Locuri faimoase din New York

New York este orașul pe care îl cunoșteam foarte bine încă dinainte să ajung fizic acolo. Cred că senzația e valabilă pentru foarte multă lume. Asta se datorează media și în special filmelor și serialelor americane care ne-au familiarizat cu toate zonele orașului – Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens sau Staten Island. Cine n-a auzit de ele?

De la King Kong la Taxi Driver, de la Breakfast at Tiffany’s la Ghostbusters până la Goodfellas sau West Side Story, toate aceste filme au adus o faimă imensă New York-ului la nivel global. Nu mai zic de seriale precum Friends, Seinfeld sau NYPD.

New York și-a creat astfel multe simboluri, locuri din oraș pe care le cunoaște oricine, precum Statuia Libertatii, turnul Empire State sau Central Park. Când am ajuns la ele prima oară, am avut mai degrabă senzația revederii unor locuri cunoscute decât a descoperirii unora noi. Am mai scris deja despre New York și o s-o mai fac. Aici o să mă refer la câteva din aceste simboluri faimoase din vizitele mele trecute.

 

Un prim loc despre care vreau să vorbesc este Ellis Island, probabil cel mai interesant loc din New York din punct de vedere istoric. Acesta era locul unde încă din secolul 19 soseau vapoarele cu imigranți europeni în căutarea unei vieți mai bune, a “Visului American”. Imigranții treceau printr-un proces strict de verificare. Unii mai norocoși (de obicei cei cu bani sau studii), treceau de control destul de repede dar alții rămâneau cu săptămânile pe Ellis Island sau eventual erau trimiși înapoi.

Ellis Island nu face parte fizic din statul New York, ci din New Jersey, fiind mai aproape de malul vestic al râului Hudson. Pentru a ajunge pe insulă se pot face tururi de pe ambele maluri, dar nouă ne-a fost mai la îndemână să plecăm din Jersey City.

 

Jersey City, orașul de dincolo de Hudson River

 

Fosta gară din New Jersey

 

De acolo pleacă croazierele spre Ellis Island și Statue of Liberty

 

Vederi de pe vapor

 

 

După 10 minute pe vapor, am debarcat pe Ellis și am mers către vechile clădiri transformate în muzeu.

 

Muzeul prezintă aspecte din viața imigranților, procesul de filtrare și chiar povesti remarcabile de viață ale unora dintre ei. O carte include semnăturile tuturor celor care au trecut pe aici, fiind locul preferat de vizită pentru americanii care vor să-și găsească urmele lăsate de strămoși. Peste 12 milioane de imigranți au trecut pe la Ellis Island între 1890 și 1950.

 

Mai departe croaziera a continuat spre Statuia Libertății, poate cel mai faimos simbol pentru New York. Statuia metalică a fost un cadou pentru S.U.A. de la guvernul francez în 1885 iar proiectul a fost realizat de Gustave Eiffel. Statuia reprezintă democrația americană iar pe soclu este scris faimosul citat “”Give me your tired, your poor/Your huddled masses yearning to breathe free”.

 

Am fi putut să ne dăm jos de pe vapor dar pe Liberty Island era o aglomerație fabuloasă de turiști și am preferat să rămânem pe vapor. Oricum, se putea merge doar la soclul statuii. Pentru a urca până în vârf, pe flacără este necesar un bilet care se rezervă cu multe săptămâni în avans.

 

Înapoi în Jersey

 

Un alt loc faimos din New York este Little Italy. Acesta este cartierul unde imigranții italieni s-au așezat la începuturi. Sigur, filmele cu mafioții italieni se desfășoară mai ales în Brooklyn dar primul cartier italian era în sudul Manhattan. Astăzi Little Italy e o zonă turistică cu multe restaurante cu specific italian și magazine cu suveniruri. Aceasta este una dintre puținele zone exclusiv pietonale din Manhattan.

 

Locurile de parcare din Manhattan sunt foarte puține. Astfel au apărut multe asemenea parcări etajate.

 

Wall Street este și ea tot în sudul Manhattan. Bursa din New York este faimoasă datorită filmelor cu bancheri dar în același timp este locul unde se tranzacționează miliarde de dolari zilnic și unde se iau decizii care influențează economia globală.

