Vacanța în Malta – Partea 2 – Plajele din nord și festa satelor

 

Malta nu este chiar locul ideal pentru o vacanță la plajă. Insula are foarte multe de oferit, în special locuri încărcate cu multă istorie și peisaje frumoase, dar plajele (cele cu nisip) lipsesc aproape cu desăvârșire. Insula Malta are maluri stâncoase iar majoritatea hotelurilor din stațiunile mari oferă șezlonguri la piscină sau pe pietrele de la mal unde marea este direct foarte adâncă.

Există totuși câteva plaje cu nisip, în special în nordul insulei Malta, iar unele dintre ele sunt chiar deosebite. Pentru a ajunge la ele variantele de transport sunt autobuzele locale sau o mașină. Nu am închiriat o mașină în Malta așa că ne-am descurcat cu transportul în comun. Există linii care leagă stațiunile de plaje și în general sunt punctuale. E bine de știut despre autobuze că în sezonul de vârf cele mai multe sunt pline, caz în care nu opresc în stații. Noi am avut norocul să fim lângă autogară (capăt de linie) așa că întotdeauna am prins loc.

Cea mai vizitată plajă din Malta este Paradise Bay în nord-vest. Acolo a fost primul loc unde am mers. Din Qawra se merge cam 40 de minute pentru a ajunge acolo. Plaja este amenajată și se pot închiria șezlonguri sau umbrele și există un restaurant aproape la hotelul Radisson (singurul din zonă). Nisipul e fin iar apa numai bună pentru a tolera mai bine căldura de afară. Am spus deja în articolul anterior, noi am mers în august, iar maximele zilnice au fost în jur de 35-40 de grade.

În golful învecinat cu Paradise Bay este plaja Gnejna, un loc cel puțin la fel de frumos dar mai puțin aglomerat. Plaja nu este accesibilă cu mașina iar pentru a ajunge acolo se face o mini-drumeție pe munte de jumătate de oră. Drumul merită făcut chiar și numai pentru vederile de sus peste cele 2 golfuri.

Altă zi când am mers la plajă am luat autobuzul spre capătul nordic al Maltei, de unde se ajunge la Golden Bay. Pe drum am oprit să facem o baie pe plaja din Melieha – singura plajă “urbană” din Malta – nu atât de frumoasă ca celelalte dar foarte aglomerată. Am revenit apoi la autobuz iar de la stație am mai mers ceva pentru a ajunge la Golden Bay, o plajă mică cu nisip auriu aflată într-un cadru natural foarte frumos. Am stat acolo până la apus.

Plaja preferată a rămas pentru noi Paradise Bay, unde am mai revenit și zilele următoare. Altfel, am mai văzut plaje frumoase și pe insulele vecine Gozo și Comino, dar cum spuneam Malta nu este o destinație ideală din acest punct de vedere.

 

Harta Maltei. Plajele cu nisip (marcate cu umbreluțe) sunt foarte puține – se află mai ales în nordul insulei și în Gozo.

 

Un lucru care chiar mi s-a părut unic în Malta sunt sărbătorile locale ale satelor numite Festa. Fiecare localitate din Malta are o zi (sau mai multe) de Festa anual, zilele fiind de obicei legate de anumite sărbători religioase. Mai ales vara, în fiecare săptămână au loc asemenea ceremonii iar toată lumea este binevenită. Calendarul este disponibil pe acest link.

Noi am găsit într-o seară la hotel un afiș cu o excursie organizată la festa din satul Lija și ne-am decis pe loc să mergem. Excursia înseamnă practic transfer către și de la destinație și câteva sfaturi utile, evident nefiind nevoie de ghid pentru altceva. Noaptea totuși nu există alte variante de transport.

Ce am găsit la fața locului a fost mult peste așteptări. Mii de oameni pe străzile luminate de petrecere. Centrul sărbătorii din Lija era biserica satului decorată frumos. Înauntru aveau loc ceremonii religioase iar afară cânta fanfara locală. Am servit masa la unul din restaurantele din apropiere și am dat o tură pe la standurile cu dulciuri și suveniruri. Pe la 10 a început focul de artificii. A durat aproape o oră. Nu am văzut niciodată așa ceva în altă parte. Mai spre miezul nopții a început spectacolul pirotehnic la sol, o adevărată nebunie cu zeci de dispozitive explozive. Zgomotul a fost asurzitor și tot satul s-a umplut apoi de fum. Nu mi s-a părut tocmai sigur, dar cu certitudine a fost o experiență unică. Târziu în noapte am revenit către autobuz și mai apoi la hotel.

 

 

 

Ultima parte va fi despre două insule foarte diferite – Gozo și Comino unde într-o excursie de o zi am făcut baie în apele Lagunei Albastre și am văzut Azure Window, fereastra peste mare care între timp numai există.

 

Plajele din stațiunile Maltei arată cam așa:

 

Pentru a merge la plajele cu nisip trebuie ajuns în nordul insulei

 

Drumul cu autobuzul destul de lung

 

Prima plajă unde am mers a fost Golden Bay

 

Plaja este mereu aglomerată

 

La restaurant la hotelul Radisson

 

Am mers a doua zi tot la Melieha Bay

 

Aceasta e cea mai accesibilă plajă din Malta

 

Nu și cea mai grozavă

 

Bărcile ancorate în golf

 

Seara la cină

 

Altă dată am mers în capătul de nord al insulei

 

Pentru a ajunge la Paradise Bay se merge vreo jumătate de oră

 

Paradise Bay

 

Golful stâncos

 

Am stat pe plajă până seara

 

Apusul pe mare

 

Sesiune foto a unor miri

 

Totuși, Golden Bay a fost preferata noastră. Am revenit acolo mai târziu

 

De pe plajă

 

Am făcut și o drumeție pentru a ajunge în golful alăturat

 

 

Zoom pe Golden Bay

 

Turnurile de apărare

 

Dincolo este golful Gnejna

 

Gnejna Bay

 

Nu e tocmai ușor să ajungi pe plajă

 

Gnejna Bay de sus

 

Seara am luat o excursie către satul Lija

 

 

Unde avea loc sărbătoarea anuală a satului

 

Atmosfera a fost ceva mult peste așteptările noastre

 

Biserica decorată de Festa

 

Ceremonie în biserică

 

Fanfara satului

 

Dulciuri locale

 

Focul de artificii… impresionant

 

Partea 2 din spectacolul pirotehnic

 

“Safety First” nu se aplică la Festa malteză

 

Foc și fum peste tot

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.