Veliko Tîrnovo a rămas destinația noastră preferată de weekend. Din București ajungem repede în capitala istorică a Bulgariei și ne simțim bine de fiecare dată când mergem acolo. Drumul durează două ore și jumătate plus timpul de stat la vamă, dar dacă vorbim de un weekend aglomerat întotdeauna se poate ajunge acolo mai repede decât la mare sau pe Valea Prahovei. De asemenea, comparativ cu ce e pe la noi, prețurile sunt mult mai mici acolo iar serviciile sunt bune peste tot.

Bugetul pentru un weekend la Tîrnovo poate fi destul de mic. Cazarea este ieftină (începe de la 25 de euro pe noapte), mâncarea la restaurante este la jumătate de preț față de București, iar la cost se mai adaugă benzina, taxa de pod și vigneta la bulgari. Un buget mediu pentru doi cu o noapte de cazare ar fi undeva la 600 de lei. Ne-am mai făcut un obicei din a ne face cumpărăturile la hypermarket înainte de întoarcere – asta nu ar fi un cost, ci mai degrabă o economie pentru că la ei este mai ieftin.

Avem și câteva tradiții pentru fiecare plimbare pe acolo, precum cina la restaurantul nostru favorit Shatslivetsa unde se mănâncă excelent sau vizita pe la magazinele cu suveniruri pe bază de ulei de trandafir. Totuși încercăm cate ceva nou de fiecare dată, mai mereu am stat la alt hotel și am mai vizitat măcar o atracție nouă. Oricum și Bulgaria se schimbă destul de rapid.

Am ajuns la Veliko Tîrnovo în fiecare an, uneori chiar de 2 ori pe an. Mai departe, voi povesti nu despre o vizită, ci despre 3 – ultimele 3 drumuri pe care le-am făcut în orășelul nostru favorit din Bulgaria.

 

1. Septembrie 2018

Am mers atunci la începutul toamnei dar încă era caniculă, iar la Tîrnovo era la fel de cald ca acasă. Ne-am cazat la Yantra Grand Hotel, am mâncat bine la Shtatslivetsa și am vizitat Muzeul istoric recent inaugurat. La întoarcere am mai oprit pe la Ruse înainte de a reveni acasă.

 

Yantra Grand Hotel are 4 stele și se află chiar în inima orașului vechi, foarte aproape de tot ce e de interes. Numele vine de la râul Yantra, cel care șerpuiește prin oraș, creând un defileu splendid. Cazarea este cea mai scumpă aici, prețurile pe noapte variind între 45 și 80 de euro. Serviciile sunt însă excelente iar personalul profesionist. Camerele din spate au vederi splendide, dar nu au balcon.

 

Recepția hotelului

 

Liftul „panoramic”

 

Priveliști frumoase se văd și de la terasa de la Yantra

 

La plimbare prin bazarul Samovodska. Acolo sunt cele mai multe magazine de suveniruri, aflate la parterul unor clădiri splendide – casele boierilor de odinioară.

 

Târnovo are o mulțime de locuri panoramice la malul râului Yantra

 

Noi de-abia așteptam să mergem la masă la Shtatslivetsa

 

Interiorul elegant din restaurant

 

Felurile de mâncare sunt toate delicioase

 

Muzeul regional de istorie a fost recent inaugurat. Este un muzeu interactiv care prezintă tradițiile locale și istoria orașului, fostă capitală a regatului bulgar.

 

Înainte de plecare, duminica, am trecut și pe la piața alimentară. Apoi pe la supermarket pentru provizii pentru acasă.

 

Am mai oprit la Ruse, dar nu în centrul orașului, ci pe malul Dunării. Acolo am găsit un restaurant bun (Ponton) unde se mănâncă icre și peste proaspăt pescuit.

 

2. Mai 2018

A fost o altă scurtă plimbare la Veliko, din nou pe o vreme călduroasă. Ne-am cazat la Hotel Studio iar la dus am oprit la mănăstirile de piatră din Ivanovo.

