Lacurile din Alpi – Partea 1 – Lago Maggiore: Stresa și Insulele Boromee

Munții Alpi oferă unele din cele mai frumoase peisaje ale Europei. Lacurile formate din topirea anuală a zăpezii sunt printre cele mai spectaculoase dintre acestea. Fie că vorbim de marile lacuri din sud precum Lacul Como, Garda sau Lago Maggiore, cele din vest și nord precum lacurile Geneva, Zurich sau Konstanz sau de micile lacurile alpine din înălțimile munților, toate sunt splendide și pot fi o destinație de vacanță grozavă.

Vara aceasta am făcut un traseu ce a inclus câteva din marile lacuri din Italia și locuri montane renumite ale Elveției. Am zburat la Milano iar timp de 4 zile am mers la Stresa pe malul Lago Maggiore, am vizitat apoi Lago di Orta, am trecut în Elveția prin Locarno și Bellinzona pentru a traversa munții către faimoasele stațiuni Davos și St. Moritz și am încheiat circuitul pe țărmurile lacului Como în Bellagio.

 

Am zburat la Milano cu o cursă de seară cu Ryan Air. Avionul era operat de Air Malta, companie achiziționată acum câțiva ani de aceștia. Era perioada când întârzierile și anulările de zboruri erau la ordinea zilei, dar n-am avut probleme și am sosit aproape la timp. Am înnoptat la un hotel din apropierea aeroportului Malpensa, urmând ca dimineața să plecăm la drum cu o mașină închiriată.

 

Dimineața am mers direct la biroul Avis pentru a lua mașina. După creșterea mare a turismului din această vară ce a urmat doi ani de pandemie, cererea la rent-a-car a crescut vertiginos. La fel au crescut și prețurile la mașini iar vara asta am văzut cele mai mari tarife de când călătoresc. Cea mai ieftină mașină pe care am găsit-o a fost 450 de euro pentru 4 zile, mai de dublu decât am fi plătit în alți ani. Mașina era însă obligatorie pentru traseul lung pe care ni-l propusesem.

 

Am plecat direct de la Malpensa spre Lago Maggiore. Drumul pe autostradă nu a durat decât o oră până am sosit la malul lacului.

 

Lago Maggiore este al doilea cel mai mare lac al Italiei cu o suprafață de peste 200 km2. Are o lungime de 65 kilometri și se întinde de la Arona în Lombardia până la Locarno, în cantonul elvețian Ticino.

Stresa este cea mai faimoasă localitate de pe Lago Maggiore. Este cunoscută ca o stațiune foarte cochetă cu hoteluri luxoase dar și ca portul de plecare către insulele Boromee, adevăratele bijuterii de pe lac.

 

Vedere cu insulele Boromee de pe deal

 

Am parcat pe faleza elegantă din Stresa și apoi am pornit la plimbare

 

Vederi din Stresa de pe promenada de la malul lacului

 

Stresa este locul de plecare pentru tururi pe insulele Boromee. O plimbare cu vaporașul aici este o experiență de neratat. Vara, în sezon, vaporașele circulă regulat pe mai multe trasee între Stresa și insulele înconjurătoare. Pentru vaporașe se pot lua bilete individuale sau un pass valabil pe toate cursele din acea zi.

Am ales un pass care ne permitea accesul nelimitat către insule. Nu știam cât de mult timp să petrecem pe fiecare din ele iar așa puteam să ne facem programul cum doream.

 

Insulele Boromee își iau numele de la familia înstărită Borromeo care le deține începând din secolul 16. Aceștia și-au construit pe micuțele insule palate impresionante înconjurate de grădini luxuriante. Insulele erau destinații de vacanță faimoase încă de acum câteva secole, fiind de exemplu, un loc preferat pentru a petrece verile pentru regii de Savoia.

 

Isola Bella a fost prima oprire din circuitul nostru. Pe insula Bella se află Palatul Borromeo și grădinile sale.

