Unul dintre cele mai glorioase orașe ale antichității a fost Teba (Thebes), măreața metropolă din sudul Egiptul antic. Teba a fost capitala regatului Egiptului de sus (Upper Egypt) și multe secole a marelui regat unit. La strânsă concurență cu Memphis în nord, Teba a fost mult timp cel mai mare oraș al lumii antice atingând apogeul între anii 1500 și 600 înaintea erei noastre. Astăzi pe ruinele Tebei se află orașul modern Luxor pe malul estic al Nilului iar pe malul de vest se afla tărâmul morților cu zeci de temple funerare și renumita Valea Regilor.

Cea mai deosebită excursie din cele pe care le-am făcut în Egipt a fost pentru mine la Luxor unde am ajuns din Hurghada în toamna anului 2012. Spre deosebire de alte dăți, am rezervat o excursie de la agenția de turism; asta mai mult din cauza ghidului, un egiptean care vorbea româna la perfecție și care ne-a lăsat de la început o impresie foarte bună. Am hotărât așadar să mergem cu el și cu ceilalți români. Urma să vedem Valea Regilor, templele din Luxor și Karnak și Deir el Bahari – templul lui Hatshepsut.

Din Hurghada până la Luxor se merge cam 4 ore. Am plecat de la hotel pe la 5 dimineața iar după vreo 50 de kilometri ne-am oprit la un popas unde era și un checkpoint militar. Motivul era că autoritățile cereau ca toate autocarele să meargă în coloană pentru a străbate munții populați cu beduini considerați periculoși, însemnând segmentul de drum dintre Safaga și Qena. Am așteptat până la ora 6 când se strânseseră deja vreo 20 de autocare până când armata a dat unda verde să plecam la drum. Munții i-am parcurs în coloană trecând destul de repede prin peisajul arid parcă de pe altă planetă. Autocarele mergeau cu viteza mare chiar dacă drumul nu era cine știe ce, pe alocuri fiind chiar neasfaltat.

Dincolo de munți, de la orașul Qena se deschide valea fertilă a Nilului. Drumul Qena – Luxor era în stare foarte bună și decorat cu o mulțime de flori și steaguri care erau rămase de la ultima vizită în zonă a lui Mubarak. Mergeam mai întâi către valea regilor și urma abia apoi să oprim la Luxor așa că am trecut rapid prin oraș până am ajuns la singurul pod din zona care traversează Nilul și de aici am ajuns pe malul vestic al fluviului.

În credința egipteană malul estic al Nilului era tărâmul viilor unde locuiau atât faraonii cât și oamenii de rand. Aici se desfășura viața în Egiptul antic. Malul vestic în schimb era tărâmul morților unde erau îngropați faraonii care își construiau morminte pentru a face călătoria spre viața de apoi.

Mormintele mărețe precum piramidele erau foarte costisitoare iar mastabele vechilor lorzi și faraoni fuseseră jefuite demult, motiv din care s-a cautat un loc mai bine protejat pentru construcția lor. Începând cu dinastia a 18-a, în jurul anului 1500 i.e.n, Teba a devenit capitala regatului. Noii faraoni, începând cu Amenhotep I si Thutmose I au găsit o nouă zonă pentru a fi înmormântați, în mijlocul munților Tebani, într-o vale strâmtă unde s-au construit tunele funerare pe sub pământ bine ascunse de hoți și profanatori. Acea vale din mijlocul munților avea să devina renumita Valea Regilor. După ce am traversat pe malul vestic al fluviului am început să urcăm muntele pe un drum destul de abrupt iar după ce serpentinele s-au terminat am intrat într-o vale mai largă unde erau parcate câteva zeci de autocare.

