Expediție în Lofoten – Insulele “tropicale” ale Norvegiei

După sejurul de neuitat în Svalbard, aventura mea norvegiană continua. Următoarea destinație erau Insulele Lofoten, un alt loc superb al Norvegiei. Arhipelagul este renumit pentru peisajele de vis, satele pescărești tradiționale și drumețiile montane care se pot face. Acum că am fost, pot spune că Lofoten este cel mai pitoresc loc din toată Scandinavia.

Arhipelagul Lofoten se află în nord-vest și este una din cele mai greu accesibile zone ale Norvegiei. Orașul Bodo este cea mai bună bază pentru a explora insulele. De acolo există curse cu feribotul dar și zboruri directe către cele 2 mici aeroporturi de pe insule – Svolvaer și Leknes.

Cea mai convenabilă variantă pentru mine a fost un zbor din Bodo către Leknes operat de compania locală Wideroe. Era singurul mod în care puteam prinde două zile pline de plimbări dar presupunea și un traseu dificil și obositor pe ruta Oslo – Bodo – Leknes peste noapte.

Traseul spre Lofoten

 

Am zburat mai întâi cu un avion SAS de la Oslo la Bodo.

 

La Bodo am sosit foarte târziu. Aeroportul se află la doar 1 kilometru de centrul orașului și se poate merge lejer pe jos. Era liniște totală în portul din Bodo la miezul nopții.

 

Mall-ul din Bodo. Am pierdut puțin timp pe acolo înainte de a reveni la aeroport

 

Zborul spre Lofoten cu avionul Dash-8 al companiei Wideroe

 

Am fost șocat să văd că nu mai era nimeni altcineva în avion. Era primul zbor al zilei și lumea nu prea se înghesuia să plece în zori.

 

Zborul de la Bodo la Leknes, în centrul insulelor Lofoten a durat doar 20 de minute. Am trecut însă prin nori de furtună care au zguduit puternic micul avion. A fost un drum plin de adrenalină în care efectiv număram minutele până la aterizare.

 

Închiriasem o mașină din timp, iar imediat după răsărit eram gata de drum. O mașină este obligatorie pentru a vizita Lofoten pe îndelete.

 

Prima oprire a fost la un hypermarket. De acolo am încărcat portbagajul cu provizii pentru următoarele două zile.

 

Am numit articolul “Insulele Tropicale ale Norvegiei”. Chiar dacă veneam din Svalbard și cele 15 grade Celsius din Lofoten le resimțeam ca foarte calde, nu căldura este motivul pentru care le-am numit așa. Vremea în Lofoten este una din cele mai capricioase pe le-am văzut în Europa, asemenea celei din insulele tropicale. De-a lungul primei ore, am avut ploaie, soare, grindină, curcubeie și iar soare. Singura certitudine pentru vremea din Lofoten este schimbarea.

Un alt aspect special în Lofoten sunt plajele largi cu nisip alb, fin, asemenea celor din Seychelles sau Maldive. De asemenea, insulele sunt foarte verzi. Excluzând temperatura resimțită și zăpada de pe crestele munților, Insulele Lofoten arată ca niște insule tropicale, chiar dacă sunt foarte aproape de cercul Polar.

 

Am ales un traseu lung pentru a acoperi cât mai multe din locurile frumoase din Lofoten. Aveam două zile cu sosire și plecare din Leknes, iar cazarea peste noapte era la Hamnoy aproape de capătul vestic. Am decis să acopăr cât mai mult din partea estică în prima zi, lăsând marile atracții din vest pentru ziua a doua.

Astfel de la Leknes am plecat la drum spre este în direcția insulei Austvag și orașul său principal – Svolvaer, pentru a mai opri pe traseu la Muzeul Vikingilor din Lofotr, la plajele fantastice de pe insula Vestvag, pentru a sosi la finalul zilei la cazare în Hamnoy iar mai târziu urmau faimoasele sate pescărești Reine, Moskenes și A.

 

Norii veneau în valuri dinspre Atlantic alternând ploi scurte de maxim 5 minute cu reprize de soare

 

M-am întâlnit cu elani sălbatici pe traseu

 

Un popas la malul unui lac din apropiere de Leknes. Lofoten sunt înțesate de peisaje fantastice.

 

Biserica Vagan, cea mai mare din Lofoten

 

După o oră de mers am sosit în orașul Svolvaer. Acesta este cel mai mare “oraș” din Lofoten cu aproape 5000 de locuitori

 

Portul turistic din Svolvaer

 

Traseul spre muntele Floya este marea atracție din Svolvaer. Peisajul de sus de pe stânca Svolvaergeita este unul fantastic. Din păcate era prea ud pentru a urca pe traseu.

