Shanghai este o mega-metropolă cu peste 25 de milioane de locuitori, centru economic al Chinei și al Asiei, oraș ce a cunoscut o creștere uriașă în ultimul deceniu și care continuă să se dezvolte furibund. Este cel mai mare și modern oraș al Chinei și probabil, păstrând aceeași rată de creștere, în câțiva ani va deveni cel mai populat din lume.

 

Shanghai a fost ultima noastră oprire din vacanța petrecută în Asia. Am descoperit parcursul celor trei zile petrecute în China câteva din cele mai interesante locuri ale acestui oraș ultra-modern. M-am gândit să structurez acest ultim articol într-un fel de mini-ghid turistic incluzând aici impresiile noastre din concediu.

 

De ce să mergeți la Shanghai?

Pentru că aveți o mulțime de lucruri de făcut și locuri de văzut. De la clădirile vechi din The Bund la zgârie-norii din Pudong sau cartierul tradițional din Old Shanghai, toate aceste atracții merită vizitate. Pentru shopping: se poate cumpăra absolut orice (evident Made in China), iar prețurile pot fi un chilipir dacă aveți și ceva skill-uri de negociere. Pentru a descoperi cultura, tradițiile și gastronomia chineză – este, alături de Beijing, cea mai bună destinație pentru o primă călătorie.

Dar de ce nu?

Sunt și aspecte negative. Mai întâi poluarea. Shanghai nu este cel mai poluat oraș al Chinei dar are și el zilele sale mai proaste. Am prins chiar la sosire o zi cu smog dens, greu de respirat. Aerul s-a schimbat a doua zi dar dacă ar fi fost așa tot sejurul ar fi fost foarte neplăcut. Aglomerația este o problemă comună tuturor marilor metropole, dar ca un plus chinezii au obiceiul de a nu respecta regulile. Fie că vorbim de regulile din trafic (a respecta trecerea de pietoni) sau de bun simț (a sta la coadă sau a nu te îmbulzi la metrou), cei mai mulți localnici nu le respectă și asta poate deveni iritant.

Costuri. Cazare, mâncare și transport

Shanghai este un oraș destul de ieftin comparativ cu marile metropole din occident. Moneda locală este yuan-ul (CNY). Se pot schimba bani doar la băncile comerciale unde nu se percepe comision. Cursul la final de 2018 era 10 yuani egali cu 6 lei. Altfel, cardurile internaționale sunt acceptate mai peste tot.

O noapte de cazare la 5 stele începe de la 50 de euro iar cele mai bune hoteluri din centru au de cele mai multe ori camere sub 100 de euro pe noapte. E bine să găsiți o locație centrală pentru hotel, de preferat aproape de Nanjing Road sau The Bund.

Mâncarea este extraordinar de variată și se pot găsi restaurante tradiționale sau internaționale pentru orice gusturi. Costurile variază normal în funcție de locația sau renumele restaurantului.

Pentru transport, metroul și taxiul sunt variantele cele mai bune. Metroul este ieftin (un bilet costă 3-4 CNY) și acoperă o zonă vastă din oraș. La orele de vârf este foarte aglomerat. Taxiurile sunt și ele foarte ieftine dar șoferii nu vorbesc engleză deloc. E de preferat să aveți o foaie scrisă în chineză cu destinația dorită.

Cele două aeroporturi (Pudong și Hongqiao) sunt legate de centru cu un metrou direct. Aeroportul principal Pudong, este legat și cu faimosul tren Maglev (care zboară cu peste 400 km/h dar nu ajunge chiar până în centru). De la stația Maglev puteți lua mai departe un metrou sau un taxi.

Ce ar fi de văzut Shanghai?

Sunt multe locuri interesante. Enumăr câteva aici, care nu trebuie ratate:

  • The Bund. Cartierul americano-britanic din Shanghai de unde se văd priveliști frumoase spre Pudong și râul Hongpu
  • Cartierul modern PuDong. Zona cea mai modernă din Shanghai plină de mall-uri și turnuri cu platforme de observație.
  • Strada pietonală East Nanjing. Locul preferat de localnici și turiști pentru plimbări și shopping.
  • Yu Garden. Cele mai renumite grădini din Shanghai înconjurate de o zonă comercială foarte pitorească. Acesta ar fi locul nostru preferat din Shanghai
  • Merită vizitat măcar un templu budist. Noi am ajuns la Jade Buddha Temple
  • Se pot face excursii de o zi cu trenul de mare viteză către orașele istorice din regiune: Suzhou, Nanjing sau Hangzhou
  • Nu în ultimul rând, o croazieră pe râul Hongpu este foarte indicată, mai ales noaptea când turnurile sunt luminate.

