Vacanța în Malta – Partea 3 – Insulele Gozo și Comino

Nu toate locurile frumoase din jurul lumii sunt eterne. Cel mai bine îmi amintește asta vizita de pe insula Gozo din Malta când am mers și ne-am cățărat pe Azure Window, frumosul arc peste mare. Am vizitat locul acum 3 ani. Între timp, anul trecut, stânca s-a prăbușit în urma unei furtuni puternice, iar fereastra nu mai există în prezent. A fost un moment tragic pentru Malta care și-a văzut una din cele mai mari atracții turistice dispărând peste noapte.

Pentru a ajunge pe Gozo am făcut o excursie de o zi cu feribotul care se ia din Cirkewwa, de la capătul nordic al insulei Malta. Călătoria cu vaporul durează aproximativ jumătate de oră și se debarcă în portul Mgarr din estul Gozo.

Primul loc unde am ajuns a fost orașul Victoria, cel mai important de pe insulă. Acolo se află o mare catedrală și câteva alte clădiri vechi. Noi nu am zăbovit prea mult în capitală ci am luat imediat un autobuz local către extremitatea vestică a insulei în golful Dwejra.

 

Harta insulei Gozo

 

Golful Dwejra a fost făcut faimos de serialul Game of Thrones fiind folosit ca platou de filmare pentru mai multe episoade inclusiv pentru nunta lui Denerys cu Khal Drogo. Tot golful este pitoresc dar cea mai interesantă atracție este (sau mai exact era) Azure Window, frumoasa poartă peste mare.

Autobuzul ne-a lăsat aproape de Inland Sea, un lac care comunică cu marea printr-o peșteră. Acolo este amenajată o mică plajă și se pleacă în excursii cu barca pe mare. Am luat o astfel de barcă care ne-a dus prin peșteră către mare iar apoi am făcut un tur în jurul Azure Window. Plimbarea a durat cam 30 de minute și ne-a oferit o perspectivă asupra întregului golf.

 

 

La revenire am mai rămas puțin pe plajă și apoi am mers să ne cățărăm pe stâncile din apropiere. Peisajul din golf este deosebit. Sigur, vederea Ferestrei albastre era cea mai frumoasă dar mai există multe alte stânci cu forme aparte. La malul mării sunt niște bazine naturale ideale pentru o baie și câteva peșteri pe unde se pot face scufundări. După ce am urcat până deasupra ferestrei și am mai făcut alte zeci de poze, am coborât la stația de autobuz și am plecat spre nordul insulei.

În nordul Gozo am trecut prin portul Marsalforn unde am servit prânzul la o terasă iar apoi am mers pentru o baie la plaja Ramla din apropiere. Ramla Bay este cea mai mare plajă din Gozo, una atipică cu nisip de culoare roșie. Golful este destinația favorită pentru turiștii din Gozo. Ne-a plăcut și nouă mult acolo și am rămas pe plajă mai mult timp până spre după amiază.

Mai târziu, pe la ora 6 am revenit în portul Mgarr. Am decis ca înainte de a ne întoarce pe insula mare să mai facem o oprire pe Comino. Aceasta este o mică insulă aflată între Gozo și Malta. Nu este locuită, există doar un hotel și câteva restaurante. Comino este faimoasă pentru golful său interior, cunoscut turiștilor ca Blue Lagoon – laguna albastră. Este de departe cea mai frumoasă plajă din Malta, cu o apă cristalină de culoare turcoaz într-un cadru natural foarte frumos. Minusul este aglomerația: zeci de vapoare aduc acolo turiștii din Malta, astfel că plaja devine foarte înghesuită mai ales în mijlocul zilei.

Am ajuns acolo spre seară cu un water taxi luat din Gozo într-un moment când majoritatea vaselor plecaseră deja astfel că ne-am putut bucura ceva mai bine de baie, fără miile de turiști. Nu am putut să stăm prea mult în Comino pentru că a trebuit să prindem ultimul vapor al zilei care mergea înapoi în Malta. A fost totuși locul perfect pentru a ne încheia plimbarea și vacanța petrecută în mijlocul Mediteranei.

 

 

Am luat autobuzul spre Cirkewwa în nordul insulei

 

De acolo se merge cu feribotul pe Gozo

 

Pe mare

 

Sosirea pe Gozo

 

Centrul din Victoria

 

Principala catedrală din Gozo

 

Am luat autobuzul spre vestul insulei

 

Plaja Inland Sea

 

Peștera comunică cu marea

 

Mini-croazieră spre Azure Window

 

Fereastra văzută de pe mare

 

Înapoi la plajă

 

Golful Djwera în toată splendoarea sa

 

Se vede fereastra

 

Panorame cu Azure Window

 

Din păcate, locul acesta numai există

 

Piscinele naturale

 

Am mers apoi în portul Marsalforn

 

Am luat masa pe faleză iar apoi am plecat mai departe

 

La Ramla Bay, cea mai mare plajă din Gozo

 

De pe nisipul roșiatic

 

După amiază am revenit la Victoria

 

De acolo am luat un Water Taxi spre insula Comino

 

Zeci de alte vase cu turiști în Comino

 

Laguna albastră, cel mai pitoresc loc de plajă din Malta

 

Vederi la Blue Lagoon

 

Mai departe pe mare spre Malta

 

Stâncile din Comino

 

 

Din nou la Cirkkewa

 

Golful St. Paul’s, plin de ambarcațiuni

 

Apusul la St. Paul’s

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.