Cei mai mulți turiști care ajung în Iordania petrec timpul vizitând atracțiile faimoase din sudul țării – Petra, Marea Moartă sau deșertul Wadi Rum. La fel am făcut și noi în primele trei călătorii în Iordania și nu am reușit deloc să ajungem în capitala Amman sau în regiunea de nord. Desigur, acele locuri sunt mai deosebite dar nu iți pot da o imagine completă a Iordaniei și ansamblul diversității sale. La a patra vizită în Iordania, anul acesta, am reușit să ajung și în nord.

Am mers la Amman pentru un scurt City-break de weekend. Ceva ce părea imposibil în trecut când zborurile București – Amman coborau rar sub 2-3 sute de euro, a devenit recent mult mai ușor de când au apărut linii low-cost și pe această rută. Ryan Air zboară direct din București spre capitala Iordaniei iar uneori tarifele sunt foarte mici. Am prins un zbor dus-întors cu doar 10 euro! Nu aveam bagaj de cală inclus, dar pentru șederea scurtă nici n-am fi avut nevoie.

Iordania a fost închisă o perioadă lungă după ce a început pandemia. S-au redeschis gradual în 2021 iar din vară se poate merge acolo fără probleme. Sunt totuși câteva cerințe stricte – trebuie făcut un test PCR înaintea sosirii (72 de ore) și în plus trebuie completat un formular online. Viza se obține la fel ca înainte, pe aeroport și costă 40 de dinari iordanieni (aproximativ 50 de euro) iar Jordan Pass (care include viza și intrare liberă la toate atracțiile turistice) este și el disponibil în continuare.

Am stat în Amman la un hotel bun, central – Shams Alweibdeh. Am avut acolo un apartament cu 3 camere spațios și confortabil, la doar 60 de euro pe noapte. Pentru a ajunge la hotel de la aeroport (aflat la 30 de kilometri sud de oraș) am luat taxiul la tariful fix de 20 de dinari.

Am avut două zile pline de plimbare – prima am luat orașul la pas și am vizitat principalele atracții, iar a doua am închiriat o mașină pentru a ajunge la câteva atracții la nord de capitală – situl arheologic din Jerash și castelul Aljoun. Am mai profitat de vizită pentru a revedea niște prieteni dragi, iordanieni care locuiesc în Amman.

Despre Iordania, pot spune că m-a atras mereu ospitalitatea deosebită a oamenilor. Nu mă refer neapărat la cei care lucrează în turism, ci la oamenii obișnuiți. Mi s-a întâmplat în Iordania să fiu invitat acasă la masă, de oameni pe care de-abia îi cunoscusem, să primesc ajutor mereu mai mult decât cerusem (de exemplu cineva să ne conducă personal la locul despre care întrebasem doar unde e) sau chiar să primim cadouri neașteptate.

Iordanienii au ospitalitatea în ADN și asta se vede bine în istoria recentă a statului. Iordania avea în anii 60 circa 3 milioane de locuitori când în urma războiului din Israel a primit un val imens de refugiați palestinieni care aproape au dublat populația țării. Mai recent, după războiul din Siria, Iordania a primit peste 2 milioane de sirieni și deja pe majoritatea i-a integrat în societate. Populația Iordaniei de azi este 10 milioane, iar două treimi din aceștia sunt oaspeți asimilați în ultima jumătate de secol.

Revenind la călătoria aceasta, am început explorarea cu Amman. Capitala Iordaniei este un oraș foarte ciudat, dezvoltat în mod evident haotic, în urma creșterii bruște a populației, care a depășit recent 4 milioane de locuitori. Este un oraș imens așezat pe coline (7 coline precum Roma, spun localnicii).

Nu am reușit să identific un centru al orașului. Există mai degrabă mai multe centre dezvoltate separat. Nu prea există piețe mari, parcuri sau zone pietonale. Amman este în schimb unul din cele mai „înclinate” orașe pe care le-am vizitat vreodată. Mai toate drumurile sunt în pantă și orice coborâre de pe o colină e urmată de o urcare pe alta. Plimbarea pe jos prin Amman a semănat mai degrabă cu o drumeție pe munte, fiind un efort fizic serios.

Ce ar fi de văzut la Amman? Principalele atracții țin de situri arheologice legate de istoria vastă a locului. Se spune că Amman este unul din cele mai vechi orașe ale planetei, iar primele atestări istorice datează de acum 9 milenii (!!!). Amman a  fost ocupat pe rând de asirieni, perși, greci, romani, bizantini și mai apoi arabi și otomani. A cunoscut cea mai mare dezvoltare în vremea imperiului roman, sub numele său antic de Philadelphia. Din acele vremuri se păstrează câteva din siturile arheologice devenite astăzi atracții turistice precum Teatrul Roman sau Templul lui Hercule din Citadelă.

