La finalul verii trecute am petrecut un weekend prelungit la Viena împreună cu familia. Aveam de gând să facem un circuit cu mașina prin Austria doar că vremea ne-a dat planurile peste cap. Cu câteva zile înainte de sosirea noastră acolo, o furtună puternică traversa Europa centrală și era clar că dacă mergeam pe unde intenționam am fi stat numai în ploaie. Uitându-mă pe cum evoluează prognoza meteo (recomand site-ul SAT 24) am avut o idee de ultim moment prin care în loc să mergem spre vest, ne duceam în schimb spre Slovacia unde vremea ar fi fost mult mai bună.

Mai fusesem la Bratislava în copilărie și nu-mi amintesc mai nimic de atunci. Oricum s-au schimbat multe prin Slovacia. Aveam așadar să revedem orașul de pe Dunăre și cu ocazia asta să mai dăm o tură pe la câteva castele slovace.

Am aterizat seara pe aeroportul Schwechat din Viena cu un zbor Austrian Airlines. De la aeroport am închiriat o mașină și am plecat la drum spre Bratislava, unde am ajuns în mai puțin de o oră. Am fi avut mai multe variante pentru cazare și mașină dar am ales o cazare la Bratislava. Astfel putem pleca imediat la plimbare dimineața următoare, iar hotelurile din Slovacia sunt mult mai ieftine comparativ cu Viena (am stat la 4 stele cu 30 de euro pe noapte). De asemenea, mi-a convenit un rental car direct din Austria pentru că avea deja viniete incluse și pentru că mașinile de la Schwechat sunt toate noi și foarte spațioase.

Dimineața de la balconul hotelul se vedea norul dens care acoperise toată Austria, dar în Slovacia era soare. Am luat mașina și am mers spre centru. O scurtă oprire am făcut-o la Biserica Elizabeth (sau biserica albastră) o construcție colorată foarte aparte în stil art-nouveau. De acolo am urcat cu mașina până pe dealul Bratislava unde se află castelul. Tot acolo se află parlamentul Slovaciei și o terasă la înălțime de unde se văd cele mai frumoase priveliști peste Dunăre și peste podurile capitalei. Nu am rămas să vizităm castelul pentru că tururile durau mult dar oricum am înțeles că cel mai frumos este vederea sa de la exterior, înauntru nefiind cine știe ce.

Mai târziu am mers în orașul vechi unde am găsit un loc de parcare cu mare greutate. Odată ce am scăpat de mașină, am luat-o la pas pe străzile pietonale pline de terase și restaurante. Mai toate clădirile vechi din Bratislava sunt renovate și arată impecabil. Printre locurile cele mai interesante din orașul vechi merită menționate Piața mare, catedrala gotică și turnul cu ceas de la poarta Sf. Mihail. Toate acestea se află la câțiva pași depărtare dar ce e mai frumos e centrul vechi în totalitatea sa, un loc perfect pentru plimbări și relaxare. Mi-a amintit mult de Sibiu, asemănările fiind multiple.

După prânz am plecat cu mașina pe malul Dunării în direcția Devin. Acolo se află una dintre cele mai mari cetăți de pe Dunăre la 10 kilometri de Bratislava. Castelul se află pe un deal înalt la confluența Dunării cu râul Morava într-un cadru natural frumos. Pentru a ajunge la castel de la parcare se urcă pe o pantă abruptă iar apoi pe trepte până la turnul principal. Vederea de sus este principala atracție iar alte locuri de interes sunt Turnul Fecioarelor, camerele medieval și fântâna cetății adâncă de o sută de metri.

După Devin am părăsit Bratislava și am luat-o pe autostradă spre nord către unul din cele mai importante castele ale Europei centrale, castelul Bojnice. Acesta se află 2 ore distanță de oraș, iar cea mai mare parte din traseu se face pe autostradă. Am făcut o pauză scurtă la jumătatea drumului în orășelul Nitra. Am întâlnit acolo un centru vechi frumos și un alt castel pe deal, dar în mod ciudat nu prea am văzut oameni pe străzi. Am dat o tură prin centrul pustiu și am plecat la drum.

O oră mai târziu am ajuns la Bojnice. Am parcat mașina în centrul orașului și am luat-o la pas spre castel. Deja de la intrare, prima vedere a castelului este impresionantă. Intrarea la castel costă 7 euro și se face numai ca parte a unui tur cu ghid organizat. Din păcate, tururile în engleză se fac doar în prima parte a zilei și am putut intra doar cu un tur în slovacă din care n-am înțeles de la ghid și mai mult ghida a fost destul de neprietenoasă. Turul durează cam o oră și se vizitează toate aripile castelului de la apartamentele regale, la sălile de întruniri până la turnurile de apărare și peștera de la subsolul castelului.

Prima atestare a unui castel în zonă datează din secolul 12. Cea mai mare parte din structura de azi a fost construită la finalul secolului 15 când Matei Corvin i-a dat domeniul lui Jan, fiul său nelegitim. Două secole mai târziu, castelul a ajuns în proprietatea familiei maghiare de boieri Palfi care au construit un castel neo-gotic ce se păstrează până în zilele noastre. Bojnice este amplasat de altfel într-un loc foarte interesant peste izvoare naturale, peșteri și ape termale având deci în mod natural acces direct la apă curentă, încălzire dar și căi secrete de evacuare. După vizita la castel am revenit în centru pentru a servi masa la unul din restaurantele tradiționale. Am gustat haluski (un fel de colțunași din cartofi) cu brânză de capră și bacon alături de o bere locală.

Cu bateriile încărcate am plecat apoi la drum. Am revenit spre Trencin pe autostradă, iar după o scurtă oprire aproape de castelul Beckov am mers întins spre Austria unde ne-am cazat în apropiere de Melk, la vest de Viena. De acolo vedeam încotro mergem mai departe în funcție de vreme.

 

Mașina închiriată din Viena

 

Am stat la Hotel Bratislava

 

Vederea de la balcon. Norii nu erau departe, dar la noi era soare

 

Conducând prin Bratislava

 

O primă oprire – biserica Elizabeth

 

Biserica albastră construită în stil art nouveau

 

Am mers apoi pe deal la castel.

 

Parlamentul Slovaciei

 

Dunărea și Bratislava

 

Castelul Bratislava

 

Prin centrul vechi am găsit un târg de produse tradiționale

 

Teatrul național

 

Catedrala gotică Clarissine

 

Interiorul catedralei

 

Cu trenulețul prin centrul vechi

 

Vedere spre Poarta Michalska

 

Zoom pe turnul cu ceas

 

Hlavne namestie (piața mare)

 

Terase peste tot

 

Am mers apoi la câțiva kilometri de oraș la castelul Devin

 

Poarta castelului

 

Castelul Devin

 

Vedere cu cetatea de la malul Dunării

 

Confluența Dunării cu Morava

 

Interiorul fortificațiilor

 

Fântâna cetății are o adâncime foarte mare

 

Pe autostradă spre nord

 

Am făcut un popas în orășelul Nitra

 

Castelul Nitra în depărtare

 

Teatrul și piața centrală

 

Castelul Bojnice

 

Castelul e unul din cele mai frumoase ale Europei

 

Turul palatului

 

Apartamentele regale

 

Decorurile sunt deosebite

 

Vedere din turn

 

Curtea palatului

 

La subsol este mormântul contelui Palffy

 

Sub castel se află o peșteră

 

Am revenit afară

 

Suveniruri dulci de la Bojnice

 

Gustare tradițională  la castel – haluski cu bacon

 

Castelul Beckov văzut de pe drum

 

Pe autostradă spre Viena