Niciodată precum în ultimul an, românii nu s-au bucurat de o ofertă atât de variată de chartere și zboruri directe spre destinații exotice. Faptul că destinații obișnuite de vacanță s-au închis, iar românii au avut mai tot timpul dreptul să iasă din țară, spre deosebire de alți europeni, a creat un aflux turistic nemaivăzut.

Românii au fost iarna trecută în topul vizitatorilor din state precum Egipt, Mexic, Tanzania sau Maldive iar de pe aeroportul Otopeni au decolat zboruri directe spre state la care nici nu visam acum câțiva ani, precum Seychelles, Maldive, Capul Verde sau Rep. Dominicană. După multitudinea de opțiuni au apărut și promoții cu prețuri foarte convenabile spre aceste destinații exotice.

Am prins una dintre aceste promoții în iarnă, când am rezervat un pachet turistic de o săptămână către insulele Maldive la un preț de 3-4 ori mai mic cât ar fi costat în alte condiții. Am beneficiat de zbor direct din București, cazare la o vilă pe plajă pe o insulă-resort de lux, regim de masă all-inclusive plus și transfer cu hidroavionul din capitala Male.

Mai departe o să povestesc despre cum am petrecut o săptămână de relaxare totală în Maldive. Pentru că nu am făcut mare lucru în afară de plajă, masă sau plimbări pe insulă nu prea am ce scrie despre locurile pe care le-am vizitat și o să încerc să fac din acest articol un mic ghid despre cum poate fi o vacanță pe aceste insule.

 

Transportul spre Maldive. Variante cu avionul cu escală se găsesc destule cu tarife ce încep de la 600 de euro. Cele mai bune zboruri din România sunt cu Turkish via Istanbul, Qatar Airways via Doha sau Fly Dubai via Emirate. Și mai convenabil este un zbor direct, dacă există. Anul trecut am avut în premieră zbor direct București – Male operat de compania bulgărească Gullivair. Drumul cu avionul Airbus A330 a fost confortabil și a fost de-a dreptul grozavă senzația să aterizăm în Maldive la nici 7 ore de la plecarea de acasă.

 

Geografia Maldive

Toți își imaginează Maldive ca un arhipelag cu câteva insule mici cu nisip, palmieri și apă cristalină. Nu se gândesc însă că distanțele dintre acestea pot fi uriașe. Sunt doar 300 km2 de pământ în Maldive, dar cele 1200 insule se întind pe un teritoriu marin de aproape 100.000 km2. Distanța dintre cele mai nordice insule și cel mai sudic punct este de peste 800 de kilometri.

Unele insule sunt locuite, altele sunt resorturi exclusiviste iar multe altele sunt pustii. Cel mai înalt punct natural din Maldive este „Muntele” Vilingili care atinge uluitoare altitudine de CINCI metri.

Insulele sunt împărțite în atol-uri, șiraguri ovale de mici bancuri de nisip presărate pe marea puțin adâncă. Mai jos e o hartă a întregului arhipelag.

 

Intrarea în Maldive

Cetățenii români nu au nevoie de viză în Maldive iar formalitățile de control sunt simple. Formalitățile vamale însă nu sunt. Bagajele sunt de obicei verificate amănunțit iar orice articol interzis va fi confiscat și e posibilă și o amendă. Printre aceste articole aș aminti – alcool (este complet interzis), orice produse din carne de porc sau simboluri(cruci, statuete), biblii și alte texte religioase.

Despre cerințele temporare legate de pandemie nu are rost să spun, pentru că ele s-au tot schimbat. Noi am fost în Maldive înainte ca vaccinele să fie disponibile și a trebuit să facem test PCR înainte de sosire, dar și la plecare.

 

Alegerea unui hotel potrivit

Cea mai importantă decizie pe care o veți lua în pregătirea unei vacanțe în Maldive este alegerea unui hotel. Acolo vă veți petrece aproape tot timpul și trebuie să vă asigurați că faceți o alegere potrivită.