Acestea au fost și primele locuri pe care le-am vizitat în Amman. Sunt apropiate unul de altul – ca distanță, nu și ca altitudine. Amfiteatrul se află la baza unui deal în inima aglomerată a orașului, iar citadela se află pe vârf, în unul din cele mai înalte puncte din oraș. Teatrul roman este foarte bine păstrat și tribunele sale abrupte sunt unul din locurile preferate de vizitatori pentru fotografii. De asemenea, Citadela include un complex arheologic vast, cu ruine din multe perioade istorice, dar mai ales de acolo se văd cele mai frumoase priveliști peste Amman.

Alte locuri interesante pe unde am mai ajuns în oraș sunt Rainbow Street (strada cea mai modernă cu multe restaurante internaționale), moscheea King Abdullah (probabil cea mai frumoasă din sutele de moschei din Amman) sau Muzeul Mașinilor Regale (muzeul unde se poate vedea colecția personală de mașini a regelui). Acesta din urmă, este cam singurul loc unde se pot afla mai multe despre familia regală Hashemită a Iordaniei – palatele unde trăiește regele Abdullah II fiind închise vizitatorilor. Ca atracții interesante, mai menționez bazarele din Amman (souk cum le numesc ei) – locuri grozave pentru suveniruri și pentru pasionații de târguială. Am evitat să mergem acolo în perioada asta, am preferat mall-urile curate și mai puțin aglomerate.

Excursia pe care am făcut-o cu mașina a fost și ea plăcută. Am mers la Jerash – la 60 de kilometri nord de oraș- și la Aljoun la încă 30 de kilometri, iar la întoarcere am oprit în zona mai modernă din Amman.

Jerash m-a impresionat. Este cel mai mare sit arheologic roman din Levant, și cea mai mare atracție de acest tip din Iordania – după Petra desigur. Situl arheologic Gerasa este imens și include zeci de temple și monumente foarte bine păstrate în timp. Situl este atât de mare încât e nevoie de minim 3-4 ore pentru a-l vizita în întregime.

Aljoun este un castel grandios construit de arabi în secolul 12 pe vârful unui munte. Fortificațiile cetății sunt impresionante iar mai frumoase sunt priveliștile din turn. Într-o zi senină se pot vedea de la Aljoun, Marea Galilei, Înălțimile Golan sau zone din Siria, Liban și Israel.

Cam atât despre ultima vizită în Iordania. Vă las cu imaginile pe mai departe și cu recomandarea că este o perioadă bună pentru a vizita Iordania, devenită acum mult mai accesibilă datorită multitudinii de zboruri.

 

Aterizarea la Amman cu Ryanair

 

Aeroportul modern Queen Alia, la 30 de kilometri sud de centru

 

Cu taxiul spre oraș. Traficul din Amman poate fi uneori infernal

 

Shams, hotelul pe care l-am ales în centru

 

Vederea de la terasa hotelului

 

Mai toate străzile din Amman sunt în pantă

 

Amfiteatrul roman din Amman

 

Muzeul folclorului, din interiorul teatrului

 

Urcarea spre citadelă

 

Amman Citadel, un vas sit arheologic 

 

Templul lui Hercule

 

Vederi cu orașul de pe zidurile cetății

 

Citadela este imensă și include ruine din multe perioade istorice

 

Panorama peste Amman

 

Zona modernă din oraș în mijlocul căreia se află marea moschee

 

King Abdullah Mosque

 

Interiorul moscheii

 

Zona aglomerată de bazare

 

Diwan House, cea mai veche reședință din Amman

 

Traficul de la balconul casei

 

Moscheea veche

 

Rainbow Street

 

Am luat cina la Fakhreldin, cel mai faimos restaurant din oraș

 

Ador mâncarea din Levant

 

Mașina închiriată pentru excursie

 

Traficul din Iordania (și mai ales Amman) este greoi și haotic. Totuși, cineva obișnuit cu cel din București se descurcă la volan

 

Intrarea la situl arheologic Jerash

 

Piața ovală

 

Situl Gerasa este imens

 

Teatrul nordic

 

Templul lui Artemis

 

Templul lui Zeus

 

Catacombe sub templu

 

Teatrul sudic, cel mai bine păstrat

 

Am prins spectacol la amfiteatru

 

Vedere panoramică cu vechiul Gerasa 

 

Muzeul arheologic

 

Harta complexului și mozaicuri descoperite

 

Pe drumuri de țară spre Aljoun

 

Castelul medieval Aljoun

 

Turul fortificațiilor

 

Vedere din turn

 

Un cuplu la sesiune foto

 

Înapoi la Amman, am vizitat Muzeul Mașinilor Regale

 

Mașini care au aparținut regilor iordanieni

 

Nu sunt numai mașini de epocă. Colecția e impresionantă

 

City Mall, unul din cele mai mari din oraș

 

Seara la Aeroportul Internațional

 

Decolarea peste Iordania