Baltika – Partea 4 – Escală la Riga

După ce am petrecut câteva zile superbe la Sankt Petersburg, următoarea destinație era stațiunea Palanga din Lituania. Înainte să ajungem acolo am mai vizitat Riga, capitala Letoniei, pe parcursul unei escale mai lungi.

Cel mai convenabil și rapid zbor pentru a ajunge la Palanga era via Letonia cu Air Baltic, principala companie aeriană din regiune. Existau mai multe zboruri pe zi și combinații mai rapide, dar am preferat o escală lungă special pentru a putea petrece câteva ore la Riga, un oraș unde nu mai fusesem niciodată. Astfel, aterizam la Riga la 7 dimineața pentru a decola mai departe la ora 3…

Vă întrebați ce se poate vedea la Riga în 6-7 ore? Răspunsul meu este … tot. Capitala Letoniei este relativ mică iar în scurtul timp petrecut acolo am reușit să vedem cam toate locurile interesante din oraș.

 

Zborul de la Sankt Petersburg a durat o oră și un sfert. Am zburat cu un Airbus A220 nou-nouț, de altfel Air Baltic e prima companie care a adoptat acest model de avion.

Am avut și o mică întâmplare pe zbor. Înainte de îmbarcare au sosit niște polițiști ruși bine înarmați care aduceau un deținut. Omul arăta destul de periculos și n-am fost foarte fericiți să-l vedem adus în avionul nostru. Mai mult, în avion i-au dat jos catușele și au plecat. Deja ne gândeam la scenarii americane, gen Con Air și o deturnare a zborului 🙂 Stătea aproape de noi și recunosc că ne-a fost puțin teamă.

 

Nu au fost totuși probleme și în scurt timp am aterizat la Riga.

 

Am ajuns pentru prima oară în Letonia! Vremea dimineața era foarte frumoasă: soare și răcoare. Țin minte că aerul mi s-a părut mult mai curat decât cel din Sankt Petersburg.

 

Aeroportul se află la zece kilometri de oraș, iar până în centru am făcut 20 de minute cu autobuzul.

 

Era încă foarte devreme. Cel mai bun loc din Riga de mers la prima oră este piața alimentară care se deschide de la 7 zilnic. Nu este vorba de orice piață, ci de un adevărat simbol al orașului. Riga Central Market face parte din patrimoniul cultural UNESCO și este unul din cele mai vizitate locuri din Letonia.

 

Piața are 4 hale mari cu fructe, legume, carne, brânzeturi, pește și fructe de mare. Produsele arată foarte bine, totul e proaspăt iar curățenia este impecabilă.

 

În piață se găsesc și mai multe restaurante iar la unul din ele am servit micul dejun.

 

Eram cam buimaci de somn când am sosit, dar la plecare de la Central Market eram deja treziți bine, cu bateriile încărcate

 

Mai departe am plecat spre centrul vechi al orașului. Nu am mers decât pe jos prin Riga, distanțele dintre atracțiile din centru fiind foarte mici.

 

Riga este capitala și cel mai mare oraș al Letoniei. Populația sa este de 600.000 de locuitori. A fost înființată în 1200 și era un oraș important al Ligii Hanseatice, centru major al comerțului în regiune. Riga se află pe malurile râului Daugava la câțiva kilometri de golful omonim din Marea Baltică.

Inima orașului este piața centrală care adăpostește mai multe clădiri deosebite. Este cel mai pitoresc loc din oraș. Casa breslelor (Black Heads) este cea mai frumoasă clădire. Muzeul său era încă închis astfel că am continuat plimbarea pentru a reveni mai târziu.

 

Primăria orașului

 

Catedrala luterană este cea mai impunătoare clădire din centrul vechi. Este și cea mai veche biserică din Riga, datând din secolul 13.

 

Am făcut un scurt tur al catedralei și al muzeului său.

 

Orga uriașă și vitraliile sunt impresionante

 

Curtea catedralei este un muzeu al istoriei orașului

 

Riga Cathedral

 

Arhitectura din centrul vechi este deosebită. Riga se mândrește cu peste o sută de clădiri elegante în stil art-nouveau

 

Ca orice altă fostă republică sovietică, Letonia are și ea fabrica ei de dulciuri renumită. Aceasta este Laima. Sunt mai multe magazine cu dulciuri Laima prin centru și pot să vă confirm că sunt delicioase.

 

Următoarea oprire a fost biserica Petru și Pavel. Aceasta este o mare atracție pentru că din turnul său se văd cel mai frumoase priveliști peste oraș.

 

Statuia muzicanților – un dar de la orașul Bremen după ce Letonia a devenit stat independent.

 

Intrarea la turn. Deja era coadă cu câteva minute înainte de ora deschiderii

 

Mai întâi am aruncat un ochi prin biserică

 

Urcarea până sus se face cu liftul. Vederile cu orașul sunt absolut splendide

 

Se văd halele pieței centrale și podurile peste râul Daugava

 

Centrul vechi în prim plan. Peste râu este zona modernă a orașului

 

De la St. Peter pleacă tururile cu autobuzul ale orașului

 

Am revenit apoi la House of the Black Heads, care între timp se deschisese și am intrat la muzeu.

 

Casa aparținea pe timpuri breslei Capetelor Negre din care făceau parte negustori, armatori de vase locali dar și străini. Breasla avea ca sfânt patron pe Maurice, care provenea din Theba și era de culoare – de aici și numele breslei.

 

Am vizitat muzeul care prezintă istoria breslei, catacombele de sub clădire, dar și saloanele elegante unde se țineau recepții și baluri.

 

Chiar în fata clădirii se află monumentul primului brad de Crăciun. Letonii afirmă cu mândrie că la Riga, chiar în acest loc s-ar fi decorat pentru prima dată bradul de Crăciun. Este un punct de discordie cu Estonia, care și ei revendică aceeași premieră.

 

O ultimă vedere cu Riga înainte de plecare. Mi-a plăcut mult orașul, centrul vechi este unul fermecător, dar mă bucur că nu am stat mai mult pentru că nu prea am mai fi avut ce vedea. O zi, două la Riga sunt suficiente.

 

 

Revenind la aeroport

 

Se strângeau nori negri peste Riga și în depărtare fulgera și tuna puternic. Noi urma să zburăm cu un avion micuț, DHC Q400 precum cel din imaginea de mai jos. Ne așteptam deja la un zbor nu tocmai comod.

 

Gata să înfruntăm furtuna. Nu e râsul meu aici…

 

Zborul a durat doar 35 de minute iar pilotul a făcut un fel de slalom printre nori. Avionul a tremurat serios cam tot timpul, dar timpul a trecut repede și am sosit pe aeroportul din Palanga fără alte peripeții.

 

Soseam astfel în Lituania și ajungeam la un “milestone” important pentru mine. Letonia și Lituania erau ultimele 2 state europene în care nu ajunsesem iar de aici încolo le vizitasem pe toate. Sigur, mai sunt foarte multe locuri interesante unde n-am ajuns prin Europa, dar cel puțin când vine vorba de țări nu mai am niciuna.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.