În Valea Regilor se găsesc mormintele faraonilor din dinastiile 18, 19 și 20, acoperind peste 500 de ani de domnie a regatului. Până în prezent s-au descoperit în vale 63 de morminte (numite KV 1…KV 63) din care 26 aparțin faraonilor. Printre cei mai mari faraoni îngropați aici se află Ramses I, Ramses III, Ramses IX, Seti II sau Thutmoses III precum și cel al celui mai renumit faraon din dinastia a 19-a, Ramses al II-lea. Cele mai renumite morminte însă sunt altele. Unul este mormântul lui Ramses VI, unul dintre cele mai mari pentru că Ramses VI a uzurpat mormântul predecesorului său Ramses V, extinzându-l și înlocuind cartușele faraonice de pe pereți. Cel mai renumit este KV 62 un mormânt foarte mic, aparținând unui faraon nu atât de însemnat istoric care a domnit doar câțiva ani și a murit la vârsta de 18, pe numele sau Tutankhamon. Motivul pentru care acesta este faimos în lumea întreagă este că a fost descoperit intact în 1922 de Howard Carter, un arheolog britanic. Toate celelalte morminte din vale au fost golite de hoți sau chiar de alți regi încă din antichitate, însă printr-o minune acesta a fost găsit intact, vestea făcând înconjurul lumii la acea vreme. Comoara descoperită la mormântul lui Tutankhamon se află astăzi la muzeul Egiptean din Cairo, dar mormântul rămâne unul din cele mai bine conservate. În vale nu se fac săpaturi momentan însă arheologii consideră că mai sunt și acum o mulțime de morminte nedescoperite.

Trebuie să știți că nu veți putea vizita toate mormintele din vale. La un moment dat sunt deschise 3-4 morminte din cele 26, iar guvernul alege periodic pe care să le închidă pentru conservare sau alte cercetări. Un bilet de intrare permite accesul în vale și vizitarea a trei cripte. Pentru mormintele lui Tutankhamon și Ramses VI se percep taxe suplimentare. Mormintele sunt coridoare adânci în trepte și uneori întortocheate, ornate cu desene și hieroglife care în final se deschid spre camera mortuară. Sunt destul de similare între ele, diferind mai mult prin dimensiunile pasajelor. Trebuie să mai știți că fotografierea este strict interzisă în Valea Regilor. Nu este permis să intrați în complex cu cameră foto, iar dacă veți fi prinși, fie vi se va cere o șpagă fie veți fi dați afară din complex. În apropiere mai există și Valea Reginelor unde sunt înmormântate soțiile și ceilalți urmai ai faraonilor.

După ce am coborât din munte am făcut un popas la un magazin turistic de sculpturi din piatra. Îmi amintesc că aici m-a abordat unul din vânzători: „Hello sir, welcome!  I am Ali. What is your name?”. Eu i-am răspuns politicos „Hi, I’m Cristian” la care el „Yes, yes! And I am muslim. But what is your name?” („Da, da, și eu sunt musulman dar cum te cheamă te fapt?”) :). Este un dialog pe care l-am avut de cel puțin 4-5 ori prin lumea arabă, dar care mă amuza de fiecare dată. În rest, de la magazin n-am luat mare lucru pentru că prețurile erau astronomice, făcute special pentru turiștii străini. Mai departe am făcut o scurtă oprire la coloșii lui Memnon, 2 statui uriașe care îl întruchipează pe faraonul Amenhotep III, ce cândva păzeau intrarea în templul acestuia.

Ultima oprire pe malul vestic al Nilului a fost la Deir el Bahari, unde se afla templul reginei Hatshepsut. Este una din cele mai impozante construcții ale Egiptului antic aflată la poalele munților, într-un cadru natural deosebit. Hatshepsut, soția lui Thutmoses II, a preluat puterea după moartea acestuia ca regent al faraonului copil Thutmoses III. Deși oficial conducea împreună cu tânărul faraon, în realitate ea și-a consolidat puterea ajungând să conducă țara singură pentru aproape 20 de ani, fiind considerată unul din „cei” mai importanți faraoni ai regatului. Se remarcă din templu numeroasele statui ale reginei întruchipată sub forma unui bărbat cu coif de faraon și barbă.

