Mai departe o să vă povestesc despre restul zilelor petrecute în capitala Coreei. După ceva soare în primele două zile, au urmat zile înnorate și chiar cu ploaie torențială pe alocuri. Era august și norul nu era neapărat un lucru rău pentru că pe soare căldura ar fi fost insuportabilă. Ploaia în schimb ne-a afectat puțin planurile, dar din fericire Seul e un oraș unde ai foarte multe lucruri de făcut indiferent de vreme.

Una dintre zile ne-am trezit pe ploaie torențială de a fost nevoie să ieșim cu pelerinele pe noi. Am zis că ar fi o idee bună să mergem la un muzeu iar cel mai interesant ni s-a părut Muzeul Național Militar (Korean War Memorial). Acesta se află în partea de sud a orașului în zona Yongsan. A fost o idee bună pentru că muzeul este foarte bine realizat și extrem de interesant, mai ales pentru cineva pasionat de istorie. Intrarea la muzeu este liberă. Am petrecut acolo vreo 3 ore. Expozițiile prezintă întreaga istorie a Coreei, din vremurile antice până în prezent. Am aflat multe despre perioada dinastiei Joseon, despre perioada ocupației japoneze, despre independența republicii și despre războiul dintre nord și sud. Printre cele mai interesante expoziții sunt cele de armament și vehicule militare sau simulatorul de război 4D.

După amiaza am mers în zona Myeon-dong, districtul preferat de localnici pentru cumpărături și pentru restaurante. Nu lipsesc acolo de pe arterele pietonale toate marile branduri de retail ale lumii. De altfel, prețurile din Coreea mi s-au părut ceva mai mici ca pe la noi. Pe lângă magazine, prin Myeong-dong se găsesc zeci de tonete de street food, iar mâncarea e proaspătă și delicioasă. Am ales totuși să mergem la unul dintre restaurante pentru a gusta un Korean barbecue. Aceasta este o adevărată experiență în sine. Restaurantele cu acest specific sunt amenajate mai diferit. Fiecare masă are un grătar electric în mijloc și deasupra o hotă pentru evacuarea fumului. Clienții își aleg felul de carne dorit iar apoi și-l prepară singuri pe grătar în timp ce masa se umple de tot felul de gustări și garnituri. Alături de friptura de vită am gustat și kimchi, un fel de mâncare preferat în Coreea care e un fel de omletă cu legume fermentate. Coreeni preferă să servească legumele așa. Practic ele sunt lăsate în caserole „la stricat” timp de câteva ore sau o zi iar apoi sunt servite la masă. Legumele nu au fost tocmai pe gustul meu, dar sunt interesante de gustat.

După masă ne-am continuat plimbarea prin Myeong-dong. Am ajuns la catedrala catolică unde la interior am dat de o mare de oameni. Era Sfânta Maria, iar biserica era plină de credincioși creștini, de altfel una dintre cele două mari religii ale Coreei. Am asistat și noi la slujbă împreună cu localnicii. Spre seară ne-am mai plimbat prin magazine, am mai mers și prin mall-urile de la subteran dintre stațiile de metrou iar apoi am revenit la hotel.

Ziua următoare nu a mai plouat dar nici n-a fost vremea foarte grozavă. Am decis să mergem la un parc de distracții, aflat mai departe, pe malul sudic al râului Han. Lotte Adventure World este cel mai important parc din Seul, dar și cel mai mare parc indoor din lume. Biletul de intrare (cu discount online) a fost 42.000 won (vreo 35 de euro). Ne-am gândit noi că marele parc indoor ar fi o variantă foarte bună de petrecut timpul pe o zi mohorâtă. Problema a fost că la fel s-au gândit și alte zeci de mii de Coreeni. Aglomerația pe care am găsit-o a fost inimaginabilă (mai era și zi liberă națională). Cozile la marile atracții (roller coastere, plimbări pe apă sau cu balonul) erau imposibile – între 90 și 120 de minute pentru fiecare din ele. După vreo oră de plimbat prin parc am realizat că nu are sens să mai încercăm. Ne-am limitat să asistăm la câteva spectacole, ne-am dat în câteva din atracțiile mai mici, am servit prânzul și apoi am plecat. Parcul arată foarte frumos, dar experiența nu a fost una deloc plăcută. Este un loc de evitat pe ploaie sau într-o zi liberă.

