Am mai povestit despre cât de plăcute sunt vacanțele la căldură iarna și despre locurile mai apropiate sau îndepărtate unde se poate ajunge pentru a prinde o vreme numai bună de plajă. Locuri ideale de vacanță iarna pot fi Egipt sau Emiratele Arabe ceva mai aproape de noi, Thailanda, Sri Lanka, Vietnam sau Maldive în Asia sau chiar mai departe în Caraibe, Pacific, sudul Africii sau America de Sud. Toate acestea sunt locuri ideale de vizitat iarna. Ele pot părea prea exotice pentru mulți dintre noi. Pentru cei care caută un loc călduț iarna ceva mai apropiat și mai european există câteva variante, iar probabil cea mai bună sunt Insulele Canare.

Insulele Canare aparțin de Spania și se află în estul Atlanticului undeva în dreptul coastei marocane de sud. Principalele insule care alcătuiesc arhipelagul sunt în ordinea mărimii: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera și El Hierro. Pe lângă cele șapte insule principale mai exista multe alte insulițe. Canarele beneficiază de o vreme plăcută tot anul – vara temperaturile nu prea trec de 30 de grade, iar iarna nu coboară des sub 20 – find astfel una din cele mai atractive destinații europene pentru vacanțe la plajă. Cele mai importante atracții din insule sunt parcul național Teide din Tenerife, care adăpostește cel mai înalt vârf al Spaniei – vulcanul Teide, 3718 m – și dunele Maspalomas din Gran Canaria, dar toate insulele au multe stațiuni la mare amenajate și reușesc să atragă multe milioane de turiști anual.

Harta insulelor Canare:

Map_of_the_Canary_Islands.svg

Deși ne doream de mult timp, nu am reușit să ajungem în Canare decât la finalul anului trecut, petrecând 6 zile pe insule în preajma mini-vacanței de 1 decembrie. Am decis să vizităm cele două insule mai cunoscute – am petrecut 2 zile pe Gran Canaria și apoi 4 în Tenerife.

Nu există zboruri direct din Tenerife, distanța fiind destul de mare – e vorba de peste 5 ore de zbor. Există unele chartere vara dar dacă nu mă înșel și ele fac o oprire în Spania continentală. Cea mai bună variantă pe care am găsit-o noi a fost un zbor cu Tarom la Madrid. De acolo am luat un zbor Iberia Express spre Gran Canaria cu întoarcere la Madrid din Tenerife. Am prins biletele Tarom la promoția cu 99 de euro dus-întors, iar cele două zboruri Iberia au costat similar cam 100 de euro. Între cele 2 insule ne puteam deplasa atât cu feribotul cât și cu avionul dar am, preferat zborul cu compania locală Binter Canarias pe care am dat doar 35 de euro. Așadar un preț total excelent zic eu pentru a vizita cele 2 insule cu doar 240 de euro pe transport din București.

Am plecat de la frig din București într-o duminică dimineața. Nici la Madrid nu era mult mai cald dar măcar era senin. Aeroportul Barajas din Madrid e unul uriaș. Avioanele Tarom aterizează pe terminalul 4S, cel mai nou dar și cel mai depărtat dintre toate. Pentru un transfer către terminalul 2 a trebuit să coborâm mai multe etaje cu liftul, să luăm trenul intern care face cam 10 minute și apoi din nou multe lifturi și mult de mers. Zborurile noastre erau luate separat deci a fost nevoie să luăm bagajele de cală și să le ducem la check-in la zborul următor. Am avut aproape 3 ore între zboruri iar timpul de-abia ne-a ajuns cât să mai ieșim la aer vreo 10 minute. Aproape la limită ne-am îmbarcat în zborul spre Gran Canaria.

Am zburat două ore și ceva cu Iberia Express, divizia low cost a companiei naționale Iberia. Prin Europa a devenit o modă pentru marile companii să își creeze divizii low cost care se ocupă exclusiv de zborurile domestice și de scurtă distanță. Air France are Transavia, KLM are City Hopper, LOT are Eurolot iar Iberia are Iberia Express. Toate aceste companii nu au bagajul inclus în preț, nu oferă mese la bord dar au și unele avantaje similare companiilor mamă – permit conexiunile cu alte zboruri și scaunele au spațiu normal pentru picioare. Zborul a fost ok, nimic special de remarcat, nici de bine, nici de rău.

