Golful Aqaba este singurul loc din lume de unde se pot vedea cu ochiul liber patru țări: Iordania, Egipt, Israel și Arabia Saudită. Nu eram la prima vizită în zonă. Am mai fost o dată în excursia pe care am făcut-o din Sinai de care am mai povestit – Excursia la Ierusalim și Betleem. Atunci am văzut golful de pe malul egiptean din Taba dar și din Israel din Eilat după ce am trecut granița. Rămăsesem încă de atunci cu dorința de a vizita cândva Aqaba, cel mai important port al Iordaniei dar și cea mai mare stațiune turistică.
Aqaba a făcut parte din Imperiul Otoman până la începutul secolului 20. A fost cedată protectoratului britanic Transiordania în anul 1925 fiind o foarte mică ieșire la mare a acestei țări. Pentru a permite Iordaniei să dezvolte o zonă comercială și un port maritim, teritoriul din zona Aqaba a fost cedat de Arabia Saudită oferind o ieșire de 20 de kilometri la Marea Roșie. Relațiile bune dintre țări și dintre familia Saud și dinastia Hașemită au permis schimbul de teren prin care Iordania a primit un teren foarte valoros la mare oferind la schimb o suprafață inutilă de deșert din sud-estul țării.
Nu am vorbit până acum de conducerea Regatului Hașemit al Iordaniei și poate ar fi cazul să o fac puțin. Cel mai important conducător al țării a fost regele Hussein care a domnit 47 de ani din 1952 până în 1999. Este un conducător adorat de iordanieni și unul dintre cei mai echilibrați din regiune. După o perioadă dificilă la începutul domniei afectată de războiul dintre Israel și țările arabe și afluxul de refugiați palestinieni, Hussein a reușit să aducă un echilibru în țară și să aducă bunăstare. Iordania este una din țările cele mai echilibrate economic din regiune chiar dacă nu are resurse naturale importante. Iordania nu are resurse de petrol. Regele Hussein a reușit performanța de a avea relații bune cu toți factori importanți din regiune, atât cu țările arabe vecine, cât și cu Israelul și cu vestul, în special cu S.U.A. Fiul său, regele Abdullah al 2-lea a continuat din 1999 politicile tatălui și este extrem de apreciat în lumea întreagă. Spre exemplu, regele a vizitat America recent unde s-a adresat direct congresului de la prezidiu, o onoare care nu revine multor șefi de state.
Principala problemă a țării ține de refugiați. Populația Iordaniei este în prezent de 8 milioane iar 6 milioane dintre ei sunt refugiați din timpul războaielor din ultimii 50 de ani. Deci doar 25% din populație sunt iordanieni get-beget! Sunt 3 milioane de palestinieni, veniți începând cu ocupația din anii 60. Mai târziu, în timpul războiului din Irak au venit sute de mii de noi refugiați. Mai recent, o dată cu conflictul din Siria s-a creat un nou exod. Sunt aproape 2 milioane de refugiați sirieni în Iordania. Una din resursele vitale lipsește cu desăvârșire, apa. Se estimează că Iordania își va epuiza rezervele de apă peste câțiva ani și Iordania are o mare problemă în a întreține o populație mărită atât de brusc. Economia se bazează mult pe comerț, transporturi și turism. Din fericire, există locuri minunate care atrag foarte mulți turiști, dar și numărul acestora a scăzut recent din cauza conflictelor din zonă. Fără niciun temei după părerea mea pentru că situația din Iordania este sigură și stabilă. A spune că Iordania e periculoasă din cauza conflictelor din Siria este ca și cum am spune că România trebuie evitată din cauza conflictului ucrainian, ceea ce știm bine că nu e cazul.
Am sosit de la Wadi Rum seara cu mașina. Aqaba face parte din zona liberă și are un statut special față de restul țării. În primul rând a trebuit să trecem printr-un control vamal intern. Nimic strict, am fost întrebați unde mergem și ni s-au verificat vizele din pașaport. Chiar de la intrare în oraș se observă diferența. Drumurile sunt excelente, cu indicatoare și benzi clar marcate (ceea nu văzusem până aici) iar orașul arată extrem de bine. Am trecut prin Aqaba noaptea pe întuneric dar prima impresie a fost foarte bună. Seara târziu ne-am cazat la hotel.