Un factor extrem de important de luat în considerare în această alegere este transferul de la aeroport. Poate părea neimportant dar din cauza distanțelor mari și a costurilor imense ale zborurilor private și ale ale bărcilor, un transfer poate ajunge la multe sute de dolari de persoană și poate dubla chiar costul de cazare. Este foarte important să știți cum vă puteți transfera din aeroportul internațional Male.

 

Clasificarea hotelurilor din Maldive din acest punct de vedere ar fi următoarea:

1) Hoteluri în Male. Aici puteți merge cu taxiul de la aeroport sau chiar pe jos. Male este capitala înghesuită a Maldivelor unde trăiesc 300.000 de oameni pe minuscula suprafață de 9 kilometri pătrați. Nu veți găsi paradisul tropical în Male, ci veți vedea doar un oraș poluat, murdar și foarte aglomerat. Nu cred că vrea nimeni să petreacă o vacanță în capitală, dar mulți stau acolo o noapte pentru a se potrivi cu orarul de zbor internațional

 

2) Cazare la pensiuni sau hoteluri pe insulele locuite din atol-urile din apropierea Male. Multe insule locuite din Maldive sunt interzise vizitatorilor străini, dar există câteva unde s-a permis turismul. Acolo se pot găsi cele mai rezonabile prețuri de cazare, cu tarife pe noapte de 60-100 de dolari.

Avantajul pe aceste insule este că veți avea plajele de vis, un tarif rezonabil și un contact mai autentic cu insule. Pe de altă parte, în aceste locuri, trebuie respectate strict regulile islamice, incluzând aici interzicerea consumului de alcool sau a nudității (interzis în costume de baie în afara plajelor amenajate pentru turiști).

Se poate ajunge pe aceste insule de cele mai multe ori cu barca privată de la aeroport. Tariful unui transfer cu barca este minim 75 de dolari de persoană pe sens și poate ajunge și la 200 în funcție de distanță. Alternativ, puteți plănui în funcție de feriboturile pentru localnici – acestea sunt lente și incomode dar extrem de ieftine prin comparație, un bilet fiind 3-4 dolari. Maafushi este insula locuită care s-a dezvoltat cel mai mult și acolo sunt câteva zeci de opțiuni de cazare.

Am fost acum 5 ani pe insula Maafushi și puteți citi mai multe aici:

https://crisgrig.wordpress.com/2015/11/22/un-concediu-de-vis-partea-7-paradisul-din-maldive/

 

3) Cazarea la resorturile exclusiviste de pe insule private este cea la care se gândesc toți cei care visează la Maldive. Acolo este luxul opulent – vile cu plaje private sau suspendate pe apă, nisip alb ca făina și mare turcoaz strident și toate serviciile pe care le-ai aștepta de la un resort de cinci stele.

Serviciile oferite de aceste resorturi variază de la superb la excepțional. Nu ar trebui să vă faceți mari griji despre calitatea lor, dar mai degrabă să găsiți un tarif rezonabil. Asta poate înseamnă în cel mai bun caz 200-300 de dolari pe noapte. Un preț de câteva mii de dolari pe noapte este obișnuit la cele mai bune resorturi. Trebuie să fii nebun după părerea mea să dai atâția bani pe un concediu, dar asta e altă discuție.

Transferul spre aceste resorturi poate face o mare diferență. Sunt 3 moduri principale de transfer către un hotel privat: cu barca rapidă, cu avionul de linie sau cu hidroavionul.

Barca rapidă este o opțiune doar pentru hotelurile din North și South Male Atoll unde se poate ajunge în mai puțin de 2 ore de la aeroport. Acest transfer costă 75-150 de dolari pe sens de persoană și este – dacă vă vine să credeți – cea mai ieftină variantă. E bine să știți și că barca merge foarte repede iar dacă sunt valuri e o experiență nerecomandată celor cu rău de mare.

