Madeira este una dintre cele mai exotice destinații ale Europei și una dintre cele mai îndepărtate față de România. Am tot citit diverse povestiri care lăudau insula unde este tot timpul primăvară ca un adevărat paradis natural, un loc cu peisaje de vis. Tata și-a dorit mult să meargă acolo. Mi-a povestit acum câțiva ani despre Festivalul Florilor ce are loc acolo anual în luna mai. Am mai avut tentative de a ajunge între timp, dar într-un final am reușit să vizitez insula împreună cu familia abia anul acesta chiar cu ocazia festivalului.

Anul acesta festivalul s-a ținut în perioada 8-10 mai, iar afluxul de turiști în acel weekend a fost unul uriaș, ducând la creșterea masivă a prețurilor biletelor de avion. În acea perioadă, TAP – compania națională portugheză – nu mai zbura din București (au revenit abia recent) și cel mai bun zbor pe care l-am găsit a fost via aeroportul Gatwick de lângă Londra. Am luat bilete Wizz Air din București iar de acolo urma să zburăm cu Easy Jet spre aeroportul Funchal din Madeira. Costul total pentru cele 4 zboruri – 180 de euro de persoană.

Inițial escala la Londra trebuia să fie una scurtă, nu era în plan să vedem și orașul, doar că Wizz Air ne-a anunțat cu puțin timp înainte de plecare că a fost schimbat orarul de zbor și ar fi trebuit să călătorim cu o zi mai devreme. Fie acceptam zborul, fie primeam banii înapoi, doar că alte opțiuni rezonabile nu mai existau. Aveam așadar să revedem și Londra – nu că ar fi fost asta rău pentru că trecuseră mulți ani de când am fost ultima dată acolo, dar ne temeam puțin pe motive de siguranță după recentele atentate.

Cu zborurile schimbate, aveam să sosim pe Gatwick seara târziu, apoi aveam o zi întreagă de stat, iar dimineața următoare zburam spre Funchal. Cea mai bună soluție pentru cazare a fost un hotel în apropiere de Gatwick. Am rezervat camere la Premier Inn, un hotel bun aflat la 200 de metri de aeroport.

A venit și ziua plecării. Ne-am îmbarcat seara de pe Otopeni și 3 ore mai târziu eram la Gatwick. Chiar dacă hotelul era foarte aproape de ajuns pe jos, am făcut ceva timp pentru că nu am găsit unde se putea traversa autostrada de lângă aeroport. Am făcut vreo 25 de minute mergând ocolit cu bagajele după noi iar apoi am descoperit că drumul direct nu era mai mult de 5 minute.

Ziua următoare aveam s-o petrecem la Londra. De la aeroport se poate ajunge la gara Victoria cu Gatwick Express. Este modalitatea cea mai rapidă (30 de minute) dar și cea mai costisitoare (un bilet dus costă 20 de de lire). Există și trenuri interurbane care leagă Gatwick de stația London Bridge (adică direct în zona unde voiam să ajungem). Acestea fac cu 5-10 minute mai mult, având o oprire pe drum. Gatwick Express și celelalte trenuri pleacă de la terminalul de sud din Gatwick care este interconectat cu terminalul de nord printr-un shuttle gratuit oferit de Easy Jet. Pentru trenuri se poate cumpăra un bilet Day Card pentru un grup (de până la 4 persoane) care include și toate transporturile în Londra (metrou, autobuz etc) la doar 49 de lire. Așadar o opțiune mult mai convenabilă.

Am sosit înainte de prânz la gara London Bridge. Cum am ieșit din gară am văzut uriașa clădire The Shard, cel mai înalt turn din Marea Britanie (cu 95 de etaje depășind 300 de metri înălțime) finalizat relativ recent în 2012. De acolo am trecut pe lângă podul Londrei și am continuat plimbarea pe malul Tamisei. Tocmai ce fusese o furtună puternică în Anglia și Tamisa era mai zbuciumată ca oricând. Din fericire ploile se potoliseră dar era încă destul de frig.

