La doi pași de casă – Veliko Târnovo

 

La doar 180 de kilometri de București se află probabil cel mai pitoresc oraș al Bulgariei – Veliko Târnovo. Este o destinație foarte bună de weekend – din capitală drumul se poate face în mai puțin de 3 ore cu tot cu vamă și dacă punem la socoteală traficul de pe DN1 se poate ajunge mai repede în Veliko decât pe Valea Prahovei la noi. Cred că avem locuri mai frumoase de văzut în România, însă cu tot patriotismul trebuie să recunosc că raportul preț-calitate pentru cazări, restaurante și alte servicii este de departe în favoarea bulgarilor. Prima dată am ajuns aici pentru un weekend prin 2009. Ne-am simțit foarte bine în Veliko și de atunci am revenit de mai multe ori.

Așezarea este una dintre cele mai vechi din Bulgaria și din Europa, cu o istorie de peste cinci mii de ani – pe dealul Trapzitsa cu fost găsite urme ale unei așezări datând din mileniul 3 i.e.n.. Turnovo (Târnova) a cunoscut cea mai mare importanță între 1185 și 1393 când a fost capitala celui de-al doilea imperiu bulgar, cunoscut și ca regatul vlaho-bulgar. Totul a început în 1185 când bulgarii și valahii au declanșat o răscoala împotriva Bizanțului conduși de frații Ivan Asen și Petru după ce împăratul hotărâse să mărească taxele. După mai multe războaie aceștia au reușit să elibereze mare parte din Moesia începând astfel domnia dinastiei Asen (Asaneștilor în româna). După victorie au construit biserica Sfântului Dumitru în Turnovo și cetatea Tsarevets unde urma să stabilească capitala noului regat înființat. Cel mai cunoscut dintre regii Asen a fost regele Caloyan (cunoscut în romana – Ioniță Caloianul) care a extins imperiul de la gurile Nistrului până în nordul Greciei și de la Marea Adriatica până la Marea Neagra. Teritoriul includea așadar Muntenia (Valahia) și o bună parte din Moldova.

După două secole de glorie în care era recunoscut ca unul din cele mai mari orașe din Europa de Est, importanța Târnovei s-a diminuat după ce la finalul secolului 14 regiunea a fost cucerită de otomani. În 1877 Turnovo a fost eliberat de ruși redevenind capitala statului bulgar, pentru scurt timp însă, deoarece doi ani mai târziu capitala s-a mutat la Sofia. Chiar și asa Turnovo a fost locul unde s-a declarat independența țării și unde s-a proclamat noua constituție. În 1965, numele orașului a devenit Veliko Turnovo în recunoașterea istoriei sale (“veliko” înseamnă mărețul).

Astăzi Veliko Turnovo are o populație de 200.000 de locuitori și este una din destinațiile turistice preferate ale țării în special pentru orașul vechi și pentru clădirile medievale pe care le adăpostește. Peisajul în Veliko este unul atipic. Raul Yantra întâlnește aici dealuri mai înalte săpând adânc aproape o buclă pe crestele acestora. Încadrate de văi abrupte se află dealurile orașului antic – Trapezitsa  și cetatea medievala – Tsarevets. Cadrul natural a fost și motivul pentru dezvoltarea orașului ce avea o poziție strategica apărat de vai abrupte și ape adânci din toate direcțiile. Sub cele două dealuri s-a dezvoltat orașul istoric Turnovo cu case construite în trepte, înghesuite pe pante. Acestea nu au fost deloc distruse în perioada comunistă, blocurile tipice perioadei fiind construite în zona de sud a orașului.

Să încerc să ofer totuși câteva informații utile despre o vizită la Veliko.

Cum ajungeți?

Exista câteva autocare din București care merg la Veliko în special în weekend și un tren care nu oprește chiar în oraș și face 5 ore. De departe cel mai ușor se ajunge aici cu mașina, drumul durând 2 ore și jumătate plus câteva minute, după noroc, la vama. Din București mergeți spre Giurgiu, faceți stânga spre vamă, treceți Dunărea pe podul prieteniei, traversați Ruse pe centura și de acolo o țineți drept până ajungeți la Veliko Turnovo. Nu că ar fi vreo dificultate să ajungeți acolo, dar în general ca să vă orientați în Bulgaria nu vă strica să știți alfabetul chirilic pentru a citi semne sau nume de localități. În ultimii ani însă, lucrurile s-au schimbat și toate zonele turistice sunt destul de bine marcate. În plus, să nu vă mirați dacă vedeți o grămadă de semne și reclame pe drum în romana, că doar noi suntem principalii clienți în turism. Despre drumuri pot să spun ca nu excelează prin marcaje numeroase sau asfalt impecabil, dar sunt foarte bune și practice – sunt drepte și abia dacă trec prin localități și în plus nu sunt aglomerate. Se poate merge foarte repede în Bulgaria (mă refer că o permit drumurile, nu neapărat legea) și o să vedeți destul de des mașini de România mergând cu mult peste 100 km/h pe drumul Ruse – Veliko. Bulgarii în general conduc mai încet. Pentru vitezomani, trebuie să știți că veți da sigur de politie pe drum, mașinile stând de obicei pe centura din Ruse și la panta lungă de lângă Byala.  Ca și costuri pentru drum, se plătește vinieta pe o săptămâna (10 leva sau 5 euro), taxa de pod la noi la dus (3 euro) și la ei la întoarcere (2 euro) iar benzina e mult mai ieftină la ei.

