După o zi petrecută la Helsinki am părăsit capitala Finlandei cu feribotul pentru a ajunge la Tallinn. Dacă Helsinki nu m-a impresionat foarte mult, nu același lucru pot spune despre capitala Estoniei care mi-a întrecut cu mult așteptările. Tallinn este unul din cele mai interesante orașe ale Europei.
Tallinn este un oraș relativ mic. Are mai puțin de jumătate de milion de locuitori, dar asta înseamnă aproape o treime din populația Estoniei. Este un oraș modern cu o infrastructură bună și clădiri noi, dar în același timp păstrează multă istorie, având un centru vechi printre cele mai bine păstrate de pe continent.
Centrul istoric înconjurat de ziduri medievale unde se află o mulțime de biserici și palate vechi este principala atracție turistică a Estoniei și singurul loc care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Zona modernă este partea rezidențială cu multe parcuri verzi și clădiri de birouri dintre care merită amintit sediul central al companiei Skype, un business estonian. De altfel, țara este recunoscută pentru industria IT foarte dezvoltate Tallinn fiind orașul cu cele mai multe start-up-uri pe cap de locuitor. Zona portuară este și ea extinsă, Tallinn fiind unul din cele mai mari porturi de la Marea Baltică.
Istoria orașului este strâns legată de ordinul cavalerilor Teutoni care au construit un castel în zonă la începutul secolul 13. Cetatea a fost pentru o lungă perioadă port hanseatic independent, un important centru comercial între țările nordice și ruși. Mai târziu cetatea a fost cucerită de danezi pentru ca apoi să facă parte din regatul Suediei și din Imperiul Țarist. Numele vechi dat de nordici castelului și localității era Reval, denumire care s-a păstrat multe secole până la proclamarea independenței Estoniei în 1918, când s-a trecut la denumirea Tallinn în limba eesti.
Harta centrului vechi
Am sosit la Tallinn pe un vapor mare de croazieră încărcat la refuz cu turiști, în marea lor majoritate finlandezi. Aceștia preferă deseori să petreacă un weekend la Tallinn pentru a face cumpărături, pentru a mânca bine sau pentru a petrece până noaptea târziu, la prețuri de 2-3 ori mai mici decât în Helsinki. Portul nu este foarte departe de orașul vechi, ceva mai mult de un kilometru. Se poate ajunge acolo cu autobuzul sau pe jos. Oricum centrul vechi este exclusiv pietonal, traficul în port se blochează la sosirea feriboturilor și autobuzele nu opresc decât la porțile cetății așa că am preferat mersul pe jos.
Am stat la un hotel în centrul orașului chiar pe principala arteră comercială, strada Viru. De acolo se ajungea în câteva minute la mai toate locurile turistice din cetate. Primul loc unde am mers este piața centrală Raekoja. Acolo se află clădirea veche a primăriei dar și multe alte construcții medievale în stil specific orașelor hanseatice. Raekoja este plină de localuri și terase. Era destul de frig în octombrie dar și așa mai toate terasele dotate cu încălzitoare și pături erau pline de oaspeți. Prin piață se pot întâlni mai multi vânzători de dulciuri și suveniruri, toți îmbrăcați în costume medievale.
Mai departe am urcat pe dealul Toompea unde se află vechiul castel teuton. Pe deal se află astăzi guvernul Estoniei și mai multe ambasade dar și o mulțime de locuri de interes turistic. Două dintre biserici merită vizitate – biserica rusească cu turle Alexander Nevski și catedrala luterană Sf. Maria. Aceasta din urmă este cea mai veche construcție din Estonia și datează din secolul 13. Prin Toompea se găsesc multe magazine cu suveniruri pentru turiști (cele mai comune fiind magazinele de bijuterii din chihlimbar) dar de pe deal se pot vedea cele mai frumoase priveliști peste oraș. Din turnul bisericii Sf. Maria (unde am gâfâit ceva pe scări până sus) se vede o priveliște grozavă și la fel de pe terasa panoramică Kohtuosa.