Tot prin zona Jamsil se află marele turn Lotte World Tower, cea mai înaltă clădire din Coreea și a cincea cea mai înaltă din lume. Turnul măsoară peste 500 de metri și 120 de etaje și adăpostește clădiri de birouri și un mall uriaș. Am trecut prin mall unde se află și mai multe magazine duty-free dar cu prețuri inaccesibile în cea mai mare lor parte. Lotte este una dintre cele mai mari companii din Coreea de Sud și deține o gamă vastă de proprietăți, hoteluri și afaceri de o natură foarte variată. Mai peste tot am întâlnit clădiri sau produse cu brandul Lotte.

Ne-am plimbat apoi prin parcul de pe malul lacului din apropiere pe unde am observat mai multe cabine Smoking Room. Fumatul pe stradă la Seul este strict interzis. Există asemenea cabine pentru fumat amplasate în diverse locații. Acestea sunt asemănătoare celor din aeroporturi și multe sunt foarte aglomerate și slab aerisite. Mi s-a părut cel puțin ciudat să vedem o asemenea cabină într-un parc sau în fața unei clădiri de birouri spre exemplu. Coreea e un loc foarte bun pentru cine vrea să se lase de fumat.

Noaptea am petrecut-o în cartierul Gangnam. Este vorba de cel mai luxos cartier din Seul, cu multi zgârie-nori, restaurante de lux și cluburi. Este centrul vieții de noapte din oraș. Cartierul a fost făcut faimos de „Gangnam Style” hitul lui Psy din 2012 ca cucerit topurile din întreaga lume. Melodia de fapt ironizează aroganța și stilul de viață al bogaților rezidenți din Gangnam.

După 4 zile petrecute la Seul a sosit și ziua plecării mai departe spre insula Jeju. Majoritatea curselor interne pleacă de pe aeroportul Gimpo, aflat mult mai aproape de Seul decât Incheon. Am ajuns la Gimpo cu limousine bus, un autocar foarte confortabil care ne-a luat chiar din fața hotelului. Când am ajuns la aeroport am văzut că majoritatea zborurilor aveau întârzieri din cauza vremii, dar al nostru cu Asiana urma să decoleze la timp. Check-in ul a fost foarte eficient iar zborul confortabil. Pe seară soseam la Jeju unde aveam să petrecem restul vacanței la plajă și la soare.

 

Dimineața echipat de ploaie

 

Am mers la Muzeul Național al Armatei

 

Expoziția de vehicule militare

 

Mașinile conduse de primii lideri Coreeni (cadouri de la Stalin respectiv Roosevelt)

 

Memorialul eroilor coreeni

 

O corabie a primilor navigatori

 

Reproducerea unui templu din perioada Joseon

 

Prezentarea marilor bătălii istorice

 

Ocupația japoneză

 

Steagul sud-coreean

 

La ieșire din muzeu

 

La metrou. Niste gustări dulci absolut delicioase

 

La plimbare prin Myeon-dong

 

Myeong-dong e zona preferată pentru shopping

 

Am servit masa la un restaurant cu specific tradițional

 

Korean barbecue

 

Catedrala catolică

 

Slujba de Sfânta Maria

 

Street food prin Seul

 

Noaptea la poarta Namdaemun

 

O nouă zi. Pe la prânz am luat metroul

 

Traversând râul Han

 

Magazine de orice la metrou

 

Mascotele olimpiadei ce urma să se țină la Pyeong Chang

 

Am ieșit la stația Jamsil

 

Lotte World Tower, cel mai înalt turn din Seul

 

Noi am mers la Lotte World Adventure Park

 

Cel mai mare parc de distracții indoor din lume

 

Parcul are și o zonă exterioară

 

Castelul prințesei

 

Aglomerația era foarte mare

 

Spectacol de samba

 

Simulatoare VR

 

Ne-ar fi plăcut să ne dăm cu baloanele dar era coada prea mare

 

Mi-era și milă de săracii oameni de la cozi

 

Marele patinoar

 

Parcul are și mai multe roller coastere

 

Camera iluziilor

 

Veni Vidi Vici. O idee proastă pe ploaie

 

Lotte World Mall

 

Magazine de lux

 

Smoking room pe stradă

 

Turnurile de la COEX

 

Starfield mall are în centru o uriașă bibliotecă

 

Reclame la metrou

 

Seara am mers în cartierul Gangnam

 

Opa Gangam style

 

Ultima zi la Seul. Poarta Dongadeamun

 

Obsesie pentru siguranță. Fiecare copac are saci cu nisip și apă în caz de incendiu

 

Centrul modern de artă

 

Limousine bus spre aeroport

 

Ultimele vederi cu Seul

 

Turnurile din Seul dincolo de râul Han

 

Aglomerat pe autostradă

 

La aeroportul Gimpo

 

Multe zboruri amânate spre Jeju. Al nostru era la timp