 

Bryant Park – una din puținele zone verzi din sudul Manhattan

 

Empire State Building – greu de prins într-o poză

 

Aceasta este o plimbare mai veche de prin 2010. Atunci la Ground Zero (locul prăbușirii turnurilor gemene) era încă șantier. Astăzi acolo este Freedom Tower, cel mai înalt zgârie-nor al Americii.

 

Mergând prin Manhattan sigur o să te uiți mult în sus

 

Central Park este inima verde a orașului. Parcul în formă dreptunghiulară se întinde pe 340 de hectare în centrul Manhattan de la 59th St. pină la 110th Street. Acesta este locul preferat de newyorkezi pentru jogging sau plimbări cu bicicleta iar pe aleile sale poți uita ușor că te afli în centrul unuia din cele mai aglomerate orașe ale lumii.

 

Veverițele sunt peste tot prin Central Park

 

The Reservoir este lacul artificial din centrul parcului. De pe malul său se pot vedea unele din cele mai deosebite priveliști din New York.

 

Dintre toate sporturile specific americane, baseball-ul este cel cu care newyorkezii se identifică cel mai bine. Cele două echipe din oraș – Yankees și Mets au o mare rivalitate, dar Yankees rămâne cea mai iubită echipă de baseball a Americii.

 

Am mers la un meci al Yankees cu un prieten american. Acesta fiind mare fan al echipei ne-a dus la stadion devreme pentru a participa la sesiunea de autografe pentru fani.

Am fost norocoși atunci să-i întâlnim pe unul din cei mai mari jucători de la Yankees din perioada recentă Alex Rodriguez. Nu știam pe atunci cine este, dar am aflat mai târziu. Rodriguez (A-Rod) este cel mai bine plătit jucător din toate timpurile faimos pentru relațiile sale cu vedete precum Madonna, Demi Moore sau Cameron Diaz. Eu mai mult mă uitam mirat la modul în care mestecă tutun în timp ce dă autografe – o tradiție în baseball.

 

Înainte de meci am trecut pe la barul stadionului. Era atunci în plină desfășurare Campionatul Mondial de fotbal. Asta a fost pentru mine cel mai interesant. Da. Nu sunt mare fan baseball 🙂

 

Muzeul stadionului prezintă trofeele și jucătorii emblematici. Poate ați auzit de Babe Ruth sau Yogi Berra.

 

Într-un sfârșit a început și meciul. Yankees Stadium era plin ochi

 

Nu trebuie să fii un super atlet ca să joci baseball

 

După 3 ore de joc plictisitor așteptam cu nerăbdare să se termine. A durat în total 4 ore și jumătate

 

Altă zi la plimbare pe Broadway, cel mai faimos bulevard din New York

 

Saint Patrick Cathedral pe 5th Avenue, cea mai mare biserică din New York

 

Tot pe 5th se află Rockefeller Center, turnul construit de miliardarul american, locul unde se află faimosul patinoar și bradul de Crăciun (vezi Home Alone 2) dar și sediul NBC.

 

Eu pe atunci eram mare fan al serialului 30 Rock care are loc chiar în sediul NBC. De aceea mai mult am mers în turul 30 Rock ce includea studiourile NBC dar și Top of the Rock, platforma de observație de pe Rockefeller Center.

 

Clădirea este una reprezentativă pentru stilul Art Deco. Include și multe inovații ale ingineriei precum scările rulante, turnicheții de acces sau sistemul de ventilație – toate printre primele ale lumii.

 

Am făcut întâi un tur al studiourilor NBC unde am văzut decorurile serialului 30 Rock și am luat ceva suveniruri iar apoi am urcat la etajul 70 pentru a vedea priveliștea grozavă peste New York.

 

Top of the Rock nu este cea mai înaltă platformă din Manhattan, dar fiind în centrul său oferă cele mai bune priveliști. Chiar și pe o zi înnorată, vederea e grozavă.

 

Doar de la Top of the Rock se poate vedea bine Central Park

 

Times Square este locul din New York cel mai interesant de văzut noaptea. Este probabil cel mai strălucitor loc de pe plantă cu sutele sale de reclame luminoase.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.