Prima impresie din Finlanda – o zi la Helsinki

 

Finlanda este unul dintre statele europene unde mi-a luat ceva mai mult timp până să ajung. Recunosc că nu m-a atras țara în mod special iar un alt motiv pentru care n-am mers a fost lipsa zborurilor directe. O dată cu lansarea zborurilor Blue Air din București la Helsinki în toamna trecută am zis că e momentul să ajung și pe acolo. Cu ocazia asta aveam să vizităm și Tallinn, capitala Estoniei aflată la doar 2 ore distanță cu feribotul.

Orarul de zbor Blue Air este ideal pentru un weekend prelungit. Se pleacă din București vineri dimineața iar întoarcerea este duminică seara, fiind timp suficient pentru a lua feribotul la Tallinn și a vizita ambele orașe.

Aeroportul se află la 30 de kilometri nord de Helsinki iar cea mai bună variantă pentru a ajunge în oraș este trenul. Drumul durează 30 de minute și un bilet dus costă 5 euro. Mai departe, o variantă convenabilă pentru transport în oraș este un Day Pass care este valabil 24 de ore și costă 8 euro incluzând toate tramvaiele și vapoarele locale. Helsinki nu este un oraș mare și centrul se poate face chiar și pe jos, dar cea mai bună variantă de deplasare rămân tramvaiele.

Cea mai importantă atracție turistică la Helsinki este insula Suomenlinna. Cândva cea mai importantă fortăreață a mării Baltice a fost construită de suedezi în secolul 18 și pentru multe decenii a rezistat atacurilor venite în special dinspre Rusia. Cetatea este un loc foarte interesant de văzut pentru pasionații de istorie pentru a vedea forturile militare. De asemenea, pe insulă se mai pot vizita un muzeu și mai multe clădiri de epocă, iar vederile pe mare sunt și ele deosebite. Intrarea pe Suomenlinna este liberă și trebuie plătit doar vaporul dus-întors (biletul de vapor este inclus în Day Pass). De asemenea, drumul prin arhipelag către insulă este pitoresc cu vederi frumoase spre portul Helsinki.

Alte locuri care merită o vizită la Helsinki sunt marile catedrale. Mă refer aici la Catedrala Luterană albă din piața Senatului și la catedrala Ortodoxă Uspenski aflată în apropiere. Cele două catedrale sunt și o atestare a marilor culturi și religii care au influențat poporul finlandez – suedeză și rusă respectiv credința luterană și cea ortodoxă. Catedrala Luterană impresionează prin dimensiuni și prin simplitatea decorurilor iar cea ortodoxă este decorată cu turle aurite specific bisericilor rusești.

Prin Helsinki am mai mers la plimbare pe bulevardul principal, pe Esplanadi și am mai vizitat două alte biserici foarte aparte. Prima dintre ele este Church in the Rock, o biserică cu arhitectură modernă, care are forma rotundă săpată așa cum sugerează numele sub pământ într-o stâncă. Cea de-a doua biserică neobișnuită este capela Kamppi construită din lemn și cu o formă foarte neobișnuită. Interiorul creează o iluzie de spațiu amplu cu toate că nu este o construcție foarte mare. Încât rest, am mai trecut pe la Forum, Mall-ul principal din capitala Finlandei unde am servit masa.

Ziua următoare aveam rezervate bilete de feribot la Tallinn. Capitala Estoniei este o destinație preferată de weekend pentru finlandezi atrași în special de preturile mult mai mici. Asta face ca zeci de feriboturi să lege cele două orașe, orele fiind pe alese. Tarifele dus-întors variază mult pornind de la 1 euro până la 100 de euro pe sens. Eu am plătit pentru bilete 60 de euro dus-întors prin compania Viking. Mi-a convenit că vapoarele Viking plecau din portul de est la doi pași de unde aveam hotelul din Helsinki. Mai mult, am călătorit cu unul din vapoarele mari, o imensitate cu 7 etaje, unde am avut ce face în cele 2 ore pe drum. Asemenea unui adevărat vapor de croazieră, pe feribot sunt mai multe restaurante, baruri, magazine, săli de jocuri sau cazinouri. Nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul pe drum până am ajuns la Tallinn.

Ca să închei, Helsinki nu mi s-a părut cel mai interesant oraș din punct de vedere turistic. Este foarte curat, bine organizat și elegant și scump. Tallinn în schimb este o frumusețe de oraș (veți vedea în articolul următor), iar cea mai convenabilă variantă în prezent pentru a ajunge în Estonia este un zbor la Helsinki.

 

Aterizarea la Helsinki cu Blue Air

De la aeroport se ajunge cu trenul în centru

Gara centrală

Tramvaiul este cel mai convenabil mijloc de transport prin oraș

Catedrala luterană din Piața Senatului e unul din simbolurile orașului

Interiorul bisericii

Piața văzută de sus

Cealaltă mare catedrală din Helsinki, Uspenski

Biserica este ortodoxă

Pe treptele catedralei Uspenski

Am plecat într-o mini-croazieră

Helsinki de pe vapor

Clădiri din arhipelagul Helsinki

Am coborât pe insulă

Vedere aeriană cu Suomenlinna

La plimbare pe insulă

Vedere cu arhipelagul

Sesiune foto la malul mării

Tunurile de apărare

Fortificațiile militare

Vechea cetate

Poarta regelui

Înapoi spre oraș

Revenind la Helsinki

Magazine de suveniruri în port

Un vapor transformat în restaurant

Church in the Rock

Una din cele mai neobișnuite biserici din lume

Vedere de la balcon

Piața Narinka

Capela Kampens

O altă construcție neobișnuită

Parcul Esplanadi

Strada mare Aleksanterkintau

Am mers mai târziu în port pentru a lua feribotul de Tallinn

Check-in la vapor

Suomenlinna văzută de pe mare

Una dintre sălile de mese de pe vapor

Concert live la unul din baruri

Magazinul duty-free asaltat de finlandezi

Debarcarea la Tallinn

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.