Avionul de linie (operat de obicei de compania Maldivian) este o variantă convenabilă pentru resorturile îndepărtate. Nu sunt totuși multe aeroporturi în arhipelag și destinațiile sunt limitate. Acestea costă 100-200 de dolari dus-întors dar au orare fixe și trebuie să căutați zborul internațional în funcție de ele (dacă nu vreți să pierdeți mult timp prin Male). De obicei mai e nevoie de un alt transfer cu barca de la aeroportul respectiv la resort.

Hidroavionul este singura variantă la îndemână pentru multe dintre resorturile mai izolate. Este cea mai rapidă și confortabilă variantă de transfer, dar și cea mai scumpă. Majoritatea zborurile sunt operate de compania TMA. Un zbor poate costa 200-400 de dolari de persoană pe sens! Avantajul cu hidroavionul este că pleci imediat după sosirea în Maldive și ajungi în cel mai rapid timp direct la recepția hotelului.

Este foarte posibil să aveți nevoie de o combinație de 2 sau 3 din variantele de mai sus pentru a ajunge la un resort. În acest caz, tarifele mai sus menționate se adună.

Pentru a concluziona – este extrem de important să știți ce servicii aveți incluse în pachetul de cazare iar dacă transferul nu este inclus – acum știți la ce să vă așteptați.

 

Următorul lucru de luat în calcul sunt celelalte servicii incluse la hotel, mai ales în cazul insulelor private. Trebuie să înțelegeți că pentru mai multe zile urmează să fiți aproape blocat la un resort de lux cu tarife pe măsură. Dacă nu aveți toate mesele incluse nu aveți ce face decât să le plătiți la tarife de 5 stele. La fel cu băuturile. Nu veți găsi niciun supermarket pe aceste insule iar o apă la bar poate fi spre exemplu 5 dolari, iar o bere 15-20.

Am auzit de persoane care au prins un tarif de bază grozav la cazare dar s-au trezit că au plătit de câteva ori mai mult pe mâncare și băuturi. De aceea e foarte important să aveți inclus tot ce știți că veți avea nevoie la resort. Asta include desigur alimentația, dar poate fi vorba și de excursii, activități și sporturi nautice sau servicii medicale și spa.

 

Noi am ales insula-resort Kuredu despre care am citit și auzit lucruri foarte bune. Acesta este unul din cele mai mari din Maldive și se află în atolul Lhavyiani la 300 de kilometri nord de Male. Am beneficiat de o ofertă foarte bună și am rezervat un pachet complet la Kuredu, cu transfer cu hidroavionul, regim all inclusive plus cu toate mesele și băuturile nelimitate. Am fost foarte mulțumiți de vacanță și vă recomand din plin acest resort, mai ales dacă găsiți un tarif bun.

 

După sosirea în Maldive am fost preluați de un microbuz și conduși spre o altă parte a aeroportului unde se află terminalul maritim TMA (Trans Maldivian Airways). Nu am așteptat foarte mult până când eram deja gata de îmbarcare.

 

Zborul cu hidroavionul a fost o premieră pentru mine.

 

Decolarea pe apă a fost foarte lină și la scurt timp ne-am înălțat deasupra Male

 

Zborul este o experiență deosebită și pentru vederile peste insulele-resort din Maldive

 

Din avionul cu 16 locuri vedeam direct în cabina pilotului

 

Zborul a durat 45 de minute. Aterizarea a fost și ea foarte lină. Am debarcat la pontonul hotelului

 

Ni s-a spus: Bine ați venit în paradis!

 

Primirea călduroasă a angajaților din resort cu muzică și urări de bun venit

 

Am fost apoi conduși la recepția hotelului unde ne-a preluat unul dintre angajați. El avea să fie contactul nostru pe parcursul vacanței. Ni s-au explicat toate regulile din resort și toate informațiile utile.

Am aflat că resortul are un fus orar propriu, diferit cu o oră față de restul insulelor. Am aflat programul meselor, spectacolelor zilnice și informații despre serviciile oferite în camere.

Resortul ocupă toată insula Kuredu. Aceasta este una din cele mai mari din Maldive având o lungime de 1,8 kilometri și o lățime de 3-4 sute de metri.