 

Mai departe o să le iau pe rând, să vă povestesc de fiecare din aceste locuri alături de imagini:

 

Yu Garden

Grădinile se află la sud de centrul Shanghai, la o stație de metrou distanță. Inițial, nu aveam mari așteptări de la acest loc dar s-a dovedit a fi destinația noastră preferată din Shanghai. Grădinile vechi Yu sunt foarte frumoase dar în jurul lor s-a dezvoltat un mare complex comercial unde sunt cele mai frumoase clădiri tradiționale din Shanghai și unde e o plăcere se te rătăcești pe alei.

 

Ieșirea de la metrou spre Yu Garden

 

Clădirile din jurul grădinilor au o arhitectură chiar deosebită.

 

Zona e ideală pentru shopping. Sunt sute de magazine cu produse tradiționale

 

Podul în zigzag

 

Intrarea în grădinile propriu-zise. Un bilet este 30 CNY

 

Grădinile sunt o oază de liniște și verdeață

 

Am văzut mii de pești colorați

 

Culorile toamnei la Yu Garden

 

Curtea imperială

 

Old Shanghai, strada de la est de grădini unde se află mai multe temple și câteva din cele mai ieftine magazine din oraș.

 

Pe lângă vapoarele de croazieră există și feriboturi care leagă cele două maluri ale râului. Aceasta este o alternativă rezonabilă pentru vederea de pe apă, un bilet fiind doar 1.5 CNY.

 

Pudong este cartierul ultra-modern de pe malul celălalt al râului. O dată ajunși pe celălalt mal ai senzația că ești în altă lume. Zgârie-nori adăpostesc clădiri de birouri, mall-uri și hoteluri de lux. Cele mai renumite clădiri sunt Shanghai Tower, World Financial Center, Jin Mai Tower și The Pearl. Toate au platforme de observație care oferă turiștilor panorame peste Shanghai.

 

Dintre toate turnurile am ales să urcăm în Shanghai Tower, cea mai înaltă clădire din China și a doua din lume. Turnul a fost inaugurat în 2015 și are 632 de metri înălțime. Platforma de observație este la etajul 121 la peste 550 de metri. Pentru a urca acolo un bilet costă 180 CNY iar urcarea durează doar 40 de secunde, liftul fiind cel mai rapid din lume.

 

Vederi de la etajul 121 din Shanghai Tower

 

Noaptea prin centrul modern din Pudong. Am mai trecut pe la IFC Mall, cel mai mare din Shanghai și am mai admirat îndeaproape turnul The Pearl.

 

Dacă ar fi totuși să aleg un lucru care trebuie neapărat făcut la Shanghai, acela ar fi o croazieră de noapte pe râul Hangpu. Zeci de vapoare de croazieră se plimbă din oră în oră pe râu. De pe apă se văd cele mai frumoase priveliști are orașului, iar Shanghai este cu adevărat impresionant noaptea când toate clădirile sunt luminate. Noi am mers cu Huangpu River Cruises, iar biletul l-am rezervat online (aproximativ 90 CNY). Croaziera a durat cu totul o oră și puteți vedea mai jos imaginile splendide de pe vas.

 

Revenind la mal am încheiat seara la plimbare pe The Bund, malul vestic al râului. Acolo se află clădirile construite în perioada de boom economic din anii 30 de britanici, francezi și americani. Acolo, dacă privești doar arhitectura poți avea senzația că ești mai degrabă la Londra sau la Chicago decât în China.

 

Noaptea pe East Nanjing Road, unde era hotelul nostru.

 

Ultima zi la Shanghai a fost una ploioasă și am preferat să ne odihnim mai mult, să ne relaxăm înainte de zborul lung spre casă care urma în acea seară. Am vizitat totuși după prânz un templu din vestul orașului. Este vorba de Jade Buddha Temple, o construcție budistă din secolul 19 care adăpostește mai multe statui din jad și aur de mare valoare.

 

Dacă ar fi să menționez o ultimă atracție la Shanghai acela ar fi trenul de mare viteză Maglev. Acesta face legătura cu aeroportul Pudong iar înainte de a părăsi Shanghai și a zbura spre casă am avut ocazia să „zburăm” cu Maglev-ul. Trenul levitează pe perne magnetice și atinge viteze de până la 430 km/h. Am parcurs cei peste 30 de kilometri spre aeroport în doar 6 minute!

 

Am plecat din Shanghai tot cu Qatar. Zborul de 9 ore a fost ca de obicei confortabil iar după o scurtă escală la Doha am revenit la iarna și gerul de acasă.