Am revenit apoi în orașul vechi unde am mai vizitat alte două biserici. Biserica Sf. Nicholas a fost transformată în muzeu și adăpostește tabloul Dansul Morții din Lubeck o operă artistică de mare valoare. Biserica Sf. Olaf este cea mai mare construcție din orașul vechi cu cel mai înalt turn. Am urcat și acolo în vârful turnului (se pare că nu mă săturasem de urcat pe scări) iar de pe acoperiș am văzut o nouă panoramă frumoasă peste Tallinn. Probabil că vederea de la Sf. Olaf este cea mai frumoasă pentru că de acolo se vede inclusiv dealul Toompea.
După atât plimbare am zis că merge o masă bună. Am descoperit la Tallinn câteva din cele mai bune restaurante unde am fost vreodată. Standardul bucătăriilor este foarte ridicat iar prețurile sunt relativ mici. Mâncarea este chiar excepțională, iar cele mai multe localuri de top oferă meniuri de degustare fine dining. Pot recomanda două localuri, ambele excelente – Von Krahl și Rataskaevu 13. Acesta din urmă este cel mai căutat restaurant din oraș iar o rezervare în avans e obligatorie.
După amiază am mers cu autobuzul în port pentru a vizita cel mai interesant muzeu din oraș. Este vorba de muzeul Seaplane Harbour (sau Lennusadam) dedicat marinei militare. Muzeul a fost inaugurat în 2012 în una din halele abandonate din port după o investiție foarte importantă cu fonduri europene. Un bilet de intrare este destul de scump (16 euro dar face toți banii) Este unul din cele mai interesante muzee pe care le-am vizitat. Printre exponate se află mai multe tipuri de vapoare, hidroavioane, tunuri de artilerie, amfibii și vedeta muzeului – submarinul Lembit. Muzeul este interactiv – asta înseamnă că se pot manevra artileriile, se poate învăța cum se conduce un avion și se pot vizita fiecare cameră din vapoare și submarin. Cel mai impresionant pentru mine a fost turul submarinului Lembit. Submarinul a fost construit la Londra pentru armata estonă iar în timpul celui de-al doilea război mondial a scufundat multe vapoare naziste. Pentru estoni este un subiect de mândrie națională. Pentru mine a fost extrem de interesant să vizitez încăperile submarinului – de la camera torpilelor, la motoare până la dormitoarele echipajului. Mai jos un scurt video despre Lembit.
Ultima zi la Tallinn am mai vizitat doua locuri ceva mai îndepărtate de centru – Turnul TV și castelul Kadriorg. Ambele se află la este de oraș. Pentru a ajunge acolo am luat autobuzul local. A fost mai convenabil să cumpăr un bilet de o zi valabil pe tot transportul local la 5 euro.
Turnul TV (Teletorn) este cea mai înaltă clădire din Estonia având 314 metri. A fost construit pentru a asigura servicii de telecomunicații cu ocazia Olimpiadei de vară din 1980 de la Moscova. După destrămarea URSS a fost abandonat pentru a fi renovat și redeschis publicul în 2012. De la intrarea în turn se urcă cu liftul până la platforma de observare de la 170 de metri înălțime. Etajul este decorat modern iar la etajul superior se află un restaurant și un magazin de suveniruri. Se poate vedea panorama de 360 de grade pe geam din interior dar se și poate ieși afară. Se spune că într-o zi senină din turn se poate vedea portul din Helsinki. La subsolului turnului am vizitat o expoziție temporară foarte interesantă intitulată „N-avem banane” dedicată perioadei comuniste. Expoziția prezintă cu mult umor viața de zi cu zi din republica sovietică. Am văzut (și recunoscut uneori) acolo obiecte specifice perioadei. Alimentara comunistă cu rafturi goale amintește de acele vremuri iar un stand interactiv interesant prezintă bunurile de cele mai mare valoare – începând de la cartușul de Kent, coniacul Vanna, vodca rusească și pe primul loc bananele. Toate acestea erau bunurile de preț din republica estonă monedă pentru „atenții” care rezolvau orice nevoie. La finalul muzeului se vizitează apartamentul tipic comunist. Biletul combinat turn + expoziție a costat 12 euro.