Kuredu Resort include 200 de vile individuale amplasate în gradină, pe plajă sau pe apă, 4 restaurante mari, 2 centre spa, terenuri de golf, tenis și multe altele. Plajele superbe sunt peste tot în jurul insulei. Noi am stat la o vilă pe plajă în vestul insulei.

Harta resortului Kuredu

 

În interiorul insulei există alei de nisip către fiecare dintre vile. De la recepție la vila noastră aveam cam un kilometru. Puteam lua oricând gratis mașinuțe de golf cu șofer pentru transport.

 

Am sosit la vilele de la plajă. Aici urma să petrecem următoarea săptămână

Terasa vilei noastre cu o vedere perfectă

 

Baia in aer liber a fost chiar ceva unic. E grozavă senzația să faci un duș în mijlocul naturii. Singurul minus era căldura de afară

 

Dormitorul a fost oază noastră de răcoare. Dacă afară temperatura nu a scăzut niciodată sub 30 de grade, înauntru nu a trecut de 21.

 

Am spus că aveam all-inclusive. Asta nu e suficient când stai la o vilă izolată – trebuie să te hidratezi pe căldură – doar nu o să mergi până la restaurant de fiecare dată când ți-e sete și nici nu o să chemi mereu room-service.

Aici intervine mini-barul infinit de care ne-am bucurat cel mai mult.  Am găsit frigiderul plin cu multă apă, 8 sucuri, cafea, înghețată, 4 beri și 3 sticle de vin. În fiecare dimineață tot ce consumam din el se reumplea la loc. Nu am reușit în nicio zi să terminăm tot (nici pe aproape). Aici chiar am simțit un pic de opulență.

La sosire am primit inclusiv o sticlă de șampanie.

 

Cel mai frumos lucru a fost să avem zona noastră de plajă privată, cu șezlonguri proprii și chiar palmieri de care ne bucuram doar noi.

 

Vederi cu plaja noastră

 

Temperatura apei – foarte caldă la orice oră

 

Mareea din Maldive este foarte interesantă. La reflux apa scade mult și se retrage pe alocuri zeci de metri.

Mai jos sunt 2 imagini din același loc la 6 ore distanță

\

 

Cei de la Kuredu au creat o atmosferă specială pe insulă prin vegetație. Nu toate plantele sunt specifice Maldive și multe dintre ale au fost aduse și adaptate insulei.

Plimbările zilnice prin grădini au fost o mare placere de fiecare dată. Mai adaug și că toată săptămâna la Kuredu am mers desculți, nu am avut încălțări nici ziua, nici seara, nici pe drum și nici la restaurant.

 

Nici fauna de pe insulă nu e mai prejos. Am admirat prin plimbările noastre vulpi zburătoare, papagali, păsări multicolore, șopârle, iar noaptea plajele se umpleau de crabi cu cochilii.

 

O mică vulpe zburătoare

 

Întâlneam șopârle la tot pasul

 

Un pui de pasăre în cuib

 

Dacă fauna la suprafață e deosebită, cea subacvatică este de-a dreptul uluitoare. La fiecare baie vedeam bancuri cu sute de pești, broaște țestoase, pisici de mare sau chiar rechini de recif.

 

Rechinii prietenoși din Maldive

 

Una dintre piscinele din hotel

 

Totuși, cine are nevoi de piscină când plaja arată așa?

 

Relaxare la bar

 

Vederi din resort

 

Faimoasele water villas (vilele pe apă). Sunt super pentru o fotografie pe Instagram, dar nu sunt atât de practice. Prefer la orice oră o vilă pe plajă pentru că acolo ai și nisipul tău propriu de care te poți bucura. Altfel, marea e superbă peste tot și n-are niciun sens să plătești de două ori mai mult doar ca să te arunci în apă direct de pe terasă.

 

Am tot vorbit de mese și avantajul de a avea all inclusive. Mâncarea a fost variată și aproape mereu foarte bună. La fiecare masă erau 5-6 feluri principale și zeci de salate și garnituri. Marele pericol la un asemenea concediu este să te întorci cu multe kilograme în plus. Pentru că era greu să reziști deliciilor, am decis în mai multe zile să sărim masa de prânz.