Eu am mai fost la Londra de vreo 4 ori și nu pot spune că erau mult locuri pe care nu le-am văzut. Am zis totuși să fie ceva nou dacă tot petreceam o zi prin oraș – am ales o vizită la Turnul Londrei (pe unde trecusem de multe ori, dar nu mai intrasem niciodată) și un spectacol musical după amiaza (o altă premieră pentru mine). Pentru musical am întrebat la recepție și mi-a fost recomandat site-ul www.lovetheatre.com – acolo am găsit bilete foarte ieftine (25 de lire) pentru mai multe spectacole, iar cel ales a fost Mamma Mia unde am rezervat și plătit biletele online.

Înainte să ajungem la teatru, cum spuneam am vizitat Turnul Londrei. Ca să ajungem acolo am continuat drumul pe promenada de pe malul sudic al Tamisei. Am trecut pe la magazinele luxoase de la Hay’s Galleria iar apoi am ajuns la Tower Bridge, cel mai deosebit pod al Londrei, unde am și traversat Tamisa, iar de acolo mai erau doi pași până la Tower of London.  Nu intrasem în vizitele anterioare pentru că bilete la Tower of London sunt foarte scumpe. Intrarea pentru adulți costă 25 de lire. De data asta totuși, am zis să nu mai ratăm o vizită.

Turnul Londrei este castelul istoric al orașului construit de William Cuceritorul în anul 1078. Timp de mai multe secole a servit ca reședință regală și a fost un bastion în apărarea împotriva invadatorilor. Mai târziu a ținut rol de monetărie, de arsenal și pentru o perioadă lungă a fost transformat în închisoare și a fost locul mai multor execuții. Astăzi este muzeu, una din cele mai importante atracții turistice ale Londrei și locul unde sunt păstrate importante colecții regale inclusiv bijuteriile coroanei. Am petrecut vreo două ore la turn. Mai întâi i-am întâlnit pe renumiții Beefeater, gărzile palatului, cu ale lor uniforme binecunoscute. Unul din Beefeateri ne-a oferit mai multe informații despre istoria locului iar alții au fost suficient de amabil să ne lase să facem o poză cu ei. Am vizitat curtea palatului, am urcat în turnul alb unde sunt adăpostite mai multe colecții de armuri și arme, am mers pe zidurile fortificației iar la final am vizitat muzeul bijuteriilor coroanei. Muzeul Crown Jewels este un loc care iți ia ochii prin strălucire: sunt expuse câteva zeci de coroane și sceptre istorice din aur masiv, bijuterii incrustate cu pietre prețioase inclusiv unele din cele mai renumite diamante și smaralde din lume, precum Koh-i-noor, diamantul prețios al mogulilor indieni.

După ce-am plecat de la turn ne-am urcat într-un autobuz double-decker în direcția Theatre district. Pe drum de la etaj am revăzut locuri cunoscute precum catedrala St. Paul sau palatul de justiție. Autobuzul ne-a lăsat în Aldwych, la 2 pași de teatrul Novello unde aveam bilete la spectacol. Am fost întâmpinați de ushers, ne-am ridicat biletele rezervate online iar apoi am intrat în sală. Sala de spectacole de la Novello este mică dar arată impresionant. O construcție veche de peste un secol, dispusă pe 3 etaje frumos decorate. Am fost îndrumați către locurile noastre iar după scurt timp a început spectacolul – jucat în două acte de câte o oră intercalate de o pauză de 15 minute. Mamma Mia! este unul din cele mai renumite muscials ale lumii, care se ține continuu pe Broadway și în West End de peste 15 ani. Piesa se bazează pe un scenariu scris de britanica Catherine Johnson, o poveste romantică amuzantă care are loc pe o insulă din Grecia pe muzica ABBA. Donna, o femeie singură proprietar de hotel pe o insulă grecească pregătește căsătoria singurei ei fiice, Sophie. Aceasta are o mare dorință cu ocazia nunții: să afle cine este tatăl ei, așa că îi invită la nuntă pe trei potențiali tați despre care știa că au avut o relație cu Donna în trecut, iar aceștia nu știu nimic despre motivul invitației.

Îmi place muzica ABBA, dar nu mă așteptam să îmi placă atât de mult la musical. Spectacolul a fost mult peste așteptări, cu actori foarte talentați, decoruri și costume deosebite, muzică bună, coregrafii și mult umor. A fost primul meu musical la Londra, dar mi-as dori cândva să revenim să merg la mai multe – Londra (sau New York) merită vizitate chiar și numai pentru musicals. Mai jos am pus un scurt video cu trailerul spectacolului.