 

Am debarcat pe străduțele pitorești din Isola Bella, pline de cafenele, gelaterii și magazine pentru turiști

 

La Palatul Borromeo gata de turul nostru. Am ales un bilet integrat care includea și atracțiile de pe celelalte insule și din Stresa.

 

Dacă palatul nu pare mare lucru de la exterior, interiorul este absolut uluitor

 

Macheta palatului Borromeo

 

Nobilii italieni aveau o mare pasiune pentru teatrul de păpuși. Câteva camere ale palatului sunt dedicate colecțiilor de păpuși folosite în spectacolele din trecut.

 

Subsolul palatului are un aspect unic, pereții fiind decorați cu scoici și corali

 

Ultima sală din turul palatul este cea a tapițeriilor. De acolo, se continuă spre grădini

 

Grădinile sunt chiar mai frumoase decât palatul

 

Fără alte comentarii, vederile superbe cu grădinile din Isola Bella

 

La finalul turului am revenit la debarcader pentru a ne îmbarca în următorul vaporaș

 

Turul ne-a dus mai departe spre Isola dei Pescatori. Această insulă aparținea și ea familiei Borromeo dar era folosită mai mult pentru a găzdui angajații palatelor. Astăzi este în continuare o insulă locuită și este popasul preferat de turiști pentru a servi masa la una din multitudinea de taverne.

 

Era prânzul și vaporul aproape s-a golit cu turiștii care mergeau la masă

 

Noi am rămas pe vapor și am continuat mai departe către a treia din insulele Boromee

 

Baveno, o altă localitate pitorească aflată la nord de Stresa

 

Se văd și Alpii din inima Lago Maggiore

 

După jumătate de oră am sosit pe Isola Madre, cea mai mare dintre insulele Boromee. Aceasta este o insulă-muzeu și include doar palatul cu grădinile sale ample.

 

Debarcarea pe insula Madre

 

Intrarea în palat

 

Pe Isola Madre vorbim de o adevărată grădină botanică ce se întinde pe mai multe hectare

 

Am întâlnit și câțiva păuni prin grădini

 

Palatul Isola Madre

 

Interioarele palatului

 

Nu lipsesc nici aici teatrele de păpuși

 

Biserica din complex

 

Fântâna cu nuferi mi s-a părut cel mai pitoresc loc de pe insulă

 

Promenada cu palmieri

 

După vreo oră de plimbare, am părăsit Isola Madre pentru a reveni spre Stresa

 

Înapoi la Stresa

 

Am mai vizitat grădinile de la Villa Pallavicino aflate la marginea Stresa. Intrarea era inclusă în biletul combinat de la Palatul Borromeo. Domeniul a aparținut marchizului Pallavicino din Genova iar astăzi grădinile ample includ un zoo și un parc botanic frumos.

 

Palatul din Pallavicino

 

Am poposit la terasa complexului într-un loc frumos înconjurat de lacuri artificiale și grădini cu trandafiri

 

Ne-am întâlnit cu păunii albi și pe aici

 

Flori la Pallavicino

 

După această ultimă vizită am părăsit Stresa și ne-am îndreptat spre un alt lac splendid: Lago di Orta

 

Orta di San Giulio este principalul orășel de pe lac și este un foarte important loc de pelerinaj pentru catolici. Acolo aveam să rămânem peste noapte, dar înainte de a merge la hotel am mers pe dealul numit Sacro Monte di Orta. Complexul de pe deal include o catedrală și 14 capele pictate de preoți de-a lungul a sute de ani.

 

Interioare din câteva dintre capelele aflate în patrimoniul mondial UNESCO

 

Complexul religios merită vizitat dar Sacro Monte este mai ales locul perfect pentru a admira panorama peste Lago di Orta și insula cu același nume. Vederea este absolut splendidă

 

După Sacro Monte am mers spre hotel. Orta și insula de pe lac urma să la vizităm dimineața următoare. Era momentul să ne relaxăm după o zi plină de locuri frumoase. Am stat pe dealurile de deasupra lacului, în mijlocul pădurii, într-un loc splendid.

 

Cina la restaurantul hotelului

 

Apusul peste culmile Alpilor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.