Au trecut vreo 7 ani de când am mers la Praga ultima dată. Am petrecut atunci un weekend prelungit în Cehia și împreună cu un grup de prieteni am făcut un tur al capitalei Praga dar și a câtorva locuri frumoase din apropiere. La Praga ne-am deplasat cu mijloacele de transport în comun iar în rest am închiriat o mașină pentru a ajunge la Ceske Budejovice și Cesky Krumlov în sud și la Karlovy Vary la vest de Praga.

Pentru început despre Praga vă pot confirma părerile multora că este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa Centrală. Unii spun chiar că e cel mai frumos; eu l-as plasa în top, dar după Budapesta. Praga este un oraș cu un centrul vechi splendid, cu o mulțime de clădiri și locuri deosebite și cu o atmosferă boemă (doar în Boemia s-a inventat termenul) care reușește să atragă un număr impresionant de vizitatori. Terase și restaurante cu mâncare excelentă se găsesc la tot pasul iar viața de noapte concurează cu orice mare metropolă a lumii. Prețurile sunt mai mici ca în vest, iar variantele de cazare sunt pentru toate bugetele și pretențiile.

Praga este împărțită în două de râul Vltava care traversează chiar prin centru. La est se află cea mai mare parte centrul vechi, turnul cu ceas și piața centrală, zona cu restaurante și puburi și cele mai multe hoteluri. Pe malul vestic se află palatul regal (Hradec), cele mai mari catedrale și clădirile guvernamentale. Ele sunt unite de podul pietonal Karol, care este reperul central al orașului.

Am avut un hotel la est de centru, nu prea departe de piața centrală. După cazare primul loc unde am mers în oraș a fost un restaurant tradițional unde am mâncat bine – gulaș, papricaș, koleno (ciolan de porc) sau carnați și multă bere cehească. După masa sățioasă am hoinărit toată ziua prin oraș.

Am început turul din piața centrală (Starometske Namesti) unde se află poate cel mai cunoscut simbol al orașului – ceasul astronomic. Este un ceas unic în lume, vechi de peste 6 secole. La ore fixe cântă  și apar diverse statuete care fac un scurt dans. Mulțimile se strâng de fiecare dată pe la fără 10 pentru a urmări mini-spectacolul. Turnul cu ceas poate fi vizitat. După ce a trecut ora fixă, am urcat sus în vârf pentru a vedea una din cele mai bune panorame peste Praga.

După amiază am trecut pe podul Karol pe unde de-abia aveai loc să mergi de turiști până pe malul celălalt al Vltavei. Pe malul celălalt se află Hradec, palatul regal al Cehiei și cel mai mare castel din Europa. Astăzi este reședința președintelui, dar cea mai mare parte este muzeu și se poate vizita. Tot în curtea palatului se află și catedrala St. Vitus, cea mai impozantă biserică din oraș. Zona din jurul palatului este mult mai liniștită, cu multe clădiri guvernamentale și ambasade. Ambasada noastră se află la loc de cinste chiar lângă la Hrad. Am revenit seara pe malul râului de unde am luat o croazieră cu vaporul, ideal pentru a încheia plimbarea prin oraș.

Zilele următoare am ieșit din Praga făcând un mic circuit cu mașina. Prima zi am mers spre sud, de-a lungul râului Vltava. Am părăsit autostrada în apropiere de Ceske Budejovice, unde am făcut o scurtă oprire în piața centrală, un loc deosebit cu clădiri elegante și multe terase. Ceske Budejovice mai este cunoscut și pentru berea locală Budweiser (Budvar sub numele cehesc), care a fost inspirația pentru marele brand american. Dacă mă întrebați pe mine, varianta cehească e mult mai bună.

Destinația principală a zilei a fost Cesky Krumlov, un orășel aflat 100 de kilometri mai la sud, nu departe de granița cu Austria. Văzusem imagini frumoase cu acest loc, dar ce am găsit a fost extraordinar. Orașul are un castel minunat cocoțat sus pe deal, iar râul Vltava șerpuiește în vale. Casele sunt frumos colorate și decorate cu flori la geamuri, iar fiecare străduță oferă o vedere frumoasă și o terasă cochetă unde te poți relaxa la o bere. Cesky Krumlov e un adevărat oraș de basm, pe care le-a adăuga între cele mai frumoase ale Europei și un loc care nu trebuie ratat în Cehia.

Ultima zi am mers la vest de Praga către renumita stațiune Karlovy Vary. Pe drum am trecut pe la Krusovice, iar o oprire la fabrica de bere a fost obligatorie. Stațiunea a fost renovată complet, reușind să atragă mulți investitori și turiști rusi. Este un exemplu bun, de cum ar fi putut să arată Băile Herculane sau alte asemenea stațiuni de pe la noi dacă se dorea. La Karlovy Vary am încercat izvoarele termale, ne-am plimbat pe bulevardul principal iar la final am mers la unul dintre hotelurile mari și ne-am relaxat la piscinele cu apă termală.

Cam atât despre această vizită mai veche în Cehia. A trecut mult timp de atunci și sunt sigur că s-au mai schimbat multe. Scriind rândurile astea mi s-a făcut dor și sper să mai ajung pe-acolo cât de curând.

 

La plimbare prin Praga

 

Stare Mesto, centrul vechi

 

Turnul cu ceas

 

Orologiul este un simbol pentru Praga. La ore fixe diferite statuete fac un mic spectacol

 

Am urcat până sus în turn

 

Vederi peste Praga

 

Piața mare, de sus

 

Vedere spre Hradec

 

Centrul plin de turiști

 

Biserica Matky Bozi

 

Râul Vlatava împarte Praga în două

 

Karol Bridge

 

Trecând podul înspre Hradec

 

Vedere peste râu

 

Turnul podului

 

Se oferă mașini de epocă pentru tururi de oraș

 

Biserica Sf. Nicolas

 

Palatul regal

 

Intrarea la Hradec

 

Praga văzută din curtea palatului

 

Schimbarea gărzii

 

Catedrala St. Vitus

 

Interiorul catedralei

 

Coborârea spre oraș

 

Dealul Petrin

 

Vapoare de croazieră pe Vltava

 

Am luat și noi un vapor

 

La o bere pe apă

 

Trecând pe sub podul Karol

 

Ziua următoare am plecat cu mașina

 

Prima oprire: Ceske Budejovice

 

Imagini din piața mare

 

Clădirile sunt renovate și frumos colorate

 

Mai la sud am oprit la Cesky Krumlov

 

Locul este străbătut tot de Vltava

 

Orășelul din Boemia ne-a întrecut toate așteptările

 

Cesky Krumlov, loc parcă desprins din povești 

 

Castelul, cocoțat sus pe deal

 

Urcarea la castel

 

Curtea castelului

 

Turnul

 

Vedere de sus

 

Străduțele de poveste

 

Am încheiat plimbarea la o terasă pe malul apei

 

Altă zi, altă plimbare. Am mers spre vest cu o primă oprire la fabrica Krusovice

 

Cea mai mare stațiune termală din Cehia – Karlovy Vary

 

Izvoarele termale

 

Karlovy Vary arată impecabil și datorită investițiilor din Rusia

 

Așa ar fi putut arăta Băile Herculane…

 

Una dintre piscinele cu apă termală

 

După o baie relaxantă