre cele mai spectaculoase din lume, cele mai renumite fiind în Bali în Indonezia, Phuket și Ko Samui în Thailanda sau Palawan și Boracay în Filipine. Peisaje naturale uimitoare se află cam peste tot, cele mai renumite sunt golful Halong în Vietnam, insulele Phi Phi și Phang Nga în Thailanda dar și sălbăticia naturii din Borneo, Noua Guinee sau Sumatra. Arhitectonic impresionează templul Angkor Wat din Cambodgia, templele din Bangkok sau Chiang Mai în Thailanda, Luang Prabang în Laos, sau câmpul de stupe Pagan din Myanmar. Viața de noapte din regiune nu e întrecută nicăieri iar mâncarea este deosebita. Opțiunile de spa sau relaxare sunt nenumărate iar posibilități de cazare există după orice buget și preferințe, de la o pensiune tradițională la hosteluri pentru backpackers, de la vile de închiriat pe plaja la resorturi de cinci stele. Nu trebuie uitate și țările din apropiere, de aici se poate ajunge ușor în China, India, Australia sau Japonia.
Cum ajungem?
Ca și punct de începere a călătoriei și bază pentru alte plimbări, v-aș recomanda unul dintre huburile aeriene principale ale regiunii: Singapore, Kuala Lumpur, Bangkok sau Jakarta. Conexiuni din Europa există foarte multe către aceste orașe. Momentan, din București principalele variante de transport sunt Qatar Airways, KLM-Airfrance, Lufthansa, Turkish sau British Airways. Dacă în Europa pentru un concediu dai să zicem, 200 de euro pe avion și 500 pe cazare, mâncare și cheltuieli, aici lucrurile stau exact invers. În SE Asia e foarte scump să ajungi, dar o dată acolo totul este foarte ieftin.
Cum ne deplasam?
Mai ales cu avionul. Companiile Malaysia Airlines, Singapore Airlines sau Cathay Pacific sunt companii de 5 stele în ierarhia Skytrax și oferă servicii superioare companiilor europene, la prețuri similare. Piața low cost de aici s-a dezvoltat și ea mult, cel mai mare și cel mai bun (conform Skytrax) operator low cost din lume este aici, Air Asia. Compania malaeziană Air Asia zboară cam peste tot în regiune și oferă deseori oferte incredibile, cu zboruri începând de la 10 euro pe destinațiile scurte, dus întors! Sunt și alte companii low cost în regiune, cum ar fi Tiger Airways sau Bangkok Airways. Ținând cont că variantele de zbor sunt multiple și preturile foarte bune, alte variante de transport nu prea se merită pe distante lungi. Autocarele sau trenurile pot fi o varianta buna în funcție de zonă dar drumul durează de obicei foarte mult, la fel și vapoarele sau feriboturile sunt necesare pentru a ajunge pe unele insule.
Când să mergem?
Vremea în majoritatea regiunii este tropicală influențată de musoni. Este cald mai tot timpul anului, umezeala este foarte mare și precipitațiile sunt abundente. Temperatura nefiind o problema, cel mai important e de știut când precipitațiile sunt insuportabile (vârful sezonului ploios) sau când căldura este prea mare (vârful sezonului secetos). Acestea sunt perioadele care în general ar trebui evitate. Nu există ceva general pentru zona asta, clima e foarte diferită și fiecare zonă își are specificul ei. De exemplu, vara e sezonul ideal pentru Bali, în insulele din Thailanda, sezonul de vârf e iarna, iar în Singapore plouă aproape tot anul. E foarte important să verificați asta când planificați o călătorie.
Trebuie viză?
Românii nu au nevoie de viză în Singapore, Malaezia, Brunei și Filipine. Pentru Thailanda, Cambodgia, Laos, Myanmar și Indonezia viza se obține contra cost la sosirea pe aeroport. Pentru Vietnam viza se obține în avans, dar se poate solicita online.
Anul trecut în noiembrie am făcut prima mea călătorie aici, despre care o să povestesc mai multe în serialul acesta.
Am prins o ofertă de 3 zile la Qatar Airways și am cumpărat biletele pentru București – Singapore via Doha cu 530 de euro. Prețul este unul excelent pentru o companie care a fost votată în ultimii ani cea mai bună a lumii. Din Singapore, am rezervat zboruri cu Air Asia: Singapore – Kuala Lumpur – 40 de euro dus-întors și Kuala Lumpur – Phuket (luat târziu) la 100 de euro. Cazările au fost extrem de ieftine, așa că totul era pregătit. În episoadele ce urmează o să vă povestesc impresiile mele de acolo.
Traseul călătoriei: