Martinica a fost insula unde ne-am petrecut a doua parte a sejurului nostru din Caraibe. Ne-am simțit foarte bine în Guadeloupe, în primele zile, dar de Martinica efectiv ne-am îndrăgostit și am regretat puțin la final că nu am stat mai multe zile acolo.

Martinica este o insulă în mijlocul Antilelor Mici din estul Caraibelor. Nu este foarte mare (puțin peste 1.000 km2) dar este destul de dens populată având aproape 400.000 de locuitori. Este un teritoriu francez de peste mări și administrativ este parte din Franța și din Uniunea Europeană. Insula este renumită pentru plajele sale. Am descoperit și noi pe Martinica câteva din cele mai frumoase plaje din Caraibe.

 

Am sosit în Martinica la finalul sejurului în Guadeloupe. Am zburat cu un avion ATR 72 al companiei Air Caraibes

 

Zborul a durat 45 de minute și a survolat Dominica, insula care separă cele două teritorii franceze.

 

Am sosit în Martinica la lăsarea serii. Venind din Guadeloupe nu am avut niciun fel de control vamal.

 

Pentru a ne deplasa prin Martinica am avut nevoie de o mașină închiriată, aceasta fiind singura variantă pentru a putea explora locurile frumoase de pe insulă.

Acestea sunt împărțite prin toate zonele: capitala Fort-de-France se află la jumătatea coastei de vest, vulcanul Mont Pelee și jungla densă domină peisajul din nord aproape de orașul St. Pierre distrus cândva de lavă. Cel mai interesant loc din est este golful din apropiere de Le Robert presărat de insulițe. Sudul oferă cele mai multe și frumoase plaje, de la spectaculoasa Plage de la Saline în coltul sud-estic până la Grande Anse d’Arlet și Anse Dufour în sud-vest. Noi am ales să ne cazăm în sud-vest, în orășelul Anse d’Arlet. A fost o alegere excelentă și recomand din plin zona ca cea mai bună bază pentru a explora Martinica.

 

Am avut o mașină mini pe Martinica. A fost o idee bună pentru drumurile înguste și întortocheate din sud. Puțin mai greu a fost cu urcatul pantelor abrupte.

 

Vila noastră din Anse d’Arlet a fost o bijuterie. Vila se afla pe dealuri la marginea orașului. De pe terasă, aveam senzația că ne aflăm în mijlocul junglei – eram înconjurați de o vegetație densă cu bananieri, aloe și copaci uriași. Am primit deseori vizite din fauna locală: șopârle, iguane, păsări colorate, inclusiv colibri, și mai ales de la pisicile casei.

 

În același timp eram destul de aproape de „civilizație”, având mai multe restaurante și magazine în apropiere. Strada noastră se bucura de peisaje grozave peste golf.

 

Micul dejun l-am servit zilnic pe terasă. Ne-am început fiecare zi cu brânzeturi și mezeluri franțuzești, patiserie caldă sau legume și fructe proaspete de la tropice.

 

Prima zi pe Martinica am fost „leneși”. Am stat la plajă aproape toată ziua. Dacă în Guadeloupe, toate plajele pe unde am mers erau sălbatice, neamenajate, în Martinica opțiunile sunt mult mai variate. Am ales să facem o schimbare astfel că ne-am petrecut ziua pe șezlonguri la plaja amenajată Ti Sable aflată în apropiere.

 

La umbră pe șezlong la Ti Sable. Tarifele au fost foarte rezonabile, mult mai mici decât la mare la noi. Evident, peisajul nu se compară.

 

Vederi cu Grande Anse d’Arlet

 

Complexul Ti Sable include și un restaurant foarte bun unde am servit masa de prânz.

 

Am plecat de acolo abia la lăsarea serii

 

Ziua următoare am plecat să explorăm Martinica

 

Am început din apropiere de pe malul stâncos de la Le Diamant. Acolo se află o mică insulă nelocuită, faimoasă pentru istoria zonei. Insula Diamant a fost combătută secole la rând de francezi și britanici. Aceștia din urmă au cucerit insula în 1804 și au fortificat-o folosind locația pentru a crea o blocadă maritimă timp de mai mulți ani. Datorită succeselor militare insula a fost numit asemenea unui vas militar, HMS Diamond Rock.

 

Diamond Rock arată splendid în bătaia soarelui.

 

Nu departe se află un alt loc cu semnificație istorică. Memorialul din Anse Cafard comemorează viețile pierdute într-un naufragiu din 1830 când un vapor s-a scufundat în apropiere o dată cu zecile de sclavi africani aflați la bord. Aceștia nu au putut fugi, fiind înlănțuiți de vapor.

 

Vedere de la Le Diamant

 

Mai târziu am sosit pe una din cele mai renumite plaje din Martinica. Aflată în sud-estul insulei, plaja sălbatică la Saline se întinde pe vreo 4 kilometri.

 

Am rămas câteva ore pe La Saline, bucurându-ne de splendida plajă pustie.

 

Apa avea o claritate uimitoare

 

În stânga în depărtare se văd dealurile care alcătuiesc „La Femme Couchee”, o formă care se aseamănă bine unei femei întinse pe spate, asemenea celei din povestea Moana

 

După amiaza am mers spre Le Francois, de unde se fac excursie pe mare pe golful din apropiere. Pe drum am admirat plantațiile vaste de banane, unul din principalele bunuri de export al insulei.

 

La Marina Le Francois se fac cele mai frumoase excursii pe mare. Neavând rezervare, nu am găsit nicio excursie organizată. Am tocmit totuși un pescar să ne facă un tur câteva ore.

 

Câteva minute mai târziu eram pe mare

 

Am fost duși la o lagună naturală în locul numai La Baignoire de Josephine („cada” Josephinei). Se știe că împărăteasa Josephine a Franței a trăit pe Martinica iar despre acest loc se spune că era locul de scăldat preferat.

 

Bancul de nisip din mijlocul mării este un loc ideal pentru snorkelling. Unde am oprit noi apa nu avea mai mult de un metru și nici nu era nevoie să înoți pentru a admira peștii.

 

Putin mai târziu am poposit la o plajă pitorească de pe una din insulițele din golf. Am coborât direct direct în mare, în apropierea unui recif plin de pești colorați iar după o nouă rundă de snorkelling am poposit pe nisipul fin de pe plajă.

 

A treia oprire din turul cu barca a fost ceva mai departe: Insula Iguanelor. Aceasta a fost transformată într-un habitat pentru puii de iguane, un loc ideal pentru ca ele să trăiască liniștite, insula fiind pustie

 

Am întâlnit câteva zeci de iguane de iguane – mai mari, mai mici, femele si masculi.

 

Iguanele nu sunt deloc periculoase, dar sunt foarte fricoase. Cu greu m-am apropiat de una dintre ele pentru o poză.

 

Întoarcerea spre Le Francois

 

La întoarcere spre vilă am poposit la cel mai mare Mall din Martinica. De acolo ne-am făcut provizii pentru zilele următoare dar am și luat câteva suveniruri pentru acasă.

 

Crăciunul se sărbătorește și la tropice la peste 30 de grade. Era final de noiembrie, dar mall-ul era deja plin de decorații de sărbători.

 

Nu pot încheia fără să menționez Anse D’Arlet, satul unde am stat. Aceasta este, zic eu, cea mai pitorească localitate din Martinica. Simbolul satului este cocheta biserică construită chiar la malul mării. Pontonul se află chiar în fața ei iar de pe el se văd cele mai frumoase priveliști

 

Superba vedere cu Anse d’Arlet

 

Plaja din centrul localități este absolut superbă

 

Palmierii de pe faleză sunt numai buni pentru a oferi puțină umbră naturală

 

Marea nu este nici ea mai prejos. Sunt câțiva corali în apropiere de țărm iar locul este plin de pești colorați și păsări.

 

Căsuțele acestea colorate adăpostesc farmacia, politia și primăria satului

 

Apusul de pe pontonul din Anse d’Arlet