Funchal este capitala și cel mai mare oraș din Madeira, locul unde trăiesc peste o sută de mii de oameni, adică mai mult de jumătate dintre locuitorii insulei. Orașul este amplasat într-un mare amfiteatru natural, orientat spre Atlanticul albastru, cu un fundal de munți dramatic. Situat în sudul uimitor al insulei Madeira, pe cea mai însorită coastă, între plantațiile de banane și grădinile minunate, unde florile înfloresc tot timpul anului în adăpostul munților verde, este un oraș de vacanță relaxat pe zi dar în același timp animat și cu o viață de noapte variată.

Funchal este locul unde sosesc și se cazează cei mai mulți turiști care sosesc în Madeira, fiind o bază bună pentru a explora insula și atracțiile ei, dar orașul are la rândul său multe de oferit vizitatorilor, fie că e vorba de străzile pitorești din centrul vechi, fie de drumurile în pantă dinspre Monte. Poate cea mai mare atracție din Funchal este Festivalul Florilor care are loc anual timp de două săptămâni în luna mai. Acesta a fost și motivul principal pentru care ne-am ales datele de călătorie în Madeira. Aveam să prindem cel mai important weekend din festival și apogeul acestui, anume parada de pe faleză care are loc în prima duminică din festival.

Apartamentul nostru era undeva în vestul orașului, dar nu suficient de aproape încât să mergem pe jos. Prima oară am văzut orașul sâmbăta, a doua zi după sosire. Am oprit în centru dimineața în apropiere de primărie. Acolo, în piața centrală a orașului, avea loc festivalul copiilor, adică mai multe concerte pe scena mare amplasată și decorarea zidului florilor. Wall of Flowers este o traditie din festival ce are loc sâmbăta la ora prânzului, când toți copii din Madeira vin în Praca do Municipio din Funchal cu flori pe care le așează pe un piedestal creând astfel un uriaș zid din flori. După ce am asistat la ceremonie, am mai dat o tură pe aleile pietonale din centrul vechi și pe la Mercado dos Lavoradores (piața alimentară veche) unde am admirat la treabă vânzătorii de fructe, flori sau pește proaspăt. Am trecut apoi pe la stadionul din Funchal pentru a lua bilete la meci iar restul zilei l-am petrecut în jurul insulei – iar de asta am povestit deja anterior.

După plimbarea pe insulă am revenit seara la Funchal pentru a merge la meci. S-a nimerit ca fix în weekendul când eram noi acolo să vină în Madeira echipa FC Porto într-un meci din penultima etapă a campionatului portughez pentru a înfrunta echipa locală Maritimo. Stadionul Maritimo este destul de mic (11.000) de locuri, dar e modern și cochet. Meciul la care am asistat noi fiind unul important s-a jucat aproape cu casa plină și a fost o idee bună să rezervăm bilete de dimineața. Atmosfera la meci a fost una relaxată (comparativ cu ce e la noi, dar în același timp animată). Scorul final a fost 1-1 după ce Porto a deschis scorul, iar localnicii au fost foarte bucuroși la final: din cauza rezultatului Porto a pierdut titlul (luat de Benfica) iar Maritimo și-a asigurat calificarea în cupele europene.

A doua zi – duminica – urma marele eveniment, parada florilor. Aceasta era abia pe la 4 și înainte am avut timp suficient să mergem la Monte, satul de lângă Funchal cocoțat pe dealuri. Monte este renumit pentru că de acolo pleacă săniile de lemn trase la vale de localnici în mare viteză. Am mers mai întâi la biserica din Monte, ce datează din secolul 18 – o frumoasă construcție decorată cu azuleos, unde se odihnește împăratul Carol al Austriei, cel care și-a trăit în localitate ultimii ani din exil. Chiar sub terasa panoramică a bisericii se află hotelul Belmonte care este locul de plecare al săniilor. Aici am avut o mare dezamăgire când am aflat că săniile nu circulă duminica. Îmi doream mult să merg cu sania, o mini aventură extremă, mă interesasem de toate detaliile, mai puțin de program. N-a fost să fie, poate data viitoare.

Monte mai are și alte atracții. De acolo pleacă cele două telecabine din Madeira – Teleferico de Funchal care face legătura cu centrul vechi de jos, într-un drum pitoresc de peste 20 de minute și Teleferico do Jardim Botanico, care leagă grădina aflată în apropiere. Mai sunt și alte grădini botanice tot acolo, printre care cele mai deosebite sunt grădinile tropicale Monte Palace. Din toate variantele am ales să luăm Teleferico spre Funchal, iar experiența a fost foarte tare; a meritat din plin plimbarea.

