De mai mult timp mi-am dorit să ajung în Suedia, una din puținele țări europene pe care nu le-am vizitat. Principalul motiv pentru care nu am făcut-o a fost lipsa zborurilor directe. Spre începutul anului însă, Wizz Air a anunțat deschiderea zborului din București către Malmö, moment pe care îl așteptam de ceva timp. Am luat bilete destul de puțin după lansarea zborului așa că am prins și un preț excelent într-un weekend din luna iulie, o perioadă perfectă pentru a vizita zona.

Urma să petrec o zi la Malmö pentru ca apoi să vizitez Copenhaga, frumoasa capitală a Danemarcei aflată la mai puțin de o oră distanță cu trenul.

Într-o seara de iulie am plecat de la canicula de la noi către Malmö. Temperatura din Suedia era mai redusă ca acasă și foarte plăcută. Am prins mult soare. Ba mai mult, fiind în nordul Europei era soare până târziu. Am ajuns pe la 9 seara pe lumina, întuneric lăsându-se abia spre 11 noaptea.

Trebuie știut că Malmö a fost fondat în secolul 13 de danezi și timp de mai multe secole a fost al doilea oraș ca importanță al Danemarcei după Copenhaga. Malmö a fost primul oraș scandinav care a adoptat religia luterană în timpul reformării protestante. Mai târziu, în secolul 17 regiunea Scandia din care Malmö face parte a fost anexată la regatul Suediei. Danemarca, aliată cu Norvegia a purtat mai multe războaie împotriva Suediei, Malmö fiind asediat de mai multe ori de-a lungul istoriei.

Malmö și Copenhaga sunt despărțite de strâmtoarea Oresund (în daneza „ore” înseamnă plajă pietroasă, iar „sund” strâmtoare). Aceasta separă Danemarca de Suedia și în punctul cel mai îngust marea are doar 4 kilometri. Cele două orașe au păstrat o strânsă legătură comercială pe mare până când recent în anul 2000 a fost inaugurat podul Oresund care le leagă atât rutier cât și feroviar. Oresund leagă Scandinavia de restul Europei având o lungime de peste 7 kilometri jumătate fiind un pod înalt suspendat iar cealaltă secțiune tunel construit pe sub mare.

Aeroportul Malmö se află la vreo 30 de kilometri este de oraș într-o mică localitate, pe nume Sturup. De la aeroport există autocare ce merg spre oraș cu ore de plecare sincronizate cu aterizările zborurilor, care sunt doar câteva pe zi. Este un aeroport mic, dar modern și bine organizat. Un bilet cu autocarul dus costă aproximativ 100 de coroane suedeze (adică aproape 50 de lei, cursul fiind aproximativ 2 la 1).

Aveam o rezervare la hotelul Scandic St. Jorgen situat în centrul orașului. Scandic este cea mai mare rețea de hoteluri din Scandinavia având mai ales hoteluri de 3 și 4 stele. În Suedia și în zonă, prețurile de cazare sunt mari. Eu am rezervat o cameră la ofertă cu 600 de coroane pe noapte, dar în general preturile sunt mai mari de atât. Hotelul este unul foarte confortabil și are o locație bună. De notat, micul dejun a fost excepțional cu un bufet imens și opțiuni variate, un standard pentru rețeaua Scandic.

Dimineața am plecat la plimbare prin oraș. Malmö e un oraș relativ mic și se poate parcurge ușor la pas. Am mers mai întâi către piața principală a orașului, piața Gustaf Adolf. Aceasta este denumită după un important rege al Suediei și în mijlocul pieței se află statuia acestuia. În jur se afla mai multe clădiri impozante, mai ales primăria orașului dar și principala catedrală, Sankt Petri construita în stil gotic. Catedralele luterane impresionează prin simplitate. Marea majoritate nu au ornamente în interior și nici fresce, au doar pereții albii, bănci din lemn și geamuri luminoase. Sankt Petri a avut inițial pereții vopsiți și ornamentați fiind mai târziu acoperiți în stilul specific reformei religioase. În capela catedralei însă se pot vedea aceste vechi picturi încă păstrate de la construcția originală din secolul 14. Malmö mai are alte două piețe importante pe lângă Gustaf Adolf – piața mare (Stortorget) și… piața mică (Lilla Torg). Aceasta din urmă este locul preferat al localnicilor pentru a ieși seara fiind plină de terase și restaurante.

Malmö este unul dintre cele mai ordonate și curate orașe care le-am văzut vreodată. Totul e impecabil. De la curățenia pe străzi la iarba tăiată perfect în parcuri până la aspectul clădirilor – nu am găsit niciun cusur. În plus, locuitorii țin să înfrumusețeze aspectul cât mai mult, fiecare casă fiind împodobită cu flori și plante ornamentale.

