Croația are peste 1200 de insule pe coasta sa la Marea Adriatică. Unele sunt minuscule, altele destul de mari, unele sunt private sau rezervații naturale, altele sunt foarte dezvoltate, iar cele mai multe dintre ele se bucură de peisaje și plaje superbe. Cele mai faimoase insule croate sunt – poate discutabil – insulele Hvar și Brac, două dintre insulele mai mari și populate, ambele cu peste 10.000 de locuitori și o suprafață de aproximativ 300 km2. Pe cele două insule ne-am propus și noi să ajungem iar Makarska a fost locația aleasă de noi pentru cazare și datorită proximității de acestea.

Două dintre zilele de la Makarska le-am petrecut în excursii lungi pe insule. Prima dintre ele a fost pe Hvar, despre care pot spune acum că a devenit unul dintre locurile mele preferate în Croația.

Cea mai bună variantă de a vizita insula Hvar este cu mașina. Principalele legături cu feribotul sunt din Split și din Drvenik, un orășel la sud de Makarska. Jadrolinija (în traducere Linia Adriaticii) este cea mai mare companie de transport maritim din Croația și are monopol pe majoritatea rutelor interne, inclusiv pentru Hvar. Biletele se pot achiziționa online (pentru anumite rute) sau direct de la casele de bilete (pentru altele).

Noi am decis să plecăm din Drvenik spre Sucuraj (în partea estică) și să ne întoarcem prin Split din Hvar Town (în vest) pentru a vedea cât mai multe locuri pe insulă. Pentru asta am plecat dimineața devreme pentru a prinde feribotul de ora 9 din Drvenik, la vreo 30 de kilometri de cazarea noastră.

 

Feribotul din Drvenik nu se poate rezerva online. Este un vas mic, cu locuri limitate, iar biletele se vând pe bază de „primul venit”. Am ajuns la feribot cu jumătate de oră înainte si am reușit să prindem bilete. Am lăsat mașina la coadă și am făcut o plimbare pe la malul mării.

 

Îmbarcarea pe vas se face la limita capacității. Pasagerii se dau jos din mașină iar șoferii rămân să parcheze cât mai strâns. Se întâmplă des ca unii șoferi să trebuiască să iasă pe altă ușă din lipsă de loc.

 

Traversarea a durat aproximativ jumătate de oră, timp în care am admirat peisajele frumoase de pe coastă

 

Ajunși pe insula Hvar am pornit la drum spre vest pe singura sosea principală

 

Partea de est a insulei Hvar este foarte puțin locuită. Este o zonă agricolă unde se produc măsline, lavandă și rozmarin.

 

Sunt multe parcări la marginea drumului cu tarabe de unde se pot cumpăra produse tradiționale, de la uleiuri esențiale la săculețe cu lavandă, măsline și migdale.

 

Migdale în copac, bune de cules

 

Măslinii sunt și ei încărcați de fructe

 

Insula Hvar are o formă ciudată, ca un șarpe. Este foarte lungă și îngustă. Are 80 de kilometri lungime și pe alocuri 2-3 kilometri lățime.

Drumul este si el destul de șerpuit, precum în imagine. Am făcut până în vest, în zona populată, ceva mai mult de o oră.

 

Ne-a surprins calitatea șoselei – asfaltul e impecabil

 

Insula Hvar nu este renumită numai pentru măsline și lavandă. Aici se produc câteva din cele mai renumite vinuri din Croația.

Astfel, prima noastră oprire a fost la o cramă aproape de orășelul Stari Grad. Crama Plancic este foarte mică dar produce vinuri de mare calitate.

 

Am făcut mai întâi un tur al fabricii înainte de sesiunea de degustare.

 

Am degustat toate soiurile de vin produse la Plancic – alb, roze, rosu și soiuri nobile. La final am plecat cu câteva sticle la pachet.

 

Infrastructura rutieră din Hvar este surprinzătoare. Include un tunel modern de 1.5 kilometri care face accesul spre orașul Hvar mult mai rapid

 

De la sosire, Hvar Town ni s-a părut deosebit de frumos.

