Insula Jeju a fost o necunoscută totală pentru noi. Nici măcar nu auzisem de Jeju înainte de a ne rezerva biletele spre Coreea, dar cautând despre locurile interesante de acolo am găsit această insulă tropicală care s-a dovedit a fi extrem de frumoasă. Acolo ne-am petrecut a doua jumătate din vacanță – la mare. Am descoperit pe Jeju câteva locuri speciale și ne-am bucurat de o vreme foarte plăcută.

Jeju este o insulă vulcanică aflată la sud-vest de peninsula coreeană. Insula se bucură de o climă tropicală mult mai plăcută decât cea de pe continent. Are dimensiuni medii: 70 de kilometri de la est la vest și cel mult 30 nord-sud. Peisajul din Jeju este dominat de vulcanul Hallasan care la 1950 de metri este cel mai înalt vârf din toată Coreea. Pe insulă se regăsesc plaje cu nisip fin, parcuri cu plante endemice și multe cascade, oferind peisaje unice în lume.

Populația totală este de 650.000 de locuitori din care mai multe de jumătate locuiesc în Jeju City în nordul insulei unde se află principalul port și aeroportul. A doua localitate, mult mai mică, este Seogwipo în sud. Majoritatea hotelurilor se află în jurul celor două localități. Atracțiile sunt distribuite pe toată insulă dar infrastructura fiind bună și distanțele mici se pot vizita ușor din ambele locații. Noi am preferat să ne cazăm la Seogwipo, o locație mult mai liniștită și am stat la Howard Johnson, un hotel inaugurat recent în oraș.

Harta Insulei Jeju

 

Cel mai bun mod de deplasare pe insulă este taxiul. Transportul în comun este și el foarte bine dezvoltat, dar autobuzele au trasee întortocheate și multe stații, ceea ce le face să nu fie practice decât pentru distanțe scurte. Taxiurile nu sunt prea scumpe iar șoferii sunt foarte prietenoși. Varianta ideală de deplasare pe insulă ar fi o mașină închiriată dar este ceva mai complicat pentru că în Coreea este necesar un permis de conducere internațional iar eu nu aveam unul.

După o primă dimineață relaxată la Seogwipo în care am făcut baie în jacuzzi la etajul 10 pe acoperișul hotelului, am plecat la plimbare pe insulă. Primul loc pe care l-am vizitat a fost la doi pași de hotelul nostru. Am mers la cascada Jeonbang una din cele mai frumoase de pe insulă. Pentru a ajunge la cascadă se trece printr-o grădină frumos amenajată iar apoi se coboară pe scări pe malurile abrupte. Intrarea la mai toate atracțiile naturale de pe Jeju este contra cost iar bilete variază între 2.000 și 5.000 de won (2-5 dolari). Drumeția spre cascadă este una plăcută pe un traseu care oferă niște priveliști frumoase. Jos la cascadă se poate merge pe bolovani și se poate intra chiar sub căderea de apă. Asta este pentru cei mai curajoși deoarece debitul este foarte puternic. Jeonbang este una din puținele mari cascade ale lumii care se varsă direct în mare, iar peisajele sunt unice.

Mai departe am mers cu taxiul spre Jungmun, complexul turistic aflat la 10 kilometri în vest. Acolo se află cele mai mari resorturi din Jeju dar și câteva muzee mai neobișnuite. Se poate vizita la Jungmun stadionul care a găzduit cupa mondială de fotbal, muzeul muzicii K-Pop sau muzeul ursuleților de pluș. Acesta din urmă ni s-a părut cel mai interesat și am mers mai întâi acolo până mai trecea puțin canicula. Teddy Bear Museum este unul din cele mai ciudate muzee pe care le-am vizitat vreodată. Muzeul include multe mii de ursuleți de toate dimensiunile. Sunt expoziții foarte ciudate începând cu secțiunea de artă în care mari opere ale lumii sunt reprezentate cu jucării până la exponatele cu ursuleți în jurul lumii. Se poate asista și la un concert rock cu teddy bears și se poate face o plimbare prin grădinile amenajate evident cu statui cu urși. Este un loc aparte, unic în lume, oarecum reprezentativ pentru cultura coreeană mai ciudată.

De acolo am mers spre plajă coborând pe o potecă foarte abruptă. Plaja Jungmun este una din cele mai întinse din Jeju. Nisipul este fin iar valurile sunt mari. Este un loc preferat pentru surfing. Am observat acolo particularitățile coreenilor care merg la plajă. Toți sunt îmbrăcați în costume de înot și au pălării pentru a nu se bronza iar cei mai mulți intră în apă cu colac de salvare, pesemne că nu știu să înoate prea bine. Plaja din Jungmun arăta frumos dar nu am zăbovit prea mult pentru că era insuportabil de cald. Am zis să mergem și să încercăm să revenim mai târziu când vremea va fi mai potrivită.

