După mai multe zile în care am ajuns la cele mai cunoscute biserici fortificate din Transilvania, am petrecut ultimele zile vizitând alte locuri frumoase din zonă – de la Transfăgărășan, cel mai spectaculos drum din România, la castelul de lut Valea Zânelor și din satele de poveste din Țara Făgărașului până la Sibiu și atracțiile din împrejurimile orașului.

 

Am înnoptat tot la hotelul Fântânița Haiducului din apropiere de Sibiu

 

Cina la restaurantul hotelului, un loc care merită un popas pentru masă dacă treceți prin zonă

 

Tunelul Bâlea – (încă) cel mai lung tunel auto din România

 

Vederi frumoase cu munții de pe malul lacului Vidraru

 

Drumul spre munte în apropiere de Piscul Negru. Ultima dată când am condus pe acolo acum câțiva ani, șoseaua era plină de gropi. Acum drumul mi s-a părut acceptabil

 

Cascada Capra, pe partea argeșeană a șoselei

 

Cabana Capra de sus

 

Nu mi s-a întâmplat de multe ori să ajung pe Transfăgărășan pe o vreme perfectă

 

Trecerea spre partea sibiană și Bâlea Lac

 

La Bâlea Lac am fost puțin dezamăgit de numărul de tarabe cu diverse suveniruri care au fost instalat. La parcare este o mare aglomerație ce răpește din liniștea locului

 

Lacul și peisajul din jur au rămas totuși la fel de frumoase

 

Puțin mai jos de aglomerația din vârf este o parcare micuță de unde se pot vedea cele mai întortocheate serpentine

 

Telecabina face legătura între Bâlea Lac și Cascadă

 

Am mai făcut o oprire scurtă și la Bâlea Cascadă. Acolo aceeași aglomerație de vânzători ambulanți.

 

Bâlea Cascadă în depărtare

 

Prima localitate din Sibiu ce urmează după Transfăgărășan este Cârțișoara.

 

Acolo se află un muzeu interesant, dedicat lui Badea Cârțan

 

Am vizitat muzeul, unde am putut vedea obiecte care au aparținut acestuia dar și povesti interesante din istoria de la începutul secolului 20.

Badea Cârțan s-a născut în 1849 în această zonă de graniță care pe atunci făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. S-a afirmat ca un luptător pentru drepturile romanilor și un promotor al limbii române în regiune. A fost arestat de câteva ori pentru că trecea munți și aducea elevilor cărți în limba romană de la sud. A mers pe jos până la Roma, la columna lui Traian, făcând acest marș patriotic pentru a promova poporul român. S-a stins în 1911 înainte să prindă Unirea Principatelor fiind îngropat la Sinaia.

 

Casa originală a lui Gheorghe Cârțan

 

Chiar dacă terminasem turul bisericilor fortificate nu se putea să nu ajungem pe la o biserică și în această zi.

Am poposit la Cârța, la Biserica Cisterciană din sat, singura de acest gen din România. A fost construită de ordinul benedictin de origine franceză la începutul secolului 13. Clădirea a fost distrusă peste secole, fiind renovată recent în 2013.

Chiar dacă o bună parte din construcție rămâne ruine, construcția oferă o imagine bună asupra măreției bisericii de odinioară.

 

Zidurile vechii biserici

 

Cimitirul soldaților germani în curtea bisericii

 

Capela a fost păstrată în întregime

 

Am mers apoi către Porumbacu de Sus. Acolo, la poalele munților, într-un cadru natural superb, se află un loc unde ne doream de mult să mergem – Castelul de Lut, Valea Zânelor.

 

Parcarea era plină de vizitatori

 

Castelul de lut a fost construit în 2014 cu scopul de a fi folosit pentru cazarea turiștilor, iar arhitectura folosită a fost una specială, gândită pentru a crea un adevărat loc de basm. După lansare, foarte mulți vizitatori au dorit să vină doar pentru a vedea locul, iar proprietarii au decis să păstreze momentan hotelul închis și locul să rămână un mic muzeu în aer liber.

 

Vederi de la castelul de lut. Fără alte comentarii

 

Doar o scurtă oprire la Sibiu pentru o plimbare prin centrul istoric. Nu am zăbovit prea mult, dar am putut revedea câteva din locurile dragi din zona pietonală a orașului.

 

Am mers apoi în zona Dumbrava a orașului. Acolo se află Muzeul tradițional ASTRA. Acum că l-am vizitat, pot spune că este unul din cele mai deosebite muzee din țară.

 

Muzeul ASTRA este cel mai important loc etnografic din România. Este un muzeu al satului ale cărui dimensiuni pur și simplu m-au impresionat. Muzeul include peste 100 de case tradiționale din diverse zone ale țării. Toate sunt extraordinar de bine întreținute, iar unele case pot fi vizitate și la interior.

 

Lacul din centrului parcului imens

 

Gâște pe malul lacului

 

Mori de apă și de vânt

 

Imagini cu frumoasele case țărănești de la ASTRA

 

După ce am părăsit (cu greu) muzeul am vizitat alte două localități aflate nu departe de dumbrava Sibiului: Cisnădie și Cisnădioara

 

La Cisnădioara am vizitat cetatea construită în vârf de deal. Urcarea până sus nu este chiar ușoară dar priveliștile peste sat sunt splendide

 

Cetatea Cisnădioara a fost și ea recent renovată

 

Am oprit apoi în localitatea învecinată – Cisnădie – unde am descoperit un centru vechi de toată frumusețea

 

Piața centrală din Cisnădie

 

Am încheiat astfel o săptămână splendidă în care am avut ocazia să descopăr frumusețile Ardealului. Traseul de întoarcere l-am făcut de data asta pe Valea Oltului spre Pitești.

 

Popasul tradițional de pe Valea Oltului la Mănăstirea Cozia

 

Fără nicio exagerare vacanța asta a fost una din cele mai frumoase pe care le-am făcut vreodată și cu siguranță cea mai deosebită din anul pandemic 2020. M-am convins cât de mult are România de oferit și am rămas impresionat de cât de multe locuri au renăscut după renovări recente și totul începe să arate din ce în ce mai bine. Vă invit și pe voi să descoperiți România!