Insulele Canare – Partea 3 – Tenerife. Playa de las Americas și Loro Parque

Chiar dacă noi am mers în Tenerife mai mult pentru atracțiile naturale, majoritatea vizitatorilor merg acolo în primul rând pentru plaje. Cum Tenerife beneficiază de vreme de plajă aproape tot anul, insula este una din cele mai importante destinații pentru europeni în orice anotimp. Plajele cu nisip sunt vaste iar stațiunile se află pe toată coasta insulei de jur împrejur. Dintre aceste stațiuni cea mai importantă din Tenerife este Playa de las Americas din sud-vestul insulei.

Dincolo de vreme, unul din motivele pentru care atâți turiști vizitează Tenerife este că acolo se afle unele din cele mai bune hoteluri europene. Noi am stat la luxosul hotel Cleopatra Palace din Las Americas. Este un hotel de 4 stele aflat chiar pe malul mării în centrul stațiunii. Am avut un sejur excepțional acolo, iar despre hotel pot spune că e unul din cele mai bune la care am stat vreodată fiind mult peste alte hoteluri de 5 stele. De la primirea la check-in cu șampanie și cu toate informațiile posibile de care am fi avut nevoie, la curățenia ireproșabilă din camere, la angajații prietenoși și zâmbitori și până la bufetele interminabile cu mâncare foarte diversă și proaspătă la mic dejun și cină – totul a fost excelent la Cleopatra.

Hotelul face parte dintr-un resort mai mare – Mare Nostrum, împreună cu alte 2 hoteluri de 5 stele învecinate. Ca oaspeți la Cleopatra am avut acces la facilitățile din întregul complex, inclusiv 4 restaurante, vreo 3 piscine, săli de fitness și multe altele. Tot din resort face parte Hard Rock Cafe Tenerife și sala de concerte unde aproape în fiecare seară are loc cel mai important spectacol de pe insulă, Malizia. Resortul are plajă proprie situată la zece metri de intrarea în hotel iar bulevardul principal din stațiune e la ieșirea cealaltă și acolo se află o mulțime de magazine de lux și restaurante pe alese. Cum spuneam, totul a fost perfect, iar asta la un preț rezonabil – în jur de 100 de euro pe noapte de cameră.

Playa de las Americas e o stațiune destul de liniștită orientată mai mult către turismul de familie. Cei mai multi turiști pe care i-am întâlnit erau cupluri mature – britanici, germani sau nordici. Viața de noapte de pe insulă nu e cine știe ce; în orice caz nu se compară cu Ibiza sau Mallorca. Un mod foarte popular de a petrece serile este la cumpărături. Auzisem și eu că prețurile sunt foarte mici în Tenerife dar pe promenada de lângă hotelul nostru nici vorbă de așa ceva. Numai magazine de lux prin Las Americas, iar prețurile cu nimic mai prejos decât cele de acasă. Ciudat mi s-a părut că deși era căldură mare afară toate magazinele de haine aveau doar articole de iarnă. Probabil se gândeau la turiști care se întorceau la frig acasă. Am descoperit totuși mai târziu că Tenerife este un loc foarte bun pentru cumpărături pentru că insulele Canare au TVA zero, spre deosebire de restul Spaniei unde e 21%. Această scutire de impozit nu prea se simte în Las Americas unde adaosul pentru turiști e mare, dar la magazinele din orașe, în special din Santa Cruz e altă poveste și acolo chiar merită.

Vizita noastră era la scurt timp după atentatele de la Paris, iar securitatea pe insulă era la maxim. Pe deoparte era bine că politia era vigilentă dar a fost și puțin deranjantă prezența lor mai peste tot. Nu am scăpat nici noi de controalele de rutină ale politiei. Nu m-aș fi supărat că am fost verificați dacă unul din polițiștii care ne-a oprit nu ar fi fost mai prost de gură și n-ar fi început să ne spună nouă ce probleme a avut el cu românii care fac mari pagube cu furatul prin Spania. Genul acesta de întâmplări pot să-ți strice un pic cheful în concediu, dar am trecut peste repede.