 

Svolvaergeita, locul preferat de cățărători

 

Pentru că se apropia o nouă repriză de ploaie am căutat adăpost și am ajuns la muzeul Memorial al războiului din Lofoten

 

Lofoten a fost scena unor lupte violente între naziști și britanici în al doilea Război Mondial. Muzeul prezintă o colecție impresionantă de uniforme, arme și alte obiecte militare.

 

Uniformele și armele expuse sunt în proporție covârșitoare naziste. Nu prea vezi asemenea obiecte expuse în muzee în jurul lui, dar la Svolvaer am găsit un număr imens de obiecte naziste. Am rămas cumva cu impresia că proprietarul avea ceva admirație pentru ei.

 

Sunt multe obiecte rare expuse la muzeu. De la uniforma lui Herman Gohring, o geantă a Evei Braun până la obiecte personale ale lui Hitler însuși. Cel mai interesant mi s-a părut desenul cu Pinocchio realizat de fuhrer. Se pare că Hitler era pasionat de desenele animate ale lui Walt Disney iar în timpul liber se relaxa colorând.

 

Svolvaer a fost cel mai estic loc în care am mers prin Lofoten. De acolo am făcut cale întoarsă spre zonele vestice. Cu cât mergeam, cu atât peisajele erau din ce în ce mai frumoase.

 

Următoarea oprire a fost Muzeul Vikingilor din Lofotr.

 

Filmul de prezentare al muzeului vikingilor

 

Muzeul este foarte interesant. E un loc unde poți petrece timp îndelungat și poți încerca multe activități interactive. Sunt câțiva zeci de animatori costumați în costume de epocă ce prezintă traiul de zi cu zi al vikingilor. Am început turul cu filmul de prezentare al vikingilor din Lofoten.

 

Chiar în acest sit se afla cea mai mare fortificație vikingă descoperită în regiune. Alături de muzeu se află ruinele marii case a vikingilor dar și o replică fidelă vizavi.

 

Casa de vikingi reconstituită

 

Angajații muzeului prezintă meșteșuguri tradiționale

 

Ploile s-au rărit în a doua parte a zile. La soare, verdele pajiștilor și albastrul aprins al cerului din Lofoten creează contraste minunate.

 

Creșterea animalelor este una din principalele ocupații ale locuitorilor din Lofoten (după pescuit). Se pot întâlni la tot pasul stâne de oi.

 

Am văzut și multe ferme cu vaci și bivolițe

 

Vestul insulei Vestvagoy este înțesat cu plaje superbe. Acestea mi-au amintit din plin de plajele din Oceanul Indian. Păcat că era frig.

 

Infrastructura din Lofoten este excelentă. Mi s-a părut fascinant faptul că există un tunel lung de peste un kilometru construit doar pentru a lega o plajă frumoasă și 2 case de șoseaua principală.

 

Aceasta e minunăția de plajă pentru care s-a construit tunelul, Uttakleiv stranda

 

Vederi de la Uttakleiv

 

Înapoi la capătul opus al tunelului se află o altă plajă splendidă – Haukland stranda

 

Campingul de la Haukland este preferat de majoritatea celor care vin în Lofoten cu rulotele

 

Este pur și simplu un loc de vis. Nisip atât de fin nu am mai văzut nicăieri în Europa

 

La încă un kilometru, altă plajă frumoasă – Vikstranda

 

Șoseaua principală din Lofoten oferă peisaje superbe în continuu.

 

Toate insulele mari din Lofoten sunt unite de șosele. Sunt o mulțime de poduri și tuneluri. Unul din cele mai impresionante este tunelul de 2 kilometri care trece pe sub mare spre insula Flagstadoya

 

Un pod foarte deosebit pe drumul spre Kvalvika

 

Biserica din satul Flakstad

 

Plaja din Ramberg. Iar se se apropiau niște nori negri

 

După o nouă repriză de ploaie a reapărut curcubeul

 

Satele din vestul Lofoten sunt cele mai pitorești cu casele lor pescărești colorate

 

Munții devin din ce în ce mai abrupți iar drumul este mai mult prin tuneluri în ultima sa parte.

 

Am sosit la Hamnoy, satul pescăresc superb unde aveam cazarea peste noapte

 

Pensiunea Hamnoy, o cazare minunată pentru Lofoten

 

Sufrageria de la cazare

 

Asta era vederea de la balcon

 

Fusese o zi lungă și era momentul pentru odihnă. Am parcat mașina și n-am mai mișcat-o. Am mai făcut doar o plimbare prin sat înainte de lăsarea serii

 

Imaginile splendide din Hamnoy

 

Am lăsat pentru ultima zi cele mai frumoase locuri din Lofoten. Da, sunt locuri în Lofoten chiar mai frumoase de atât! Despre Reine, A, Mosekenes și Nusfjord voi povesti în partea următoare, ultima din “expediția” mea norvegiană.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.