Hotelul nostru era la sud de Aqaba la doar 3 kilometri de granița cu Arabia Saudită. Zona se numește Aqaba South Beach și acolo este locul unde se află mai toate hotelurile bune la plajă. Noi am stat la Almarsa Beach Resort, un hotel de 3 stele cu o plajă proprie. Există plajă și în oraș, dar este publică – asta înseamnă că nu e tocmai curată și mai rău că nu se poate face baie decât îmbrăcat (foarte strict pentru femei). La resorturile din sud lucrurile sunt mult mai relaxate și nu există asemenea condiții, iar plajele sunt superbe, ideale pentru baie dar și pentru snorkelling sau scufundări.
Dimineața eram nerăbdători să mergem la plajă, gata de o baie în mare. Doar aveam hotelul la doi pași de plajă. Am ieșit gata echipați de plajă după micul dejun dar am găsit un vânt prea puternic la mal. Marea arăta superb, vremea era caldă, dar nu se putea sta pe plajă. Am făcut drumul înapoi și trebuia să trecem la planul B. Am plecat la plimbare cu mașina. Am mers spre sud până aproape de granița cu saudiții. Ar fi fost interesant să traversăm, practic eu nu am ajuns în Arabia Saudită până acum, schimbând doar avionul la Riyadh, dar nu se poate intra în țară pe motive de turism, nu există viza. Am trecut pe lângă resorturile din Tala Bay și am intrat la Marina pentru a pleca la plimbare pe mare.
Marina din Tala Bay adăpostește resortul Radisson Blu și mai multe vile de lux. Este un loc opulent de luxos pentru Iordania. Acolo, plaja e superbă și la fel și portul turistic. Sunt mai mult plimbări care se pot face pe mare din Aqaba, dar cel mai deosebit vapor care pleacă din Tala Bay este Neptune Boat. Este o barca foarte moderna cu o capsula de sticla în partea inferioara de unde se poate vedea adâncul în toate direcțiile. Am mers direct la casa de bilete. Plimbarea este limitată la 15 persoane dar din fericire am mai găsit disponibilitate pentru aceeași zi. Biletele au costat 20 de dinari (25 de euro) iar plecarea următoare era 2 ore mai târziu. Numai bine pentru că se potolise vântul și vremea era perfectă de stat pe plajă până atunci. Am făcut o baie și apoi am rămas pe un șezlong admirând marea de sub umbrelă.
Nu peste mult timp am revenit la Marina pentru excursie. Am plecat mai întâi toți pe puntea superioară iar când am ajuns în dreptul recifului de corali s-a deschis trapa și ne-am mutat sub cabină, sub nivelul mării. Marea Roșie e un paradis subacvatic. Am văzut-o la Sharm el Sheikh, la Hurghada dar întotdeauna m-a impresionat. Drumul nostru a continuat jumătate de oră printre corali mari și pești colorați. Fiecare grup de corali are numele lui – Rainbow Reef (reciful curcubeului), Eel canyon (canionul țiparilor) sai Japanese Garden (grădina japoneză, de altfel cel mai spectaculos coral). Am trecut pe deasupra unui tanc scufundat aici cu zeci de ani în urmă. Este un tanc american M42 care intre timp a devenit mediul de creștere pentru un coral de toată frumusețea. Ultima noastră oprire a fost epava vasului Cedar Pride un vapor libanez care a luat foc la în dana Aqaba în anii 80. Vaporul a fost abandonat în urma incendiul rămânând la suprafață. La dorința regelui Hussein, amator de sporturi subacvatice, a fost scufundat pentru a fi transformat cândva în atracție submarină. Natural și artificial, Aqaba este un adevărat paradis pentru scufundători. Altfel, recomand plimbarea cu Neptune Boat. Am mai fost pe mare cu bărci cu fund de sticlă dar e altceva să stai scufundat și să ai o vedere de 360 de grade.
