Diagonal în Hexagon – Partea 2 – Marseille, Cassis și Les Calanques

 

După o zi plină la Nisa, am plecat seara din oraș cu o mașină închiriată de la aeroport. Direcția: vest spre Bordeaux, cu mai multe opriri pe traseu inclusiv Marseille și Carcassone. Am luat mașina pentru 3 zile, plătind 100 de euro – un tarif foarte bun ținând cont că o luam din Nisa pentru a o lăsa tocmai în vestul Franței.

 

Urma un traseu lung de condus. Prima parte de drum a fost seara de la Nisa la Cassis unde am înnoptat. Apoi după vizita la Cassis și Marseille, urma un drum și mai lung, până la Carcassone.

 

Prima cazare a fost la Saint-Cyr-sur-Mer, un orășel la Mediterană nu departe de Cassis. Am stat la Ibis Budget (fosta rețea Etap), care este de departe cea mai ieftină variantă de cazare prin Franța. Este o rețea hotelieră vastă cu hoteluri amplasate în locații departe de centrele turistice(convenabile doar dacă ești cu mașina) care oferă camere destul de basic dar confortabile. Altfel, pentru un hotel chiar la Cassis tariful ar fi fost de 2-3 ori mai mare.

 

Plimbare de seară pe plaja din Saint Cyr. Acolo am găsit un restaurant cochet unde am servit cina la malul mării.

 

Dimineața la hotel, gata de drum

 

Prima oprire: Cassis, un orășel turistic de coastă de unde se poate ajunge la Les Calanques

 

Portul turistic din Cassis. Toate ambarcațiunile așteaptă clienți pentru a face excursii pe mare

 

Nu am stat mult pe gânduri și am luat prima barcă ce pleca. Tariful pentru un tur de o oră: 20 euro

 

Lăsăm în urmă portul Cassis

 

Farul din Cassis. Mai departe, am ieșit în larg

 

Era furtună pe Mediterana iar marea era foarte agitată. Efectiv am țopăit cu mica noastră barcă peste valuri. Din fericire, nu am rău de mare

 

Malul dintre Cassis și Marseille este unul cu stâncă calcaroasă, moale. Asta a permis valurilor mării să creeze niște formațiuni foarte interesante: maluri abrupte, peșteri și mici golfuri înguste. Acestea din urmă se numesc Les Calanques și sunt de o frumusețe deosebite.

Les Calanques sunt accesibile dinspre țărm, dar foarte greu – traseele de drumeție fiind dificile. Tururile de pe mare sunt varianta cea mai facilă de a le vizita.

 

Calanque de Port Miou, unde am găsit multe iahturi

 

Navigând peste valuri

 

Calanque de Port Pin

 

Calanque d’En Vau este cea mai frumoasă dintre toate

 

La întoarcere valurile efectiv ne acopereau vaporul

 

Revenim în portul din Cassis

 

La întoarcere, deja portul se umpluse de turiști.

 

Castelul, sus pe deal

 

Zona era plină de restaurante cochete. La unul din ele am servit micul dejun cu vedere la mare

 

Spre Marseille pe autostradă

 

Reveneam la Marseille după 10 ani. Nu aveam tocmai amintiri plăcute din oraș. La prima vizită am asistat la o bătaie între mafioți și era să fim jefuiți. E drept, asta se întâmpla noaptea în port, dar imaginea pe care o am este a unuia din cele mai periculoase orașe europene. De asta am evitat direct zona portului.

 

Am revăzut totuși un alt loc, unul de care ne leagă amintiri chiar plăcute. Bazilica Notre Dame de la Garde este probabil cel mai pitoresc loc din oraș. Biserica în sine este deosebită dar principala atracție acolo este panorama splendidă peste tot orașul. Notre Dame de la Garde este construită într-un vârf de deal, iar priveliștile sunt imbatabile.

 

Vederi peste Marseille

 

Chateau d’If – castelul-închisoare legat de povestea contelui de Monte Cristo

 

Stade Velodrome, arena echipei de fotbal O.M.

 

Pe trepte spre intrarea în Notre Dame de la Garde

 

Interiorul bisericii

 

Coborând spre oraș pe pante abrupte

 

Trecând pe lângă port

 

Ne luăm la revedere de la Marseille

 

Știam că după amiaza aveam ploaie și vreme rea. Astfel nici nu m-am mai grăbit pe autostradă. Am luat-o pe drumul mai drept (și gratuit) traversând parcul național Camargues

 

Camargues este un fel de Delta Dunării a Franței. Nu am putut opri din cauza vremii dar am admirat peisajul din mașină, inclusiv lacurile pline de flamingo roz

 

După vreo 3 ore de mers prin ploaie s-a luminat

 

Un scurt popas la Beziers, un orășel pitoresc cu o catedrală în vârf de deal și un pod vechi pitoresc peste râul Orb

 

Am ajuns la Carcassone, destinația zilei, înainte de lăsarea întunericului. Despre orășelul unde se află cea mai mare cetate a Europei, voi povesti în episodul următor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.