Am revenit apoi cu autobuzul spre oraș până la parcul Kadriorg. Pe drum am remarcat golful Tallinn plin de bolovani acoperiți de alge pe care se odihneau mii de păsări. Parcul acoperă peste 70 de hectare și este locul preferat de localnici pentru relaxare și sport în weekend. Domeniul a aparținut Împărătesei Ecaterina I a Rusiei (de la care își ia numele) și a fost una din reședințele de vară ale țarilor. Palatul din centrul a fost construit în secolul 18 de Petru cel Mare pentru soția sa Ecaterina. Construit în stil baroc, palatul este una din cele mai frumoase clădiri ale Estoniei. Interiorul adăpostește un muzeu de artă iar grădinile sunt întreținute la fel ca în vremea imperiului Țarist. Nu am mai stat să vizitez muzeul, dar zona exterioară merită văzută în special fântânile și grădinile din curtea palatului.
De la Kadriorg până în centru am revenit cu tramvaiul de epocă 1, cel mai vechi mijloc de transport din oraș. Am mai servit prânzul, am mai pierdut ceva timp iar la amiază am revenit în port pentru a luat vaporul spre Helsinki. Seara târziu am ajuns acasă. Mi-a plăcut mult la Tallinn, iar orașul vechi este un loc desprins parcă din basme. Vremea pe care am prins-o a fost cam mohorâtă și poate că imaginile de mai jos nu reflectă intru totul strălucirea capitalei estone, dar Tallinn a devenit pentru mine unul din orașele europene preferate și vă recomand să îl vizitați.
Sosirea la portul Tallinn
Am stat pe strada Viru chiar în centrul orașului
Poarta Viru
Raekoja, piața centrală
Primăria
Zidurile vechii cetăți
Parlamentul Estoniei
Catedrala Alexander Nevski
Catedrala Sf. Maria
Interiorul bisericii
Vederea din turla catedralei
Mi-am făcut și un prieten
Chihlimbarul e unul din cele mai căutate suveniruri la Tallinn
Panorama Kohtuotsa
Una din cele mai frumoase vederi peste orașul vechi
Turnurile din Tallinn
Catedrala St. Olaf
Interiorul bisericii
Încă un turn în care am urcat
Centrul vechi
Tallinn, unul din cele mai frumoase orașe vechi ale Europei
Muzeul Seaplane Harbour
Adăpostește un uriaș submarin sovietic
Dar și tancuri și alte arme ale vremurilor
Intrarea în submarin
A fost prima dată când am intrat într-un submarin mare și mi s-a părut fascinant
Camera torpilelor
Camera motoarelor
La cârma submarinului
Revenind la „suprafață”
La Lennusadam se poate vizita și un vapor
Puntea
Camera motoarelor
Camerele echipajului
Înapoi prin centru
Am servit cina la restaurantul Von Krahli
Restaurantele din Tallinn sunt excelente
Seara am stat la o bere la terasă
Mall-ul Viru
Viru Hotel e renumit pentru biroul KGB de la etajul 25
Am luat autobuzul pentru a merge la una din atracțiile din afara orașului
TV Tower
Liftul care duce în vârf
La etajul superior din turn
Panorama 360 de la exterior
Vedere spre Tallinn
La parter am vizitat o expoziție dedicată comunismului
Muzeul prezintă cu umor foarte multe obiecte specifice perioadei
Bananele erau cel mai valoros bun
Rachiul Vana Tallinn, principala monedă pentru „atenții”
Apartamentul tipic perioadei comuniste
Sufrageria
Ca pe vremuri…
Turnul văzut de jos
Am trecut pe lângă golful Tallinn.
Parcul Kadrioru
Palatul regal Kadriorg
Grădinile atent îngrijite
Vedere cu palatul țarilor
Un hotel decorat mai ciudat
Din nou pe strada Viru
Prin piața mare
Primăria orașului
Unul din cele mai bune restaurante din oraș, Rataskaevu
O nouă masă rafinată
Biserica Sf. Nicholas
Pictura faimoasă Dansul Morții
Vânzători în costume medievale
O ultimă vedere la Tallinn cu baloane de săpun
Înapoi în port pentru a lua vaporul spre Helsinki