Carcassonne este unul din cele mai vizitate orașe ale Franței. Este faimos pentru cetatea sa medievală – Cité de Carcassonne. Aceasta a fost adăugată în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1997 și în prezent este una din cele mai mari și bine păstrate fortificații ale Europei.

Carcassonne este o localitatea relativ mică, cu 50.000 de locuitori. Pe timp de vară, mai ales în weekenduri, populația se dublează datorită afluxului de turiști.

Pentru mine, Carcassonne a fost cel mai așteptat punct de pe itinerarul francez. Îmi doream de mult timp să vizitez castelul. Mai fusesem prin apropiere în trecut dar din diverse motive nu am ajuns acolo niciodată.

Am petrecut o zi plină în oraș. Având timp suficient de vizitat am rezervat un hotel la periferii și de acolo m-am deplasat la castel cu mașina. Am văzut castelul atât noaptea când era frumos luminat cât și ziua sub lumina soarelui.

Intrarea în cetate este liberă. Doar castelul și câteva muzee necesită bilete de intrare, dar în rest se poate merge oricând. Dincolo de ziduri există hoteluri, restaurante și magazine cu suveniruri. Câteva case din cetate sunt chiar locuite, fiind acolo rezidenți permanenți.

De când am ajuns prima oară seara la zidurile La Cité am fost impresionat. Fortăreața este imensă – nu am mai văzut ceva de dimensiuni comparabile nicăieri. Era luminată absolut superb. La porțile cetății sunt parcări vaste care pot adăposti miile de vizitatori zilnici. Seara a fost mai simplu cu găsirea unui loc (chiar dacă ora de parcare e scumpă). Mai departe, intrând pe poartă începe labirintul de alei interioare.

După ce am parcurs cetatea de la un capăt la altul, am ajuns la Port d’Aude. Acolo am găsit o decorație impresionantă pe ziduri realizată din cercuri concentrice galbene. E vorba de proiectul „Concentric eccentric” creat pentru a sărbători 20 de ani de patrimoniu mondial al cetății. Evident, nu fusese vopsită cetatea, ci fusese aplicat un adeziv temporar din bandă galbenă ce crea o iluzie foarte interesantă.

Dimineața următoare am făcut un tur extins al castelului. Un bilet pentru „Chateau et Ramparts” este 9 euro, fiind valabil toată ziua. Pentru tineri și seniori este gratuit. Biletul include turul castelului și accesul pe ziduri.

Castelul propriu-zis a fost interesant, dar nimic extraordinar. Cele mai multe din camere sunt goale. Ce a fost cu adevărat special e plimbarea pe zidurile lungi de 3 kilometri pe care se află nu mai puțin de 52 de turnuri de apărare.

Am mers pe ziduri cam o oră trecând prin zeci de turnuri. Tot traseul a fost plin de priveliști grozave peste casele și bisericile din cetate, dar și peste orașul nou din vale și dealurile înconjurătoare. Am mai vizitat catedrala Saints Nazaire et Celse, amfiteatrul medieval transformat în sală de spectacole și primăria îmbrăcată complet în plante agățătoare.

Restul timpului l-am petrecut luând ceva suveniruri de la magazinele din cetate și servind masa la terasă din piața mare a castelului. Vă las mai departe cu imaginile din Carcassonne.

 

Seara la intrarea în cetate

 

Poarta Narbonne

 

Restaurante în interiorul cetății

 

Porte d’Aude

 

Proiectul Concentric Eccentric

 

Aprovizionare dimineața la hipermarketul Geant

 

Orașul nou din Carcassonne

 

Vederea frumoasă cu castelul și râul Aude

 

Porte de Narbonne, pe soare de data asta

 

Chiar și la primele ore ale zile sunt mulți turiști

 

Zidurile cetății

 

Intrarea la castelul medieval

 

Harta turului

 

Castelul are mai multe camere, doar câteva fiind amenajate

 

Turul zidurilor

 

Vederi cu orașul

 

 

Amfiteatrul

 

Plimbarea pe ziduri a fost momentul meu preferat la Carcassonne

 

Catedrala din Carcassonne

 

Primăria

 

La plimbare prin labirintul de alei al cetății

 

Revenind la turul zidurilor. Tot traseul se face cam într-o oră    

 

 

La finalul plimbării prin cetate

 

Vedere pe zi cu opera artistică de pe ziduri

 

La revedere, Carcassonne. Următoare destinație: Bordeaux