Am aterizat pe Gran Canaria pe o vreme înnorată. Printre nori am reușit să văd din avionul vulcanul Teide. Dar în Tenerife aveam să ajungem mai târziu. Mai întâi urma să mergem la Las Palmas. Aeroportul Gran Canaria se află pe coasta de est a insulei la jumătatea distanței între cele mai importante două localități de pe insulă – capitala Las Palmas la nord și stațiunea Maspalomas la sud-vest – exact cele două locuri pe care aveam să le vizităm, prima noapte stăteam în Las Palmas, iar a două aproape de Maspalomas. De la aeroport la hotel am luat autocarul. De altfel, insula Gran Canaria are un sistem de transport public excelent, ideal pentru turiști. După mai puțin de o oră eram deja cazați la hotelul nostru din Las Palmas.

Las Palmas este cel mai mare oraș din insulele Canare având peste 300.000 de locuitori. Este un oraș modern care îmbină partea urbană și industrială cu plajele și zonele turistice. Noi am stat la Hotel Cristina, un hotel de 5 stele cu o locație excepțională, la 20 de metri de plajă și la câteva sute de metri de centrul vechi din Las Palmas. E un hotel bun, nu excepțional, dar un mare plus pentru noi a fost vederea panoramică de la balconul de la etajul 10. De acolo se vedea portul și tot centrul vechi. După o masă bună (peste proaspăt la grătar și sangria) seara pe faleză ne-am retras la somn, avusesem o zi lungă.

Dimineața m-am trezit foarte devreme, pe la ora 6. Insulele Canare sunt pe fusul orar GMT, adică două ore diferență față de România. După micul dejun am plecat la plimbare pe faleza orașului. Promenada de pe malul oceanului e impresionantă. Clădiri moderne, zeci de terase și restaurante, curățenie impecabilă iar alături este plaja lungă de 4 kilometri – Playa de las Canteras, votată cea mai bună plajă urbană din Europa. Erau cam 25 de grade afară, soare superb iar faleza era plină de oameni ieșiți la plimbare. Era destul de multă lume și pe plajă. Am mers câțiva kilometri buni pe malul mării. Ne era dor de soare și căldură. La întoarcere ne-am plimbat direct pe plajă. Se făcuse destul de cald și plaja era plină. Apa nu era foarte caldă dar tot se găseau mai mulți curajoși la baie în ocean. Am mai mers apoi prin parcul Santa Catalina, un parc plin de flori în inima orașului iar apoi am mers la hotel să ne de-cazăm. După amiază am mers la autogară de unde am luat autocarul spre Maspalomas. Drumul a fost exclusiv pe autostradă (de altfel Canarele au o infrastructură impresionantă inclusiv autostrăzi cu 4 benzi pe sens) iar noi am ajuns repede în mai puțin de o oră la noul hotel din partea opusă a insulei.

Harta insulei Gran Canaria(luată de la Cicar.com):

gran-canaria

 

Hotelul la care am stat noi se numește Playa Del Ingles și este cel mai vechi din stațiunea cu același nume, destinația preferată de turiști în Gran Canaria unde se află mai multe sute de hoteluri. Playa Del Ingles este la doi pași de dunele Maspalomas, marea atracție a insulei, motiv pentru care am și ales locația. Mai mult, autocarul ne-a lăsat fix în fața hotelului. Nu am stat decât o noapte acolo, pentru că venisem doar pentru dune. Când am ieșit din hotel și am văzut plaja deja am regretat că stăteam așa puțin. O plajă lată de câteva sute de metri și lungă vreo 5 kilometri, soare, apă caldă, zone amenajate, zone mai liniștite… Era ceva superb.