Am rămas apoi în centru la pregătirea paradei, dar era încă devreme. Deja apăruseră zeci de care alegorice iar fete de toate vârstele purtau rochii care mai de care mai colorate. În așteptarea paradei am mai dat o tură prin centru. Am mers pe bulevardul Arriaga, principalul loc de promenadă din Funchal pe sub pomii infloriți cu flori violet, am văzut casele decorate cu azuleos, am mers la catedrala Se și am mai trecut pe la câteva magazine de suveniruri.

La 4 fix a început parada și muzica. Defilarea are loc pe Avenida do Mar, bulevardul de pe malul Atlanticului, iar în zona centrală a sa erau amenajate mai multe tribune pentru spectatori. Biletele nu erau scumpe, dar se rezervă cu mai multe săptămâni înainte și nu am mai găsit nimic disponibil. Am stat astfel pe marginea paradei între mii de alți oameni veniți să o vadă. Carele alegorice aparțineau de instituții foarte diverse – începând cu Primăria din Funchal, universitatea Madeira și continuând cu oficiul de turism al Africii de Sud sau o scoală de samba din Brazilia. Fiecare are mesajul său, muzica și coregrafia proprie, dar tema centrală sunt florile – milioane de flori care decorează carele de paradă și costumele dansatorilor.  A durat în total vreo două ore. Căldura era foarte puternică și nu am stat chiar până la final, dar am reușit să vedem toate carele alegorice. E ceva unic de văzut. Am făcut o mulțime de poze, iar câteva din ele le puteți vedea mai jos să vă faceți o idee.

La finalul zilei am mers la cină la una dintre terasele din centrul vechi. Am gustat o ultimă masă delicioasă cu pește proaspăt, fructe de mare și suc de maracuja. Dimineața următoare ne-am făcut bagajele și am plecat spre aeroport pentru a ajunge acasă. Am avut un zbor lin, iar după o nouă escală pe Gatwick am sosit acasă. Pe mine m-a incantat Madeira și sunt foarte bucuros că am reușit să ajungem acolo. Este o insulă unde vremea este caldă tot anul, unde puteți vedea niște peisaje uluitoare, puteți mânca foarte bine și unde oamenii sunt veseli și prietenoși. Festivalul florilor a fost un bonus frumos, unde am putut vedea cum arată un carnaval pe insulă.

 

Spre centrul Funchal. Se vede și castelul

 

Piața centrală

 

„Zânele florilor” fac poze cu turiștii

 

Scena amenajată pentru festival

 

Wall of Flowers, creat de copii

 

La plimbare prin Funchal

 

Piața veche

 

O florărie

 

Stand de fructe și legume

 

Pește proaspăt

 

Autobuzul turistic

 

Stadionul din Funchal văzut de pe dealuri

 

Am fost și la meci

 

Maritimo Funchal – FC Porto

 

Maritimo a egalat pe final, iar FC Porto a pierdut titlul

 

Ziua următoare, cu mașina prin Funchal. O pantă foarte abruptă

 

Monte, mai sus de Funchal

 

Biserica din Monte

 

Vedere peste Funchal din curtea bisericii

 

Mare supărare: săniile nu merg duminica

 

Săniile depozitate la hotel Belmonte

 

Grădinile tropicale Monte

 

Pe drum spre telecabină

 

Teleferico do Jardim Botanico

 

Grădina botanică

 

Cealaltă telecabină – Teleferico do Funchal

 

Coborând spre oraș

 

Drumul durează cam 20 de minute

 

Acoperișurile caselor din Funchal

 

Terminalul din centrul Funchal

 

Avenida Arriaga, bulevardul principal din oraș

 

Nu m-am dat cu sania, dar măcar am pozat în una

 

Standuri cu flori și semințe

 

Hotelul Ritz

 

Catedrala Se

 

Un vapor cu vele în port

 

Plaja din Funchal nu e cine știe ce

 

Un concert fado în centrul vechi

 

Festa do Flor – cel mai important festival din Madeira

 

Pregătiri de paradă

 

Carele alegorice se pregătesc de plecare

 

Începe parada!

 

Locurile din tribune se rezervă cu mai multe luni înainte

 

Zoom pe costumele din paradă

 

Ne-a plăcut mult la paradă dar era și foarte cald

 

Înapoi în centrul vechi

 

Am poposit la una dintre terase

 

Ador mâncarea din Madeira

 

Strada cu cafenele fado

 

La aeroport. Din păcate mai trebuia să ajungem și acasă

 

Decolarea din Funchal