De la Tala Bay am mers înapoi la hotel iar spre seara când s-a mai lăsat arșița (erau 40 de grade când am revenit cu barca) am mers la plimbare în centrul orașului aflat la 10 minute distanță. Aqaba nu este cel mai interesant oraș turistic, fiind mai mult o destinație de plajă. Dintre atracțiile orașului pot enumera Moscheea Hussein bin Ali, fortul Aqaba (aflat în renovare) și steagul. Cel din urmă atrage cei mai mulți vizitatori. E vorba de un stâlp înalt de 130 de metri ce susține un steag uriaș al Iordania. Interesante sunt ceremoniile de strângere a steagului, unde participă zeci de soldați.
După un scurt tur am mers direct la masă. Căutasem în prealabil care e cel mai bun restaurant din Aqaba și am găsit restaurantul Al-Shami. Am mers direct acolo. Restaurantul se află pe strada al Raghadan din inima Aqabei, locul unde se află mai toate tavernele bune din oraș. Este foarte aproape de marea moschee care se poate admira de la terasă. Am luat loc la etaj. Interiorul arată modest, dar serviciul e excepțional. Ospătarii, extrem de amabili ne-au făcut recomandări și ne-au explicat despre feluri. Am comandat mai întâi un platou de aperitive tradiționale (humus, baba ganoush, mutabal, labne) și shish kebab (adică mixt-grill la felul principal). La recomandarea ospătarului am luat limonadă cu mentă. A fost cea mai bună masă pe care am servit-o în Iordania. Bucătăria din Levant (mai cunoscută la noi ca mâncare libaneză) e preferata mea. Mi se face poftă numai când povestesc. Despre limonadă, fără să exagerez e cea mai bună pe care am băut-o vreodată, foarte răcoritoare cu multă mentă proaspătă zdrobită. La final, am băut o cafea cu cardamon. Prețurile n-au fost deloc piperate, iar la final ni s-a spus că aperitivele și cafelele sunt din partea casei.
Aqaba nu este tocmai cel mai turistic loc, dar are multe de oferit față de alte orașe din Iordania. Este probabil cel mai bun loc pentru cumpărături, pentru că regiunea Aqaba este scutită de taxe și prețurile sunt mai mici decât în restul țării. Ne-am plimbat prin magazinele de suveniruri, cele mai căutate fiind bijuteriile, parfumurile sau produsele cosmetice de la Marea Moartă.
La finalul zilei am admirat un apus superb peste golf și am urmărit soarele cum se retrage peste munții Sinai. Ziua următoare urma drumul lung spre nord, până la Marea Moartă.
Buna dimineața, Aqaba
Marea arăta superb. Dincolo e Egiptul
Din păcate vântul bătea prea puternic
Iar noi am plecat la plimbare
Tala Bay
Imagini din Marina
Plecarea cu barca nu era imediat și am mers către plajă
Gata de plecare
Pe Neptune Boat
Când am ajuns în larg s-a deschis trapa
Pentru a merge la etajul submarin
Coralii din Marea Roșie
Tancul din adâncuri
Snorkeling
Scufundători
Epava Cedar Pride
Vederi de pe mare
Plaja pentru localnici
Eilat în depărtare
Înapoi la Tala Bay
Seara am mers la Aqaba
Centrul orașului
Strada Al Raghadan unde sunt mai multe restaurante
Noi am fost la Al-Shami, votat cel mai bun restaurant din Aqaba
Terasa restaurantului are vedere la moschee
Ador mâncarea din Levant
Cea mai bună limonadă cu mentă din câte am băut
Felul principal.. berbecuț
La final, cafea cu cardamon
Plimbare după masă
Plaja din Aqaba
Moscheea Hussein bin Ali
O nouă dimineață
La drum spre nord
Absolut superb, multumesc pentru calatoria virtuala pe care am facut-o datorita tie! Sunteti niste fericiti pentru ca stiti sa va traiti viata!