 

 

După spectacol am mai făcut o scurtă plimbare prin West End, pe unde se țin majoritatea showurilor musical renumite, iar la final am luat trenul de la Charing Cross înapoi spre Gatwick. Dimineața următoare aveam să decolăm cu Easy Jet spre Funchal. Zborul a fost unul lin și a durat 4 ore.

Odată aterizați ne-am ridicat bagajele, am luat mașina închiriată și am plecat spre oraș aflat la 15 kilometri de aeroport. Drumurile din Madeira sunt extraordinar de bune – am mers spre Funchal pe o autostradă impecabilă construită pe un teren foarte accidentat cu zeci de tunele și viaducte. Condusul pe insulă e o adevărată plăcere, iar peisajele wow sunt la tot pasul.

Era încă devreme să ne cazăm așa că am făcut o oprire în centrul Funchal.  N-am prins o vreme grozavă prin Anglia așa că de-abia așteptam să găsim soarele din Madeira – iar vremea găsită a fost perfectă – soare (cu ceva nori), briza oceanului și o temperatură ideală – cam 25 de grade la amiază. Ne-am așezat la o terasă din orașul vechi, unde am servit o masă delicioasă – cu pește și caracatiță, salate și suc de fructul pasiunii. De acolo pot spune că am trecut cu adevărat pe modul „vacanță”. După amiază am mers la cazare – am stat într-un apartament mare la vest de Funchal, cu 3 dormitoare și un living mare, 2 băi, bucătărie utilată și o terasă cu vedere frumoasă. Am plătit și foarte puțin acolo – 80 de euro pe noapte. După ce ne-am împrospătat după drum și ne-am relaxat puțin am plecat după amiaza cu mașina la plimbare pe insulă. Despre locurile minunate care le-am descoperit în Madeira o să continui în partea următoare.

 

Am aterizat seara la Londra

 

Ne-am cazat la un hotel în apropiere de aeroport

 

Sosind cu trenul la gara London Bridge

 

The Shard, cea mai înaltă clădire din UK

 

Pe London Bridge. 2 săptămâni mai târziu aici avea să aibă loc un atentat

 

Pe malul Tamisei

 

Hay’s Galleria

 

Tower Bridge

 

Traversând pe pod

 

Vedere peste Tamisa

 

Tower of London

 

Intrarea la turn

 

Am fost întâmpinați de beefeaters

 

Mici spectacole istorice au loc la ore fixe

 

Cea mai mare atracție – muzeul care adăpostește bijuteriile coroanei

 

White tower

 

Din turnul alb – muzeul armurilor

 

Tower Green

 

Pe zidurile de apărare

 

O amintire cu Beefeaters

 

Magazinul de suveniruri

 

Am revenit pe malul Tamisei

 

All Hallows-by-the-Tower, una dintre cele mai vechi biserici din Londra

 

Am luat un double decker spre teatru

 

Cu autobuzul prin districtul financiar

 

St. Paul’s Cathedral

 

Palatul Somerset

 

Am ajuns la teatru, gata de musical

 

Novello Theatre găzduiește spectacolul Mamma Mia

 

Sala de la Novello. A fost un super show

 

De prin theatre district. Unul din cele mai căutate spectacole este Lion King

 

Altul – Kinky Botts

 

La plimbare pe Strand

 

De la Charing Cross am luat trenul înapoi spre Gatwick

 

Cina la hotel

 

Dimineața la aeroportul Gatwick

 

Am zburat cu Easy Jet

 

Decolarea peste Gatwick

 

4 ore mai târziu – aterizarea la Funchal

 

Am sosit în Madeira!

 

Am luat mașina și am plecat spre Funchal. Drumurile arată excelent

 

Era devreme de check-in așa că am mai oprit în oraș

 

Taxiurile prin Madeira

 

Centrul vechi din Funchal, o frumusețe

 

Curtea unei vile luxoase

 

Terasele din centrul Funchal

 

Exact ce-mi trebuia: O bere și caracatiță la grătar

 

Am mers și la cumpărături să facem provizii

 

Iar apoi am ajuns la cazare. Am stat într-un apartament mare cu 4 camere

 

Vederea de pe balcon