La jumătatea concediului petrecut vara asta în Croația eram la Makarska, una din cele mai frumoase stațiuni de pe Adriatică. Makarska se află într-un loc natural splendid la poalele masivului muntos Biokovo, aproape de cele mai frumoase insule croate – Hvar și Brac – și tot acolo se află unele din cele mai frumoase plaje de pe coasta de est a Adriaticii.

Ajunsesem cu o seara în urmă la Makarska după câteva zile pline în care alergasem un pic. Era momentul să ne mai și relaxăm și să stăm mai comod în oraș fără alte excursii atât de lungi.

Ne-am trezit târziu în prima zi și am admirat la o cafea pe balconul apartamentului priveliștea splendidă

 

Pe la prânz ne-am urnit să facem o plimbare la munte. Am increat să mergem la Biokovo, un loc unde se află o platformă panoramică la peste 1000 de metri și un drum spectaculos cu serpentine care urcă până la vârful Sveti Jure la 1800 de metri.

Biokovo este una din cele mai vizitate atracții din Croația iar numărul de vizitatori este limitat la 20 de mașini pe oră. Intrarea pe traseul din Biokovo se află la 5 kilometri de Makarska. Când am sosit acolo, am găsit deja o coadă lungă de așteptare. Ni s-a spus că ne putem pune la coadă și vom intra 2-3 ore mai târziu (!). Am renunțat și am făcut cale întoarsă spre oraș, cu gândul de a reveni seara.

 

Am mers în centrul Makarska unde după câteva ture am reușit cu greu să găsim un loc de parcare.

 

Centrul din Makarska

 

Portul din oraș este protejat de un golf natural cu o deschidere îngustă

 

Din port se pot face multe excursii cu barca pe insulele din apropiere. Se poate merge cu ambarcațiuni mai mici mai mari, dar și cu feribotul care face legătura directă cu insula Brac.

Locurile pe feribot sunt limitate iar vara se rezervă din timp. Am mers la casa de bilete a companiei Jadrolinija și prima plecare disponibilă era 2 zile mai târziu, după amiaza. Am luat biletele pentru că era singură noastră șansă să ajungem pe insulă.

 

La plimbare prin centrul istoric

 

Piața centrală din Makarska

 

Biserica St. Mark, una din cele mai vechi clădiri din oraș

 

Chiar lângă biserică am trecut pe la piața alimentară

 

Cum spuneam, Makarska este renumită și pentru plajele ei. Gradska plaja, la nord de centru, este una din cele mai frumoase din toată țara. Nisipul este fin ( o raritate prin Croația), apa este de un turcoaz splendid iar peisajul este de vis.

Marea problemă este, așa cum se vede și în imagini… aglomerația. Este aproape imposibil să găsești loc, nici nu mai vorbesc de distanțare. Pe pandemie, nu aveam de gând să stăm acolo, chiar dacă era foarte frumos. Ne-am mulțumit să admirăm vederile de la depărtare.

 

Era plin de oameni până și pe stâncile din apropiere

 

Am continuat plimbarea spre peninsula Sveti Petar, până la farul cu același nume

 

Am continuat plimbarea prin portul turistic Makarska

 

Am trecut apoi pe la un supermarket de unde ne-am cumpărat de toate.

 

Ne-am pregătit o masă gustoasă pe terasă din cumpărăturile făcute, cu legume, mezeluri și gustări tradiționale croate. Vedeta mesei însă a fost sucul local Pipi, un fel de Brifcor fabricat la Mostar.

 

După siesta, am plecat mai târziu în tentativa #2 de a vedea Biokovo. Ne-am gândit că spre seară va fi mai liber. Nici vorbă de așa ceva – când am ajuns pe la ora 6 ni s-a spus că la 8 se închide și sunt deja destule mașini la coadă.

 

Dacă nu am mai ajuns la Biokovo, am decis să petrecem seara într-un sat pitoresc din apropiere, la Podgora. Am descoperit un loc fermecător, liniștit, cu aceleași priveliști frumoase din Makarska

 

Micuța plajă din Podgora

 

Am servit cina la Podgora, la restaurantul ROKO, un loc deosebit cu mese pe faleză la malul mării

 

Apusul văzut de la masă

 

Nu am renunțat totuși să vizităm Biokovo.