Ce să faceți?

Cetatea Tsarevets nu trebuie ratată. E o cetate uriașă unde puteți să vă plimbați printre ziduri și turnuri, să vizitați ruinele palatului sau biserica și să admirați priveliștile superbe din jur. La cetate se organizează în unele seri (de obicei în weekend) spectacole impresionante de sunet și lumina. Pe dealul Trapezitsa se află mai multe ruine ale așezărilor antice și la fel de aici se vede foarte frumos orașul și râul Yantra. În rest, Veliko are un farmec aparte cu case construite în pantă și străduțe abrupte. Centrul vechi se poate vizita foarte ușor la pas. Sunt mai multe magazine de suveniruri și antichități iar pentru cumpărături (de la supermarket) puteți merge în orașul nou. La 5 kilometri distanță se află satul Arbanasi aflat în patrimoniul UNESCO pentru casele fortificate bine păstrate. Satul e un loc pitoresc care merită o vizită de câteva ore.

Unde să stați?

Oferta de hoteluri din oraș este foarte mare. Preturile variază intre 20 și 60 de euro de camera pe noapte. Yantra Grand Hotel este cel mai luxos din oraș având și un centru spa și priveliști frumoase. Un alt hotel excelent este Meridian Hotel Boliarski. Ambele au 4 stele. Am stat la mai multe locuri și pot face câteva recomandări, dar cam toate hotelurile au standarde bune. Am stat o data la Interhotel Veliko Turnovo (4 stele), vechiul hotel comunist al orașului, dezolant la exterior dar frumos renovat în interior. Aici am plătit 40 de euro pe noapte pentru un apartament confortabil cu demipensiune inclusă. Altă dată am stat la Hotel Silvestar (3 stele), un mic hotel aflat în centru unde am plătit 30 de euro pe noapte cu mic dejun și parcare incluse. Am mai stat și la Hotel Studio (3 stele), la doi pași de Tsarevets, un hotel dotat cu o terasă superbă la ultimul etaj de unde se vede cel mai bine cetatea.

Unde să mâncați?

Eu am un restaurant preferat în Veliko unde revin mereu cu placere. Este cel mai cautat atât de turiști cât și de localnici. E vorba de restaurantul Shtastlivetsa din centrul orașului. Aici se poate sta vara la terasă sau iarna în crama de la subsol admirând o priveliște superbă chiar deasupra râului Yantra. Mâncarea este excepțională, porțiile sunt mari și preturile destul de mici. Cu 15 leva (8 euro) se poate manca pe săturate. Alte restaurante bune sunt Shtastlivetsa 2 (aceeași firmă), Ego și hanul Hadji Nikola. Alternativ sunt o grămadă de restaurante tradiționale în satul Arbanași. Trebuie să știți că porțiile sunt mari peste tot și de obicei o porție include un meniu complet. Nu e ca la noi unde mai trebuie să comanzi salată, garnitură, pâine, ardei și altele. Dacă ceri o friptură în mod normal le vei primi pe toate în prețul inclus. Încercați tigăile la cuptor, banitsa, salata shopska sau supa rece tarator.

Mai departe vă las cu câteva imagini din oraș. Oricând vă plictisiți de mersul în coloana pe DN1 sau vreți să plătiți mai puțin pe servicii mai bune puteți petrece un weekend foarte plăcut la Veliko Tarnovo.

 

 

Podul Giurgiu-Ruse

DSC03823

 

Drumurile în Bulgaria sunt drepte și întinse

DSC08168

 

Tunelul care trece pe sub Veliko

DSC04061

 

Hotelul Interhotel Veliko Tarnovo

DSC08124

 

Camera de hotel

DSC07966

DSC07967

 

Panorama orașului

DSC08125

 

Râul Yantra

DSC08126

 

Bulevardul principal

DSC07973

DSC07990

 

Străduțe abrupte

DSC03853

 

Cetatea Tsarevets

DSC07985

 

Imagini și priveliști din Tsarevets

DSC08013

DSC08018

DSC08026

DSC08029

DSC08049

DSC08071

DSC08073

DSC08104

DSC08068

DSC08078

DSC07978

 

Catedrala orașului

DSC08122

 

Monumentul Aseneștilor

DSC03886

 

Satul Arbanasi

DSC03930

 

Cu multe restaurante tradiționale

DSC08136

 

Mănăstirea din sat

DSC03920

 

Terasa Izvora din Arbanasi

DSC08139

 

Restaurantul Shtastlivetsa 

DSC04080

 

Platou “mic”

DSC07993

 

Pui cu cartofi prăjiți

DSC03844

 

Salata Shopska

DSC03843

 

Restaurantul Shtastlivetsa 2

DSC03900

 

La final un desert

DSC03903

 

5 thoughts on “La doi pași de casă – Veliko Târnovo”

  1. La Shtastlivetsa se plateste doar cu leva sau primesc si lei / euro? Sau se poate plati si cu cardul?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.