Dincolo de centrul vechi se afla castelul Malmö în mijlocul unui parc, înconjurată de canale și ziduri de apărare. Castelul Malmöhus nu este foarte spectaculos, însă merită vizitat muzeul orașului amenajat în interior. Nu departe se află Muzeul Feroviar și piața de pește de unde puteți cumpăra pește proaspăt prins de la localnici.

Malmö are și o zonă foarte modernă, dominată de Turning Torso, cea mai înaltă clădire a Scandinaviei. Am mers mai departe către turn, însă mai întâi am făcut un popas la frumosul parc amenajat pe malul mării. Aici pare a fi locul preferat al localnicilor pentru o plimbare prin parc. O uriașă pajiște cu cărări de nisip a fost amenajată pe malul apei. Am văzut multi localnici la plimbare cu bicicleta sau cu câinele sau chiar la o baie în mare. E un loc perfect pentru relaxare.

Ultima oprire a fost chiar Turning Torso. Turnul construit în 2005 este la aproape 200 de metri înălțime cea mai înaltă structură din țările nordice și probabil cea mai spectaculoasa. Arhitectura modernă e dusă la extrem iar clădirea este înclinată și dă impresia că se răsucește. Turnul este proprietate privată și nu poate fi vizitat de turiști (se poate face o rezervare în avans totuși pentru doritori). Nu am văzut interiorul, însă exteriorul este fabulos, foarte fotogenic și clădirea pare că arată altfel din fiecare unghi.

Aceasta a fost ultima oprire la Malmö. Am plecat spre gara centrală pentru a lua trenul de Copenhaga. Trenul face mai puțin de o oră traversând pe podul Oresund. Un bilet costa 140 de coroane și include transport gratuit în Malmö și Copenhaga în ziua călătoriei (poate fi folosit ca un day pass pentru ambele orașe). Am admirat din trenul confortabil peisajul de pe pod și nu după mult timp am ajuns la Copenhaga. Despre capitala Danemarcei ar fi multe de spus pentru că este probabil unul din cele mai frumoase orașe ale Europei, iar continuarea articolului îi va fi dedicată.

Despre Malmö pot să vă zic că merită o oprire. Nu știu dacă poate fi vizitat ca destinație principală, însă cu siguranță dacă mergeți la Copenhaga, merită să rezervați câteva ore sau o zi pentru orașul de pe cealaltă parte a podului. Din București este acum foarte ușor și convenabil de ajuns aici, de unde eventual puteți vedea alte zone ale Suediei. Cu atât mai mult că între timp au apărut noi zboruri directe, Tarom zboară deja la Stockholm Arlanda iar Wizz Air va deschide o nouă rută către Stockholm Skavsta făcând Suedia să fie mult mai aproape de noi.

 

 Malmö airport

DSC07546

 

Autocarul de la aeroport

DSC06943

 

Hotelul Scandic St. Jorgen

DSC06953

 

Un mic dejun complet

DSC06966

 

Primăria Malmö

DSC06971

 

Piața centrală

DSC06987

 

Biserica Sankt Petri

DSC06974

 

Interiorul minimalist

DSC06982

 

Capela cu fresce rămase dinainte de conversia luterană

DSC06984

 

Piața mică – Lilla Torg

DSC06992

 

Case frumos împodobite

DSC06996

 

Parcul central, totul e impecabil

DSC06999

 

O mică biserică din parc

DSC07082

 

Castelul Malmö

DSC07006

 

Intrarea la castel

DSC07010

 

Muzeul orașului se află în castel

DSC07013

 

Nu departe, muzeul feroviar

DSC07019

 

Piața de pește

DSC07078

 

Se pot face plimbări cu barca pe canalele orașului

DSC07080

 

Parcul de la malul mării, în depărtare se vede podul Oresund

DSC07032

 

Un loc de relaxare preferat de localnici

DSC07027

 

Marea nu era tocmai caldă

DSC07040

 

Însă asta nu-i oprește pe localnici

DSC07042

DSC07041

 

Feribotul de Danemarca

DSC07043

 

O poză cu priveliștea, în spate e Turning Torso

DSC07049

 

Către care ne îndreptăm

DSC07055

 

Din zona rezidențială modernă

DSC07065

 

Turnul din mai multe unghiuri

DSC07068 

DSC07070 

DSC07074

 

O ultimă oprire în orașul vechi

DSC07091

 

Gara Malmo

DSC07094

 

Pe Oresund peste mare către Copenhaga

DSC07539

 

Dincolo de Oresund, am ajuns rapid în Danemarca

DSC07102