Ziua următoare am plecat în excursie pe insula Hvar – despre asta o să povestesc separat.

Sărind puțin cronologic… Două zile mai târziu, am reîncercat să mergem pe munte. Ne-am trezit dimineața, iar pe la 8 și jumătate eram deja la poarta de intrare în parcul natural. Ni s-a spus să ne punem la coadă și că probabil vom intra 2 ore mai târziu. Nu prea ne-a convenit, dar nici nu voiam să renunțăm iar, astfel că ne-am conformat.

Am luat bilete (50 de kuna de persoană) și ne-am așezat la o cafea.

 

Timpul a trecut repede și într-un final am intrat în parc – în sfârșit! Am fost lăsați să intrăm în coloană împreună cu vreo 15 mașini o dată.

 

Ne-am prins repede de ce este accesul atât de drastic monitorizat. Drumul spre munte are în total 23 de kilometri și în cea mai mare parte a sa e loc doar de o mașină.

Există câteva refugii pe unde se poate trece în paralel, dar ele sunt foarte rare. Dacă dai de o mașină din sens opus, în unele locuri e necesar să mergi cu spatele chiar mai multe sute de metri – pe serpentine, iar de o parte e muntele stâncos, de cealaltă hăul.

E un traseu extrem de periculos.

 

După jumătate de oră la volan am sosit la Biokovo Skywalk, marea atracție din masivul muntos.

Acolo a fost construită o punte panoramică din sticlă care oferă niște priveliști incredibile dar și ceva senzații extreme.

 

Biokovo Skywalk a fost deschis în vara anului 2020 și în scurt timp a devenit una din cele mai mari atracții turistice de pe coasta Croației. Accesul pe platformă este gratis, fiind inclus în biletul de intrare în rezervație .

 

 

Era destul de aglomerat pe platforma de sticlă. Cred că numărul de vizitatori era mai mare de 50 (limita afișată). Partea mai grea era să mergi pe mijloc cu prăpastia de sute de metri în jos, pentru că mai toată lumea se agață de barele de protecție.

 

Vederi de pe Biokovo Skywalk

 

Se vede și Makarska jos în vale și insula Brac

 

Senzația e genială

 

Ne-a luat vreo 15 minute să traversăm puntea făcând slalom printre turiști la poze și selfieuri

 

Skywalk nu se află însă la finalul drumului din Biokovo. Vârful muntelui este mai departe. Ne-am hotărât să mergem până acolo deși fusesem avertizați că e greu de condus.

 

Dacă până acolo a fost dificil, mai departe a fost adrenalină pură. Șoseaua este și mai îngustă, muntele mai abrupt iar virajele din ce în ce mai multe. A trebuit să oprim de vreo două ori și să dăm cu spatele pentru a face loc mașinilor care veneau.

 

Drumul era atât de îngust încât a trebuit să ne dăm la o parte și ca să treacă un scooter pe lângă noi. La un moment dat am trecut pe lângă o mașină cu oglinzile strânse lipiți de zidul de stâncă în timp ce mașina cealaltă era la propriu cu rotile pe marginea prăpastiei.

 

Am sosit în vârful Biokovo!

 

Sunt doar vreo 8 locuri de parcare acolo. Din fericire când am sosit noi era gol. Timpul de parcare este și el limitat la 15 minute.

 

Vederi superbe din vârf

 

Doza 2 de adrenalină: coborârea

 

A fost mai ușor la coborâre pentru că am avut norocul să nu ne mai întâlnim cu nicio mașină din sens invers. După ce i-am înjurat la greu pe paznicii de jos care ne-au ținut să așteptăm, acum parcă ne venea să le mulțumim.

 

Există și autobuze pe traseu. Din fericire, cel pe care l-am întâlnit nu venea din sens invers.

 

Ne-am întâlnit la o curbă cu coloana de mașini în urcare și am stat vreo 5 minute să treacă toți.

 

Pe traseu există și un restaurant. Nu am luat masa acolo, dar am servit o cafea admirând priveliștea

 

Podgora văzut de sus

 

Într-un final am ieșit la drumul principal spre Makarska