Dincolo de statul la plajă și plimbările de seară, am mai descoperit distractiv în Las Americas a fost un teren de minigolf. Poate suna banal, dar am găsit un loc chiar deosebit la Santiago Minigolf. Am petrecut acolo câteva ore pe traseul construit foarte frumos cu râuri artificiale, cascade, cactuși și multe flori.

Mai sunt și alte locuri interesante de văzut în zonă, cum ar fi Siam Park – unul din cele mai mari parcuri acvatice din lume, alăturat de un mall nou construit iar Costa Adeje și Los Cristianos sunt localitățile învecinate și ele cu hoteluri deosebite. Ar mai fi și El Medano, o plajă lungă cu nisip negru formată prin erupția unui vulcan la malul mării. El Medano este parc natural protejat și acolo n-au apărut hotelurile mari, fiind azi un loc relaxat cu o atmosferă foarte boemă.

Am povestit deja de plimbările făcute în centrul insulei la renumitul vulcan Teide și pe coasta de vest. Dincolo de cel mai înalt vârf spaniol, insula Tenerife mai are o altă mare atracție turistică. E vorba de cel mai spectaculos parc zoologic din Europa conform Tripadvisor – Loro Parque. Mai jos aveți un videoclip de promovare a parcului:

Loro Parque e pe partea de nord a insulei în apropiere de Puerto de la Cruz. Din Las Americas sunt cam o sută de kilometri dar drumul nu a durat mult pentru că este aproape exclusiv pe autostradă. Există și o variantă mai scurtă traversând munții prin vest dar durează mai mult datorită serpentinelor. Biletul de intrare la Loro Parque este 33 de euro și e bine să fie luat din timp pentru a evita cozile.

Harta Loro Parque:

Puertodelacruz

 

Parcul este o minunăție, o adevărată junglă întinsă pe 13 hectare aproape de malul mării. Animalele sunt ținute în locuri largi, foarte bine amenajate iar cele mai puțin periculoase sunt practic în libertate prin parc. Este genul de zoo unde nu ai deloc senzația că animalele sunt chinuite și se vede că parcul încearcă să le asigure un confort maxim. Am început prin zona arctică unde am văzut zeci de pinguini iar apoi am întâlnit câteva din vedetele parcului – gorilele, tigrii albi, leoparzi și crocodili. Am mai văzut sute de papagali colorați, păsări flamingo sau rechini în acvariul uriaș de la ieșire.

Parcul are câteva mari atracții, spectacole programate la ore fixe. E vorba de spectacolul cu papagali, dresura de foci, dansul delfinilor și mai ales Orca Ocean, spectacolul cu balena. Acesta din urmă e ceva foarte greu de văzut, singurul alt loc din lume unde se mai poate vedea asta fiind la Ocean World din Florida. Am consultat orarele spectacolelor și ne-am făcut un program cât să reușim să le vedem pe cele mai importante. Am început cu un scurt film 3D, cu animația Rio făcută să reamintească copiilor de importanța protecției mediului. Apoi am mers la delfini, show-ul fiind unul impresionant, cu acrobații și dansuri sincron incredibile.

Am lăsat la final spectacolul de gală cu balenele, Orca Ocean. Arena de spectacol e foarte mare și la fel și bazinele, extrem de adânci ca să poate fi un loc confortabil pentru vedetele spectacolului. Scaunele din primele rânduri erau marcate cu “Splash Zone” adică acolo spectatorii riscă să fie stropiți. Unii au ales să stea în primul rând, ce e drept echipați cu pelerine de ploaie iar noi ne-am așezat în unul din primele rânduri “sigure”. Spectacolul a fost minunat și foarte distractiv organizat. Nu îmi imaginam că balenele sunt capabile de asemenea acrobații. După o oră foarte distractivă am început să ne îndreptăm spre ieșirea din parc. Am mai tras cu ochiul pe la spectacolul cu foci, am trecut prin centrul de îngrijire a animalelor iar la final am trecut prin tunel pe sub uriașul acvariu.

