Castilia reprezintă regiunea cea mai mare a Spaniei, cu o mare semnificație istorică, unde se află capitala Madrid dar și multe alte orașe importante. Teritoriul istoric este astăzi împărțit în 3 provincii: Castilla-La Mancha, Castilla y Leon și Madrid. Mai departe o să vă povestesc despre locurile pe care le-am văzut prin Castilla. Nu am vizitat Madridul din nou, dar am fost în cele mai interesante locuri din împrejurimile sale printre care Toledo, Segovia sau Valladolid.

După ce am părăsit Portugalia am condus ceva mai mult până la Valladolid unde am rămas peste noapte. Dacă în primele zile am avut parte de o vreme călduroasă cu peste 20 de grade, în Spania era mult mai frig, cu maxime de sub 10 grade. Am avut totuși foarte mult soare. Dimineața la hotelul de lângă Valladolid am găsit mașina acoperită de brumă. Fusese o noapte geroasă, dar vremea se îmbunătățea. Am plecat pe o ceață densă care din fericire s-a ridicat fix când am ajuns în centrul orașului.

 

Valladolid este capitala provinciei Castilla y Leon, un oraș mare cu peste jumătate de milion de locuitori. A fost capitala Spaniei în a doua jumătate a secolului 15 – adică în cea mai importantă perioadă a istoriei iberice, când a avut loc Reqonquista și înfrângerea maurilor și în care s-a descoperit lumea nouă. Valladolid este locul unde s-au căsătorit Regina Isabella și Ferdinand de Aragon și unde a murit Cristofor Columb întors din expediții.

Astăzi Valladolid este un oraș modern, dar centrul său are multe clădiri frumoase care amintesc de istoria locului. Inima orașului este Plaza Mayor, o piațetă rectangulară cu clădiri elegante toate cu fațade vopsite în roșu. De altfel, toate clădirile din centru au o arhitectură elegantă în stiluri asemănătoare. Peisajul urban este dominat de catedrala Valladolid. Clădirea uriașă a fost începută pe vremea când orașul era capitala Castilliei dar nu a fost niciodată terminată. Dacă ar fi fost, conform planului inițial ar fi fost cea mai mare biserică din Europa.

Primăria din Valladolid

 

Plaza Mayor, inima orașului

 

Toate clădirile din centru respectă același stil arhitectonic

 

Catedrala Valladolid printre blocuri

 

Catedrala este neterminată

 

Interiorul este imens

 

Înapoi în Plaza Mayor

 

De la Valladolid am plecat pe autostrada spre Segovia. Pe drum am mai întâlnit pâlcuri de ceață densă.

 

Segovia este fără îndoială una dintre cele mai frumoase localități ale Spaniei. Este un orășel de munte, folosit adesea de familia regală ca reședință de vară. Segovia datează încă dinaintea erei noastre, iar uriașul apeduct roman construit în jurul anului 100 atestă importanța istorică a locului. Apeductul ce face parte din patrimoniul UNESCO este simbolul orașului și probabil cel mai fotografiat reper din Segovia. În punctul său cel mai înalt atinge 30 de metri de la sol. Scopul său era să aducă apă de la Rio Frio din munții aflați la 15 kilometri distanță pentru a aproviziona castelul (Alcazar).

Parcarea este o mare problemă la Segovia, numărul de vizitatori fiind foarte mare iar locurile puține. Am reușit cu greu să găsesc un loc într-una din parcările subterane nu departe de apeduct. Acesta a fost și primul loc pe care l-am văzut în Segovia. Centrul vechi este cocoțat pe dealuri și are niște străduțe înguste și șerpuite iar marea majoritate a lor sunt pietonale. De departe cea mai mare clădire este catedrala Segovia, o construcție uriașa în stil gotic, pe care mulți o consideră cea mai frumoasă din Spania.

În punctul cel mai înalt din localitate se află Alcazar, castelul din Segovia. A fost construit în secolul 13 peste ruinele unui fort berber iar de-a lungul anilor a servit ca reședință regală. Fortificația are forma unei nave iar castelul are un turn mare de observație și mai multe alte turnuri mai mici, fiind parcă desprins din desenele Disney. Se poate vizita interiorul cu apartamentele regale și sălile armurilor sau turnul cel mare de unde se poate vedea priveliștea peste tot orașul. Cea mai bună vedere a castelului este de jos din vale de pe malul râului Edesma. Nu am uitat de o oprire acolo înainte de a părăsi Segovia.

La Segovia, după ce am găsit loc de parcare

 

Spre oraș

 

Imagini cu marele apeduct roman

 

Zona mai modernă din oraș

 

și centrul vechi cu ale sale străzi înguste

 

Castelul Alcazar

 

Șanțurile de apărare

 

Interioare din palat

 

Armurăria

 

Vedere din turnul castelului

 

Nu departe se află frumoasa catedrală a Fecioarei Maria

 

Arhitectura în stil gotic

 

Camere din muzeu

 

Curtea catedralei

 

Am mai dat la plecare o tură cu mașina în jurul Segoviei

 

Vederea frumoasa a Alcazar din vale – amintește de castele Disney

 

După prânz am mers la castelul Coca mai la sud. Acesta se află la vreo 50 de kilometri distanță de Segovia construit practic în mijlocul „nicăieri” printre câteva sate uitate de lume. Castelul are un stil arhitectonic unic, fiind considerat un exemplu pentru construcțiile ulterioare „mudejar” –  un fel de amestec între stilul arab maur și gotic. Am găsit locul destul de pustiu, poate și din cauza vremii urâte din dimineața zilei, altfel este un castel deosebit care merită văzut.