Hvar Town este principalul centru al insulei și locul unde trăiesc aproape jumătate din locuitori. Este un orășel splendid, construit de venețieni, cu un port turistic elegant și fortificații extinse pe dealul din apropiere.

 

Am mers mai întâi în vârful dealului la cetatea spaniolă, una din principalele atracții turistice

 

Vedere cu orașul de sus

 

Spre intrarea în cetate.

 

Nu sunt foarte mult locuri de văzut în interiorul cetății, majoritatea camerelor fiind goale, însă vederile de pe ziduri sunt absolut superbe.

 

Am coborât apoi cu mașina spre port, la parcarea mare de lângă porțile orașului.

 

La plimbare prin Hvar Town. Am prins o zi cu o căldură aproape insuportabilă

 

Catedrala Sf. Ștefan

 

Suveniruri cu lavandă în centrul orașului

 

Ne-am adăpostit de soare la una dintre terase

 

Vederi splendide din port

 

Hvar a fost în secolele 15-17 un foarte important centru comercial pe Marea Adriatică iar timp de 5 secole a fost parte din regatul Venețian. Se văd urmele arhitecturii venețiene în fiecare clădire veche.

 

Plimbarea prin oraș a fost foarte frumoasă, dar deja nu mai puteam de cald. Mergea perfect o baie în mare astfel că am mers Pokonji dol, plaja aflată la 3 kilometri de oraș.

 

Plaja este absolut superbă, iar culorile apei la prânz erau incredibile

 

Era destul de aglomerată plaja. Am ales să închiriem o umbrelă și să ne așezăm mai la margine, pe stânci. De acolo aveam o vedere grozavă și nici apa nu era deloc departe.

 

Din păcate, mai aveam și un feribot de prins și după vreo două ore a trebuit să plecăm. Nu m-as fi supărat să stăm toată ziua la Pokonji dol

 

Nu a fost nevoie să ne grăbim să prindem feribotul de întoarcere pentru că aveam deja biletele rezervate în avans.

Am plecat pe la 6 după amiaza din portul Stari Grad cu destinația Split.

 

La revedere, Hvar!

 

Călătoria a fost lungă (aproape 2 ore), dar relaxantă. Am mers cu un vapor mult mai mare și am stat pe băncile de pe terasă până când a început să se vadă Split la orizont.

 

Vapoarele companiei Jardolinija se pot vedea mai peste tot prin portul Split

 

Mai sunt și vapoare foarte colorate precum acesta

 

Am sosit la fix pentru a admira apusul din port

 

Vedere cu Split de pe mare.

Orașul este al doilea cel mai mare din Croația după Zagreb, cu o populație de aproape 200.000 de locuitori. Este un loc care atrage extrem de mulți turiști, fiind principala „poartă de intrare” spre Riviera Adriatică. Este un loc cu o viată de noapte activă, dar și cu multe atracții de interes turistic, cel mai cunoscut fiind Palatul lui Dioclețian.

 

Era deja târziu când am sosit la Split dar nu puteam pleca fără să ne plimbăm puțin prin oraș. Mai fusesem la Split cu zece ani în urmă și a fost interesant să redescopăr orașul după atâta timp.

 

Promenada de la malul mării din Split este zona pietonală principală din oraș, împânzită de terase și restaurante.

 

Am intrat în centrul vechi chiar prin porțile vechiului palat al lui Dioclețian. Împăratul Roman provenea din zona Split (Salona se numea pe atunci) și a dorit să construiască aici un imens palat unde să locuiască în ultimii ani ai vieții. Construcția s-a încheiat în anul 312 iar în acele vremuri, palatul era una cele mai impozante clădiri ale lumii.

 

Astăzi orașul vechi este construit peste zidurile palatului, iar tot centrul din Split este o îmbinare ciudată de arhitecturi datând din 3 milenii diferite.

 

Centrul din Split ni s-a părut extrem de aglomerat, mai ales in vremuri de pandemie. Am preferat să ieșim și să găsim o terasă ceva mai retrasă pentru a servi cina

 

Zidurile vechiului palat luminate noaptea.

 

Ne-am luat la revedere de la Split seara târziu și am plecat la drum spre cazarea noastră din Makarska