Se făcuse ora prânzului iar la templu temperaturile treceau ușor de 40 de grade așa că era cazul să ne răcorim și să luam masa. Am luat autocarul spre malul Nilului de unde urma să traversam Nilul. Ne-am urcat toți într-o barca destul de înghesuiți și cu mici emoții pentru că nu era foarte stabilă. Până la urmă am trecut cu bine ajungând pe malul estic chiar în centrul orașului Luxor. Am luat acolo masa la un restaurant în centru unde am mai pierdut ceva timp până arșița din mijlocul zilei s-a mai dus. În piața centrală din Luxor am văzut și vechiul templu cu același nume și un muzeu destul de modern pentru standarde egiptene. În templu se afla și cel mai înalt obelisc din Egipt. De fapt erau două mari obeliscuri în Luxor, însă celălalt a fost luat de francezi și se află astăzi în Place de la Concorde în Paris. Nu am zăbovit foarte mult aici pentru că urma să mergem în nordul orașului unde se află principala atracție turistică, marele templu Karnak.

Complexul din Karnak este al doilea cel mai vizitat loc de turiști din Egipt după piramidele de la Giza. A fost început în perioada regatului de mijloc (Middle Kingdom) în onoarea zeului Amon. Construcția a fost începută de faraonul Sensuret I în jurul anului 3200 i.e.n. fiind extinsa mult începând cu dinastia 18 în perioada în care Teba a devenit capitala regatului de către Seti I, Merneptah, Hatshepsut și mai ales de Ramses al II-lea. Este un loc absolut magic unde coloanele gigantice te fac să simți cât de grandios era vechiul imperiu egiptean. Pot să spun că templul din Karnak este un loc care nu trebuie ratat sub nicio formă în Egipt, fiind unul din cele mai deosebite locuri pe care le-am vizitat. Mai mult de atât va invit să vedeți pozele de la final.

După câteva ore bune în Karnak am părăsit Luxor și ne-am îndreptat din nou spre Hurghada văzând pentru ultima dată apusul peste marele Nil. Nu am mai fost în Egipt de atunci însă țara rămâne pentru mine una dintre cele mai frumoase văzute și un loc din care păstrez multe amintiri frumoase.

 

Am luat autocarul dis de dimineață

DSC08837

 

Plecăm la drum în coloană

DSC08834

 

Drumul printre munți

DSC08836

 

Moscheea din Qena

DSC08845

 

Intrarea în Luxor arăta foarte bine, de la ultima vizita a lui Mubarak

DSC08851

 

Am dat de cel puțin 10 de checkpoint-uri militare pe drum

DSC08855

 

O biserică creștină în Luxor

DSC08959

 

Traversând Nilul

DSC08862

 

Pe podul din Luxor

DSC08864

 

Pe drum spre Valea Regilor

DSC08877

 

Intrarea în vale

DSC08888

 

De la parcare se merge cu trenulețe

DSC08884

 

Câteva poze făcute pe furiș

DSC08870

DSC08871

DSC08873

 

Am oprit la un magazin turistic

DSC08890

 

Cu suveniruri sculptate, evident la prețuri astronomice

DSC08892

 

Peste tot pe drum sunt diverse temple și ruine

DSC08898

 

Coloșii lui Memnon

DSC08929

 

Templul lui Hatshepsut

DSC08922

 

Statuile reginei o întruchipează în costum de faraon și cu barbă

DSC08918

 

Priveliștea de sus

DSC08919

 

Impresionant nu este numai templul ci și peisajul natural

DSC08924

 

Din nou la drum

DSC08896

 

Urma să traversam Nilul către Luxor

DSC08934

 

Din barcă

DSC08941

 

Am trecut cu bine

DSC08938

 

Piața centrală din Luxor

DSC08954

 

Aici am servit prânzul

DSC08956

 

Muzeul de la templu

DSC08970

 

Templul Luxor

DSC01060

 

Unul din cele doua mari obeliscuri. Celălalt e azi la Paris

DSC09003

 

Imagini din templul Karnak, un loc absolut impresionant

DSC08978

DSC08984

DSC08996

DSC09015

DSC08997

DSC08990

DSC09022

DSC09030

 

Un apus frumos pe drumul de întoarcere

DSC09036