 

Bisericile din Ivanovo merită o oprire pe traseu. Ele se află la 20 de kilometri sud de Ruse. Pentru a ajunge acolo, se face stânga chiar la ieșire din oraș în direcția Basarabovo.

 

Jos este mănăstirea, iar sus pe deal se poate urca pe trepte către peșteri.

 

Semne și în română.

 

Locul este unul foarte pitoresc

 

Vederi de pe treptele mănăstirii

 

Grota principală este decorată cu icoane și basoreliefuri

 

Nu putea lipsi o icoană cu Arsenie Boca

 

Hotel Studio din centrul Veliko. Acest hotel de 3 stele are cel mai mare review score pe booking.com. Camerele sunt moderne și foarte confortabile iar terasa de pe acoperiș oferă niște vederi absolut splendide. O noapte costă între 35 și 55 de euro. Singurul minus ar fi parcarea, locurile fiind limitate.

 

Vederi de pe acoperișul de la Studio Hotel

 

La plimbare prin centru

 

La început de mai liliecii sunt infloriți iar mirosul lor puternic se simte prin tot orașul.

 

Masa de prânz – salată Shopska și cartofi cu pui la tavă

 

Vedere spre dealul Sveta Gora

 

La cină din nou la Shtatslivetsa

 

După cum se vede mereu mâncam foarte bine la Tîrnovo

 

Micul dejun la Studio

 

Dealul Trapezitsa din apropiere, locul primei cetăți de la Târnava

 

3. iulie 2019

Aceasta ar fi cea mai recentă plimbare pe care am făcut-o. Am stat atunci la un hotel mai departe de centru, Raya Park iar ca o noutate am vizitat parcul mini-Bulgaria. Fiind plină vară, am avut o aglomerație mai mare la vamă, datorată românilor care se îndreptau spre litoralul bulgăresc.

 

Drumul este plin de câmpuri colorate cu rapiță și floarea soarelui

 

Unde credeți că am mers cum am sosit la Veliko Tîrnovo? Normal, tot la Shtatslivetsa.

 

Mai avem până să încercăm tot ce au pe meniu. Nu am găsit încă un preparat care să nu ne placă…

 

Raya Garden este un hotel de 4 stele aflat la vreo 5 kilometri de centru, într-o zonă foarte verde pe dealul Sveta Gora. Condițiile sunt excelente iar raportul preț-calitate bun. Majoritatea camerelor au balcon cu vedere spre oraș iar la micul dejun este excelent. O noapte costă doar 25-40 de euro. Sunt două minusuri: băile camerelor sunt foarte mici și distanța de centru.

 

Camera și vederea de la balcon

 

Vederi seara cu orașul luminat

 

La cină tot am dat o fugă până în centru

 

Chiar și pizza e foarte bună.

Uite ca să vă faceți o idee de preturi la Shtatslivetsa – un restaurant care zic eu ar fi de top la București. O pizza – 5-8 leva, un tavă (mare) cu mâncare la cuptor – 9-12 leva, o salată mare 5-8 leva, o bere sau o limonadă 3-4 leva. Înmulțiți cu 2.4 și aveți prețul în lei. Ar mai fi de adăugat că s-a mai scumpit și pe la ei – acum câțiva ani prețurile erau la jumătate. Chiar și așa este mai ieftin ca la noi.

 

 

Mural prin centru

 

Dimineața, vedere la cafea

 

Înainte de a reveni acasă am vizitat parcul tematic Mini Bulgaria. Este un loc frumos, aflat chiar la baza cetății Tsarevets care prezintă modele în miniatură a principalelor atracții ale țării. Am rememorat cu ocazia asta multe locuri pe care le-am vizitat și noi.

 

Modelul cetății Tsarevets cu originalul în fundal

 

Centrul din Sofia

 

Mănăstirea Rila

 

Sunt și câteva modele animate cu trenulețe și mașini

 

Catedrala din Veliko

 

Ne luam la revedere de la oraș și pe curând…