Salzburg este unul dintre cele mai vizitate orașe ale Austriei, renumit pentru istoria sa bogată în cadrul Imperiul Habsburgic. S-a dezvoltat ca centru al comerțului cu sare în Europa Centrală pentru a deveni mai târziu capitala muzicii fiind locul unde au trăit și creat mai mulți mari compozitori printre care și Mozart. Centrul vechi în stil baroc este unul din cele mai bine păstrate din lume, iar castelul de pe deal reprezintă un adevărat simbol turistic al Austriei.
Salzburg a devenit o uriașă atracție turistică după jumătatea secolului trecut datorită filmului Sunetul Muzicii care prezintă povestea familiei Von Trapp în imagini filmate integral în oraș și zonele din jur. Am descoperit în plimbarea care am făcut-o multe dintre locurile unde s-a filmat Sunetul Muzicii dar și alte locuri deosebite ale Austriei.
După o noapte de cazare petrecută la vest de Viena aproape de orășelul Melk am plecat la drum. Am trecut puțin pe la Melk Abbey – cea mai mare mănăstire a Austriei și unul din cele mai mari complex în stil baroc ale lumii. Ca un fel de introducere la ce aveam să vedem mai departe, din mănăstire răsuna muzica de cor a măicuțelor. Mai departe am intrat pe autostradă în direcția Salzburg. Aveam vreo 200 de kilometri de mers în total. Am prins și ceva furtună pe drum dar când am început să ne apropiem norii negrii aveam să dispară.
Am oprit mai întâi la Mondsee, o stațiune cochetă pe malul lacului cu același nume. Am vizitat acolo centrul orașului, castelul care este azi un hotel de lux dar și catedrala din localitate. Mondsee Abbey este o catedrală impunătoare cu un interior neobișnuit – vopsit în roz. Catedrala a fost locul unde s-a filmat nunta căpitanului Von Trapp cu Maria.
De la Mondsee nu am revenit pe autostradă ci am continuat mai departe spre munți intrând în regiunea Salzkammergut. Numele înseamnă „Domeniul Autorității Sării” fiind în trecut deținut de autoritatea Imperiului Habsburgic pentru extragerea sării din munte. Sarea era atunci extrem de valoroasă fiind folosită pentru conservarea alimentelor. Cele mai vechi mine de sare din lume se află în regiune dar și unele din cele mai bogate sate care au prosperat de pe urma mineritului. Am făcut o oprire la St. Gilgen unul din cele mai pitorești sate din zonă aflat pe malul lacului Wolfgansee.
La St. Gilgen am avut o surpriză foarte plăcută. După ce am vizitat centrul satului și am mers pe malul lacului am intrat într-un cort mare amenajat în piața centrală. Acolo am nimerit fix la sărbătoarea localității – o petrecere tipic austriacă cu orchestră și cântece patriotice, bere și cârnați.
Am admirat acolo localnicii bătrâni veniți în straie naționale care la fiecare refren se ridicau și cântau cu pasiune versurile alături de corul orchestrei. Am mâncat bine, am participat la petrecere iar mai târziu am plecat din nou la drum – mai aveam vreo 50 de kilometri până la Salzburg.
După câteva ture de oraș în căutarea unui loc de parcare am scăpat într-un final de mașină și am plecat la pas prin Salzburg. Nu eram prima dată în oraș, însă data anterioară făcusem doar o scurtă oprire și nu văzusem mare lucru. Centrul vechi din oraș arată extraordinar de bine. Toate clădirile vechi arată impecabil iar atmosfera este cea a unui oraș boem turistic. Am făcut la pas cam tot centrul – am mers pe strada pietonală Getreidegasse, am văzut casa lui Mozart, am vizitat domul și am trecut prin marile piețe din oraș Residenzplatz și Kapitelplatz.