Am mers vreo doi kilometri prin apă pe malul oceanului de la Playa Del Ingles. Unde se termină stațiunea încep plajele de nudiști. Gran Canaria este o importantă destinație și pentru nudiști, având foarte multe plaje rezervate lor. Din păcate, ca să ajungem la Maspalomas trebuia să trecem pe acolo. Peste tot, oameni goi, marea majoritate la vârsta a treia care nu se sfiesc să ascundă nimic. Am mers mai departe, nemaiștiind pe unde să ne uităm ca să nu vedem imagini prea traumatizante – sau cum se zice la TV, imagini ce vă pot afecta emoțional 🙂

Într-un final, am reușit să ajungem la dune. Acolo am intrat parcă în altă lume. Dunele Maspalomas sunt o adevărată minune a naturii, formate de vânt cu nisip adus tocmai din vestul Africii. Locul a fost declarat rezervație naturală încă din secolul 19. Dunele de la malul Atlanticului ocupă o suprafață de peste 400 de hectare. Peisajele sunt fabuloase. După ce am mers puțin și am lăsat marea în spate am avut un moment senzația că suntem în Sahara. Dune de nisip cât vezi cu ochii în toate direcțiile. Am mers vreo două ore printre dune. Ne-am cățărat, am coborât și am făcut o grămadă de poze. Locul are ceva cu adevărat special, nu știu să explic mai mult, dar puteți urmări imaginile de mai jos.

După plimbarea prin „Sahara” am revenit pe malul mării de unde am mers până la capătul opus al plajei (încă câțiva kilometri) spre farul Maspalomas. La finalul drumului am ajuns la resortul Palm Beach, unde umbra palmierilor a fost ceva minunat după ore de mers prin soare prin nisipul încins. De acolo am luat un autobuz spre hotelul nostru de unde am văzut apusul pe mare. Ziua s-a încheiat frumos cu o cină la un restaurant mexican însoțită de muzică cu mariachi.

Dimineața după micul dejun am plecat cu autocarul spre aeroport. Urma cel mai scurt zbor pe care l-am făcut vreodată. 20 de minute cu avionul până în Tenerife…

 

 

Aeroportul Barajas din Madrid

DSC02223

 

Aterizarea în Las Palmas. Se vede vulcanul Teide în depărtare

DSC02237

 

Vreme cam înnorată la sosire

DSC02246

 

Plaja din Las Palmas

DSC02266

 

Hotelul nostru, chiar pe faleză

DSC02307

 

Vederea din cameră

DSC02283

 

N-aveam somn dimineața. Am văzut răsăritul de pe balcon

DSC02295

 

Vederea din fața hotelului

DSC02304

 

Playa de las Canteras

DSC02327

 

De pe plajă

DSC02425

 

Panou informativ

DSC02428

 

Promenada din Las Palmas

DSC02398

 

Vederi în depărtare

DSC02342

 

Case de la malul mării

DSC02399

 

Parcul Santa Catalina

DSC02432

 

Muzeul științei

DSC02440

 

La hotel, gata de plecare

DSC02438

 

Spre autogară; centrul comercial El Muelle în depărtare

DSC02445

 

Autobuzul de Maspalomas

DSC02451

 

Autostrada din Gran Canaria

DSC02461

 

Hotelul Playa Del Ingles

DSC02729

 

Gata de plajă

DSC02489

 

Playa Del Ingles

DSC02493

 

De pe plajă

DSC02511

 

Aici marea era caldă

DSC02498

 

Zona nudistă

DSC02525

 

Cea mai întinsă plajă pe care am văzut-o

DSC02530

 

Spre dune

DSC02536

 

Dunele Maspalomas

DSC02556

 

Să fie Sahara sau o insulă tropicală

DSC02601

 

Urcând pe dune

DSC02592

 

Fără comentarii…

DSC02604

DSC02609

DSC02619

DSC02631

DSC02649

DSC02641

 

Maspalomas are ceva special

DSC02672

 

Înapoi la ocean

DSC02701

 

Se lăsa seara

DSC02696

 

Mergeam deja de vreo trei ore

DSC02706

 

La capătul opus al plajei, hotelul Palm Beach

DSC02711

 

E grozavă umbra de palmieri după ore de mers prin deșert

DSC02725

 

Cina bine-meritată după drumul lung

DSC02728

 

Înapoi la aeroportul Gran Canaria a doua zi

DSC02744

 

Spre Tenerife

DSC02747