Sosirea la Coca

 

Intrarea în castel

 

Zidurile în stil Mudejar

 

Castillo de Coca

 

Un alt oraș istoric al Castilliei este Avila. Aflat la vest de Madrid, centrul său vechi arată impresionant cu niște ziduri fortificate și turnuri de apărare imense. Zidurile din Avila acoperă un perimetru de 2,5 kilometri iar construcția lor a durat peste 300 de ani. Nu am intrat în cetate (mă grăbeam pentru că venea ploaia) dar am oprit la Cuatro Postes – un monument pe deal de unde se poate vedea panorama cetății.

 

Sosind la Avila

 

Cea mai bună vedere este de la Los Cuatro Postes

 

Zidurile din Avila

 

Veneau norii așa că am plecat mai repede la drum

 

Rezervasem cazarea la Toledo pentru acea noapte, unul din locurile pe care îmi doream de foarte mult timp să-l văd. Toledo a fost mult timp capitala Spaniei, iar orașul vechi este unul dintre cele mai frumoase ale lumii. Hotelul unde am stat era chiar în inima cetății. Am ajuns noaptea și am trecut prin ceva momente de spaimă când am văzut pe ce drumuri trebuie mers. Mașina era destul de mare, iar străzile pietruite erau în pantă, foarte abrupte și cu viraje înguste care necesitau multe manevre. Am mers cu oglinzile strânse și de mai multe ori am trecut la milimetru. Ultimul hop a fost la hotel când a trebuit să intru în parcarea subterană – din nou cu zeci de manevre la volan. O dată ce am parcat mașina, nici că am mai mișcat-o.

Am stat la hotelul Santa Isabel – o frumusețe de palat vechi aflat chiar în inima centrului vechi, la doi pași de catedrală. Hotelul are o terasă pe acoperiș de unde se vede splendid tot orașul. Ne-am strâns în acea seară acolo mai toți turiștii din hotel și am stat la povești din călătorii admirând peisajul. Am dat și o tură prin centrul vechi noaptea când toate clădirile importante sunt frumos luminate.

Ziua următoare am făcut turul orașului vechi. Primul loc pe care l-am vizitat a fost Museo Del Greco. Este vorba de casa în care a trăit artistul Domenikos Theotokpoulos (El Greco), unul dintre cei mai importanți pictori. Vila de acum 5 secole este foarte bine păstrată și include o explozie de capodopere ale artistului. Mai departe am mers aiurea prin centrul vechi care este un adevărat labirint, cu străduțe înguste și case vechi din piatră care mai de care mai elegante.

Cel mai vizitat loc din Toledo este catedrala uriașă recunoscută ca una dintre cele mai frumoase ale lumii. Clădirea se poate vizita doar printr-un tur ghidat incluzând accesul în catedrală, la muzeu, la criptele regale și în turnul cel mare. Detaliile arhitecturale din interiorul catedralei sunt uimitoare și amintesc de gloria de odinioară.

Cum spuneam, Toledo a fost capitala Spaniei mult timp și este considerat leagănul poporului spaniol. Este construit într-un cadru natural special pe un deal înalt înconjurat de râuri și văi – practic o cetate a naturii. Capitala s-a mutat la Valladolid pe vremea reginei Isabela din lipsă de spațiu fizic pentru a crește, dar și mai târziu Toledo a continuat să fie un centru important pentru Castilla și Spania.

Am mai vizitat piața mare – Zocodover unde toate casele au arborate steaguri ale Spaniei, semn al patriotismului local și am văzut palatul Alcazar care astăzi adăpostește un muzeu al armatei. Înainte de a pleca din Toledo am mers cu mașina pe drumul de pe malul râului de unde se văd priveliștile cele mai frumoase ale orașului vechi. Am plecat apoi la drum către Andaluzia, cu destinația Sevilla.

 

 

Am ajuns noaptea la Toledo. Am avut inima cât un purece să nu lovesc mașina pe străzile super înguste

 

Toledo luminat seara

 

Catedrala era la doi pași de hotel

 

Vederea din cameră

 

Vederea de pe terasă dimineața

 

Am trecut mai întâi pe la Museo Del Greco

 

Casa artistului

 

Picturi de El Greco

 

Crama de vinuri de la subsol

 

O stradă oarecare din orașul vechi

 

Marea catedrală din Toledo

 

Interiorul este spectaculos

 

Imagini din claustru

 

Vedere de sus din turn

 

Toledo este probabil cel mai patriot oraș al Spaniei

 

Alcazar de Toledo

 

Palatul adăpostește muzeul armatei

 

Piața centrală

 

O ultimă vedere de la terasa hotelului înainte de plecare

 

La plecare, tare greu de condus prin oraș

 

Minunata priveliște peste Toledo

 

Zoom pe Alcazar

 

Amintire înainte de plecare

 

Părăsind Castilla. Urmează Andaluzia