Cele mai multe mese le-am luat la restaurantul principal

 

Mic dejun

 

Un prânz

 

Nu e greu să te lăcomești la ce gustoasă e mâncarea

 

Restaurantul de pe plajă era cel mai deosebit. Nu am mers chiar în fiecare seară acolo pentru că era necesară rezervarea în avans

 

Live cooking class

 

Seara cu tematică indiană… yum!

 

Fructe tropicale la discreție

 

Nu am spus foarte multe despre excursii pentru că … nu sunt foarte multe de spus.

Aveam la hotel o ofertă destul de variată de plimbări dar nu am găsit sensul pentru majoritatea. De exemplu…

  • puteam face o excursie de o zi către o altă insulă-resort. Mi s-a părut o excursie inutilă pentru că am fi plecat dintr-o insulă superbă cu condiții de lux într-o altă insulă (probabil) la fel de superbă cu condiții de lux. Bașca mai trebuia să plătim o pălărie de bani.
  • puteam face excursii cu barca pentru scufundări și snorkelling. Nu avea niciun sens să facem asta pentru că era suficient să intrăm în mare cu ochelarii de apă în fața vilei noastre și vedeam imediat zeci de specii de pești.
  • o altă variantă era o cină romantică pe un banc de nisip sau într-o cupolă subacvatică. Prima n-avea sens pentru că aveam un banc de nisip splendid chiar la capătul insulei. A doua mi-ar fi surâs – restaurantul subacvatic de pe insula vecină Hurawalhi chiar era ceva deosebit, dar la 350 de dolari cina am zis pas. Mai multe info aici:

    5.8 Undersea Restaurant Maldives

Am rămas așadar 7 zile exclusiv pe insula Kuredu.

Singura mini-excursie pe care am făcut-o în șederea noastră la Kuredu a fost o croazieră de seară – Dolphin Sunset Cruise. Aceasta era inclusă gratuit în pachetul nostru all inclusive.

Am pornit într-o după amiaza cu vaporul hotelului în căutarea delfinilor pe atol.

 

Pe mare

 

Vederi cu insulele din atol

 

Nu am văzut delfini, dar apusul pe mare a fost superb

 

Înapoi pe Kuredu, am servit un cocktail la bar

 

 

Vorbind de apusuri, am urmărit o mulțime de apusuri splendide de pe plaja noastră din Kuredu

 

Cel mai fotogenic loc de pe insulă este bancul de nisip din extremitatea sudică. Am spus că insula are 1,8 kilometri lungime doar că la reflux ea se mai lungește cu câteva sute de metri de nisip fin ce abia trece de nivelul mării. Locul este de o frumusețe rară

 

Vederi de pe Kuredu Sand Bank

 

Sporturile nautice sunt și ele la discreție. Se pot închiria canoe, hidrobiciclete, bărci rapide și tot felul de echipamente.

Într-una din zile am făcut o plimbare cu hidrobicicleta pe mare

 

Vederi de pe apă

 

În urmărirea unei broaște țestoase

 

Mai târziu ne-am ținut după o pisică de mare

 

Nu e nevoie totuși să mergi prea departe ca să admiri fauna subacvatică. Poți s-o faci și de la mal.

 

A venit și finalul vacanței noastre. Nici n-am simțit cum a trecut timpul. Aici suntem noi la cina festivă din ultima seară în resort

 

Un ultim apus pe Kuredu

 

A venit și ziua plecării spre casă. Ni s-a permis să beneficiem de toate serviciile hotelului până după amiaza târziu când aveam programat zborul.

Tot ce pot spune despre serviciile oferite la Kuredu este … ireproșabil, de la început până la final.

 

Take off!

 

Admirând din nou șiragul de insulițe de la înălțime

 

Înapoi în Male, cam dezamăgit că plecam acasă

 

La aeroportul internațional. Am mai pierdut vremea pe afară până la ora îmbarcării

 

La revedere, Maldive!