Am urcat de acolo pe deal spre Lotte Hotel, cel mai luxos hotel de pe insulă. Resortul de 5 stele arată impresionant cu un domeniu vast pe care se află o grădină imensă, multe piscine și un aquapark. Hotelul arată la fel de bine și la interior. Am mers la unul din restaurantele pentru masa de prânz unde ne-a prins foarte bine un meniu european. Stomacul nostru cerea niște mâncare mai normală. Am trecut apoi pe la cazinoul din hotel să ne jucăm puțin la slot machines. La cazinou au voie doar străinii, coreenilor fiindu-le interzise jocurile de noroc. Am stat vreo oră și am plecat cu banii pe plus, evident jucând pe mize mici.

Spre amiază am zis să mergem la plajă pentru că se mai răcorise. Ne-am decis să ne ducem totuși mai departe, până la plaja Hyeopjae, considerată a fi cea mai frumoasă din Jeju, dar aflată tocmai în nord-vestul insulei. Am luat un taxi de la Lotte, iar taximetristul nu înțelegea de ce vrem să mergem la plajă tocmai în partea opusă a insulei. Foarte simpatic a încercat să ne explice că există o plajă chiar lângă noi dar a renunțat până la urmă când ne-a văzut hotărâți. Am făcut cam 30 de minute pentru a străbate insula văzând pe drum sate pitorești dar și vedere spre muntele Hallasan.

La Hyeopjae am mers drept către plajă. Ne-am instalat rapid sub o umbrelă și am sărit direct în mare. Plaja este una de toată frumusețea cu nisip alb și roci negre vulcanice. Ce e drept, e destul de aglomerată iar apa este cam tulbure dar baia a fost numai bună. Peisajul de la Hyeopjae este foarte frumos, cu mai multe insule care se văd în larg. Plaja fiind orientată spre vest, este un loc ideal pentru a vedea apusul. Am stat alături de ceilalți vizitatori și am privit culorile soarelui la asfințit iar noaptea mai târziu am luat un taxi înapoi spre hotel. Înainte de a reveni la cazare am mai trecut pe la hipermarketul din Seogwipo, un magazin uriaș, de unde am cumpărat o grămadă de lucruri pentru acasă. Aceasta a fost prima zi pe Jeju, o insulă unde aveam să mai vedem multe alte locuri frumoase.

 

 

Am stat la hotelul Howard Johnson din Seogwipo

 

Aveam jacuzzi cu vedere pe acoperișul hotelului

 

Relaxat după baia de dimineață

 

Parcurile verzi din orășel

 

Am coborât spre cascada Jeonbang

 

Jeonbang Falls

 

Mai răcoare sub cascadă

 

Drumeți printre bolovani


 

O frumusețe de peisaj

 

Picnic la malul mării

 

Am luat autobuzul spre zona Jungmun

 

Stadionul care a găzduit meciuri la campionatul mondial

 

Muzeul muzicii K-Pop

 

Am mers mai întâi la Teddy Bear Museum

 

Am fost întâmpinați de câțiva urși uriași

 

Scene cu ursuleți în jurul lumii

 

Primul pas pe lună

 

Armata de teracotă

 

Muzeul de artă 🙂

 

Sunt cam nebuni coreenii 🙂

 

La final, magazinul de suveniruri

 

Grădina muzeului

 

Cărarea spre plajă

 

Ajunși la malul mării

 

Plaja Jungmun

 

Soare, mare, nisip. Era totuși prea cald

 

Jungmun văzută de sus

 

Zoom pe plajă

 

Lotte Hotel

 

Lounge în stil olandez

 

Aquapark în resort

 

Ne era dor de mâncare europeană

 

Spre amiază s-a mai răcorit și am luat taxiul spre plajă

 

Există un serviciu turistic gratis pentru traduceri

 

Traversând insula

 

Vulcanul Hallasan. Cel mai înalt vârf din Coreea de Sud

 

Am sosit la mare

 

E plăcut pe plajă mai târziu

 

Plaja Hyeopjae

 

Era destul de aglomerat

 

Aria de protecție naturală

 

Grămezi de pietre… pentru noroc

 

Am stat până la apusul soarelui

 

Seara la Hyeopjae

 

Apusul

 

Seara am trecut pe la hipermarketul insulei

 

Legume și fructe, care mai de care mai ciudate

 

Electronicele erau foarte ieftine, dar nu prea aveam cum să luăm