Nu era încă întuneric și am zis să mai facem câteva opriri cu mașina pe drumul spre casă. Am traversat Puerto de la Cruz, cel mai mare resort de pe coasta nordică a insulei iar apoi am urcat puțin pe munte spre La Orotava, unul din cele mai vechi orașe de pe insulă. Ultima oprire de pe drum a fost la mall-ul din Santa Cruz de Tenerife de unde am luat multe suveniruri pentru acasă.

Cam atât din Tenerife. Este o insulă superbă cu munte și mare, cu vreme excelentă tot anul și cu multe atracții. Hotelurile sunt la cele mai înalte standarde de calitate și mâncarea este excelentă. Este o insulă clar orientată pentru vacanțele cuplurilor și familiilor. Plajele sunt frumoase chiar dacă nu m-au impresionat la fel de mult ca cele din Gran Canaria. Tenerife e un loc în care se poate petrece un concediu superb. Noi cu siguranță vom reveni cândva.

 

 

Hotelul Cleopatra Palace

DSC03137

 

Camera noastră

DSC02797

 

Hotelul e chiar pe malul mării

DSC03322

 

Plaja Arona

DSC03141

 

Promenada din Playa de las Americas

DSC03158

 

La plimbare pe malul mării

DSC03164

 

Interiorul hotelului

DSC03319

 

La piscină

DSC03308

 

Răsăritul de la balcon

DSC02821

 

Celălalt hotel din resort, Mediteranean Palace

DSC03361.

 

Intrarea în resort

DSC02812

 

Siam Mall, cel mai mare din zonă

DSC03372

 

Magazine de lux prin Las Americas

DSC02814

 

La mini golf

DSC03348

 

Locul arăta chiar frumos

DSC03329

 

Pe coasta de nord a insulei

DSC03388

 

Loro Parque, primul zoo din Europa pe Tripadvisor

DSC03394

 

Intrarea în parc

DSC03664

 

Prima atracție..pinguinii

DSC03426

 

Aleile din parc

DSC03465

 

Gorila

DSC03415

 

Pajiștea cu flamingo roz

DSC03487

DSC03490

 

Zoom pe flamingo

DSC03483

 

Din Orchidarium

DSC03499

 

Cactuși și plante ciudate

DSC03475

 

Gata de spectacol

DSC03538

 

Spectacolul cu delfini

DSC03544

DSC03568

DSC03547

DSC03552

 

Cel mai important spectacol: Orca Ocean

DSC03585

 

Scaunele din față nu sunt recomandate pentru cine vrea să rămână uscat 

DSC03589

 

Începe spectacolul!

DSC03620

DSC03623

DSC03624

DSC03626

DSC03629

 

Crocodili

DSC03635

 

Ieșirea se face prin acvariu

DSC03650

DSC03643

 

Satul vechi La Orotava

DSC03701

 

Scena nativității în fața primăriei, doar se apropia Crăciunul  

DSC03711

 

Centrul vechi din Orotava

DSC03717

 

Casa de los Balcones

DSC03729

 

Seara la mall-ul din Santa Cruz

DSC03744

 

Arhitectură modernă la Santa Cruz de Tenerife

DSC03754

 

El Medano, un fel de Vama Veche de pe Tenerife

DSC03810

 

Plaja e lungă și nu e înghesuială de loc

DSC03817

 

Pe curând, Tenerife

DSC03767

2 thoughts on “Insulele Canare – Partea 3 – Tenerife. Playa de las Americas și Loro Parque”

  1. Felicitari pentru calatorii si relatarile de pe blog, scrise cu har si minutiozitate! Sper sa ajungem si noi in Tenerife! Legat de orci, eu am mai vazut un spectacol la Antibes, pe Coasta de Azur, e un parc ce tenta acvatica, Marineland!

  2. Mulțumesc frumos! Intr-adevar se pare ca mai sunt cateva locuri in jurul lumii. Cel putin cei de la LP se laudau ca e unul din doar 2 locuri in lume unde se poate vedea showul. Mersi pentru completare. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.