Mai departe am vizitat castelul Hohensalzburg, principala atracție din oraș. Pentru a ajunge la castel se urcă cu funicularul. Un bilet de intrare costă aproximativ 16 euro dar există mai multe reduceri disponibile sau bilete combinate. Hohensalzburg este unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa construit în secolul 11 fiind sediul prinților arhiepiscopi de Salzburg de-a lungul secolelor. La castel am vizitat apartamentele regale, muzeul marionetelor iar apoi am participat la turul cu ghid al turnurilor. Odată ce am ajuns în turnul mare al castelului și am ieșit afară, a ieșit soarele și ne-am putut bucura cu adevărat de frumoasele panorame peste oraș.
Am încheiat plimbarea prin centrul Salzburg cu o vizită la palatul Mirabell. Grădinile palatului sunt renumite oferind un decor floral foarte frumos fiind un loc preferat de relaxare și pentru localnici și pentru turiști. Grădinile Mirabell sunt un alt loc făcut cunoscut de film.
Sunetul Muzicii se bazează pe o poveste reală. Familia muzicală Von Trapp chiar a existat iar Maria a scris o carte despre povestea lor. Filmul se bazează pe carte dar sunt și multe diferențe față de realitate. Puteți citi mai multe despre povestea reală aici . Am pus mai jos un trailer mai recent unde se pot vedea o mulțime de locuri din Salzburg.
La marginea orașului am mai oprit la castelul Hellbrunn. Castelul a fost decorul de filmare pentru o mare parte din film. Acolo se află niște grădini deosebite pe malul lacului dar și faimosul foișor unde are loc scena cântecului „16 going on 17”. Domeniul de la Hellbrunn este uriaș și include un parc mare, mai multe lacuri și o grădină zoo.
Mai sunt alte câteva locuri faimoase din Sunetul Muzicii la Salzburg pe unde n-am mai oprit. Unul este castelul Leopoldskron transformat azi în hotel unde s-au filmat cele mai multe scene interioare, iar altul este Nonnberg Abbey, biserica unde s-a filmat scenele cu măicuțe.
Spre seară am plecat în direcția Werfen spre sud unde aveam rezervată cazarea. Am stat la o pensiune foarte frumoasă într-o clădire de epocă în inima satului. De la terasa noastră se vedea castelul Werfen dar și vârfurile impozante ale Alpilor. Seara am ieșit la cină la cel mai renumit local din oraș unde am fost serviți la masă de o româncă iar eu am încercat un șnițel austriac tradițional. Ziua următoare aveam să urcăm pe munte și să descoperim frumusețile din Werfen, dar despre asta voi scrie ceva mai târziu.
Dimineața la Melk, gata de drum
Melk Abbey
Centrul orășelului Melk
Pe autostradă spre Salzburg
O primă oprire la Mondsee
Catedrala din Mondsee
Locația nuntii din Sunetul Muzicii
Castelul din Mondsee
Următoarea oprire: St. Gilgen
Lacul Wolfgansee
La St. Gilgen am avut o surpriză foarte plăcută. Am nimerit la aniversarea satului
Localnicii în haine populare austriece cântă melodii patriotice
Părăsind St. Gilgen
Sosirea la Salzburg
Vederea Hohensalzburg
Podul cu lacăte
Străzile din centrul vechi
Getreidegasse
Fântâna la poalele muntelui
Clădirile din Salzburg-ul vechi
Residenzplatz
Domul
Interiorul bisericii
Kapitelplatz
Urcând cu funicularul spre castel
Zidurile castelului
Vedere spre oraș
Muzeul marionetelor
Intrarea la apartamentele regale
Curtea palatului
Galeriile din castel
Când am terminat turul a ieșit și soarele
La fix pentru a ne bucura de vederile minunate din turn
Palatul Mirabell văzut de sus
Scările de la ieșire din palat
Înapoi jos în oraș
Tarabe cu suveniruri
Râul Salzach
Grădinile Mirabell
Florile de la Mirabell
Ultima oprire la Salzburg: palatul Hellbrunn
La palat s-au filmat mai multe scene din film
Curtea castelului
Foișorul unde s-a filmat „16 going on 17”
Grădinile palatului
Spre seară am plecat către cazare
Am sosit la Werfen
La hotelul din Werfen… ce vedere de la terasă!
Munții acoperiți de nori
Seara la restaurant
Am mâncat tradițional la cină: snitzel
Castelul din Werfen la lăsarea nopții